Rosół i pomidorowa już mi się znudziły. Zamiast nich wolę zrobić gruziński przysmak. Pachnie bosko

Co warto zjeść z kuchni gruzińskiej? Jeśli przepadasz za aromatycznymi i treściwymi zupami, koniecznie przetestuj przepis na charczo. To tradycyjne danie sprawdzi się w sam raz nie tylko na chłodne, jesienne popołudnia.

Zupa charczo to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gruzińskiej. Smakosze chętnie przyrządzają ją jesienią ze względu na to, że potrawa doskonale rozgrzewa. Wszystko za sprawą odpowiednich, lekko pikantnych składników. Jak zrobić pyszny gruziński obiad? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym przepisie.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Co warto zjeść z kuchni gruzińskiej? Tradycyjna zupa podbije twoje kubki smakowe

Gruzińska zupa charczo może w smaku przypominać nieco znany Polakom mięsno-warzywny gulasz. Aby jak najlepiej wydobyć jej smak, należy pamiętać o dodaniu dobrej jakości mięsa. Najlepiej sprawdzi się wołowina, choć w ostateczności można też sięgnąć po wieprzowinę. Ponadto w daniu nie może zabraknąć intensywnych dodatków w postaci kolendry, kozieradki oraz papryczki chilli. Wszystko to sprawia, że przysmak rodem z Kaukazu smakuje wybornie i syci na długie godziny.

Składniki:

  • 550 g mięsa wołowego,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 130 g ryżu,
  • 2 papryki czerwone,
  • papryczka chilli,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść zmielonych orzechów włoskich,
  • 30 ml oleju,
  • 15 ml octu winnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 łyżki siekanej pietruszki,
  • łyżeczka mielonej kolendry,
  • łyżeczka mielonej kozieradki,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • sól.
Zupa charczo to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad
Zupa charczo to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad Fot. Jacek Łagowski / Agencja Wyborcza.pl

Gruzińska zupa charczo. Sposób przygotowania

Zacznij od opłukania mięsa. Po osuszeniu pokrój je w dość drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w pióra i wrzuć razem z wieprzowiną do garnka z rozgrzanym olejem. Posyp wszystko mieloną papryką i podsmażaj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Czosnek posiekaj lub przełóż przez praskę, a następnie dodaj do składników w garnku. Zalej je dwoma litrami wody i ugotuj pod przykryciem. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i dodaj passatę, zmielone orzechy oraz przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę. 

Gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 90 minut, aż mięso zmięknie. Po tym czasie wrzuć do garnka umytą i pokrojoną paprykę czerwoną i chilli. Pod koniec wsyp ryż i gotuj całość jeszcze przez kwadrans. Teraz wystarczy już tylko doprawić danie octem i solą oraz posypać wierzch siekaną natką pietruszki. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: