• Link został skopiowany

Najprostsza surówka na świecie, a smakuje obłędnie. Chrupie jak szalona i orzeźwia w ciepłe dni

Latem nie ma nic smaczniejszego niż zdrowa surówka z młodej kapusty. Ten idealny dodatek do obiadu smakuje najlepiej właśnie teraz, kiedy warzywa ą świeże i delikatne. Póki można je znaleźć na targowisku, grzechem byłoby jej nie przyrządzić.
Sałatka z białej kapusty i marchewki to idealny dodatek do obiadu.
Fot. iStock, Alexey_Arz

Młoda kapusta w połączeniu z marchewką i koperkiem, to klasyczna surówka, która będzie pasować niemal do każdego obiadowego dania. Zrobisz w dosłownie kilka chwil, a naprawdę warto. Jest nie tylko delikatna i aromatyczna, lecz także zdrowa. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jaką surówkę można zrobić do obiadu? Sięgnij po młodą kapustę

Surówki z surowych warzyw to cenne źródło witamin i mikroelementów. Świeże i sezonowe rarytasy zawierają tysiące związków fitochemicznych, a spożywane regularnie mają silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Warto sięgnąć m.in. po młodą kapustę, która dostarcza cztery razy więcej witaminy C niż ta kiszona. Jak wyczarować z niej pyszny dodatek do obiadu? Podpowiadamy. 

Przepis na surówkę z młodej kapusty i marchewki. Rodzina będzie prosić o dokładkę

Poniższy przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy poświęcić kilka chwil, by otrzymać delikatną, chrupiącą i orzeźwiającą surówkę. Sprawdźcie sami. 

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • mała cebula,
  • 2 marchewki,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Młodą kapustę obierz z zewnętrznych liści, dokładnie umyj i przekrój na pół. Ze środka należy wyciągnąć głąb, a następnie poszatkować ją na drobne paseczki.
  • Marchewki obieramy i trzemy na tarce, aby uzyskać cienkie wiórki.
  • Rozdrobnione warzywa wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Dorzucamy również pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz posiekany koperek.
  • Dolewamy olej lub oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Na koniec wszystko mieszamy i surówka jest gotowa do podania. Smacznego! 
Więcej o: