Młoda kapusta w połączeniu z marchewką i koperkiem, to klasyczna surówka, która będzie pasować niemal do każdego obiadowego dania. Zrobisz w dosłownie kilka chwil, a naprawdę warto. Jest nie tylko delikatna i aromatyczna, lecz także zdrowa.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Jaką surówkę można zrobić do obiadu? Sięgnij po młodą kapustę
Surówki z surowych warzyw to cenne źródło witamin i mikroelementów. Świeże i sezonowe rarytasy zawierają tysiące związków fitochemicznych, a spożywane regularnie mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Warto sięgnąć m.in. po młodą kapustę, która dostarcza cztery razy więcej witaminy C niż ta kiszona. Jak wyczarować z niej pyszny dodatek do obiadu? Podpowiadamy.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki. Rodzina będzie prosić o dokładkę
Poniższy przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy poświęcić kilka chwil, by otrzymać delikatną, chrupiącą i orzeźwiającą surówkę. Sprawdźcie sami.
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty,
- mała cebula,
- 2 marchewki,
- pęczek koperku,
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
- łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie krok po kroku:
- Młodą kapustę obierz z zewnętrznych liści, dokładnie umyj i przekrój na pół. Ze środka należy wyciągnąć głąb, a następnie poszatkować ją na drobne paseczki.
- Marchewki obieramy i trzemy na tarce, aby uzyskać cienkie wiórki.
- Rozdrobnione warzywa wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dorzucamy również pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz posiekany koperek.
- Dolewamy olej lub oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na koniec wszystko mieszamy i surówka jest gotowa do podania. Smacznego!