Nie sądziłam, że wątróbka może być tak dobra. Sekretem są 2 dodatki. Podkręcają smak i fajnie chrupią

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Nie każdy serwuje ją na weekendowy obiad, ale znajdą się osoby, dla których jest to jedno z najlepszych dań. Podpowiadamy, jak przygotować chrupiącą wątróbkę z cebulką i jabłkiem.

Wątróbka ma sporo białka i jest bogata w żelazo, dlatego warto ją jeść. Jej przygotowanie może jednak sprawiać kłopoty. Często wychodzi twarda, sucha, zbyt krwista albo nie jest dobrze wysmażona. Przez to wiele osób zraża się do tej potrawy i nigdy więcej nie chce jej jeść. Spróbujemy odczarować ten zły urok dobrym przepisem.

Zobacz wideo Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Dlaczego wątróbka jest gorzka? Popularne błędy podczas gotowania

Zanim włożysz wątróbkę na patelnię, osusz ją ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar wilgoci, dzięki czemu mięso nie będzie pryskać podczas smażenia. Następnie dobrze rozgrzej tłuszcz. Jeśli chcesz, żeby wątróbka była miękka, soczysta oraz idealnie wysmażona zarówno na zewnątrz, jak i w środku, koniecznie przykryj ją na patelni pokrywką. Mięso należy posolić dopiero na sam koniec smażenia albo nawet już po zdjęciu go z patelni. Nie rób tego wcześniej, bo wątróbka będzie twarda i sucha.

PORADA! Mięso najlepiej pokroić dzień wcześniej, przełożyć do miski i zalać mlekiem albo kefirem. Włóż je na noc do lodówki. Dzięki namoczeniu wątróbka będzie miała łagodny zapach i nie będzie gorzka.

Chrupiąca wątróbka drobiowa z cebulką
Chrupiąca wątróbka drobiowa z cebulką pexels.com/Audy of Course

Jak smażyć wątróbkę z cebulą? Zakochasz się w tym przepisie

Osobiście nigdy nie przepadałam za wątróbką. Wszystko zmieniło się w momencie, gdy spróbowałam mięsa przygotowanego przez moją ciocię. Miało ono dwa świetne dodatki: cebulkę oraz kwaśne jabłko. Poprosiłam o przepis i postanowiłam się nim z tobą podzielić. Do przygotowania będzie ci potrzebne:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 1 kwaśne i twarde jabłko, np. szara reneta,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • bulion.

Na początku pokrój cebulę i smaż na patelni do momentu, aż się zeszkli. Dorzuć umytą, oczyszczoną z żyłek i namoczoną wcześniej w mleku wątróbkę. Podsmaż wszystko razem i zalej bulionem. W czasie gdy danie będzie się dusić, obierz jabłko, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Duś całość jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodaj przyprawy. Gotowe!

Więcej o: