Biszkopt nie pęknie, nie opadnie ani się nie pokruszy. Babcia zdradziła mi stary trik. Nie uwierzysz

Co zrobić, żeby nie opadł biszkopt po upieczeniu? To może zdarzyć się każdemu z nas. Babcia na szczęście zdradziła mi patent, dzięki któremu zawsze wychodzi nieziemsko puszysty i wyjątkowo równy.

Biszkopty są oparte na dużej ilości jajek, co daje im stosunkowo elastyczną strukturę i zawierają dużą ilość powietrza. Po i upieczeniu i ostygnięciu opadają bardziej niż inne rodzaje ciast. Jeśli uważnie się przyjrzymy, to zauważymy, że odchodzą od boków formy i tracą część wysokości niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Odkąd stosuję patent mojej babci, nie mam już z tym problemu.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Jak zapobiec opadnięciu biszkoptu? Miej cierpliwość i zastosuj zasadę 3/4

Głównym powodem, dla którego biszkopt opada podczas pieczenia, tak że zapada się w środku, jest znaczna utrata ciepła z piekarnika. Często dzieje się tak z powodu otwartych drzwiczek np. podczas sprawdzania naszego wypieku. W rezultacie biszkopt przestaje rosnąć i stężeje przedwcześnie, zanim jego struktura będzie wystarczająco mocna, aby utrzymać ciężar ciasta. Jako regułę, warto przyjąć sobie zasadę doglądania stanu wypieku dopiero po upływie trzech czwartych podanego czasu pieczenia, aby zapobiec jego opadnięciu. Kolejnymi winowajcami może być:

  • zbyt niska temperatura pieczenia. Piekarnik powinien być nagrzany do 180-200 stopni Celsjusza.
  • różnica w temperaturze użytych składników.
  • zbyt długie mieszanie masy. Za duża ilość pęcherzyków powietrza skutkuje słabą strukturą, która nie jest w stanie utrzymać ciężaru ciasta podczas pieczenia.

Co zrobić, żeby nie opadł biszkopt po upieczeniu? Trik od babci zajmuje kilka minut

Czasami zdarza się również, że tuż po wyjęciu z piekarnika biszkopt traci swoją objętość i puszystość i w mgnieniu oka zapada się, szczególnie w środkowej części. Dodatkowo na domiar złego, jego kształt przestaje być równy. Babcia zdradziła mi, że zawsze gdy piecze biszkopt stosuje jeden stary i skuteczny patent. Gdy wyjmuje ciasto z piekarnika, umieszcza je bezpośrednio w lodówce na kilka minut. Po tym czasie wyjmuje go i odwraca do góry dnem. Trik ten pozwala zachować pęcherzyki powietrza nienaruszone, dzięki czemu biszkopt zachowuje swój kształt.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: