Do zrobienia placków twarogowych z jabłkiem wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Jednym z nich są jajka. Jeśli chcesz, aby smakołyki były naprawdę puszyste i delikatne, pamiętaj o oddzieleniu żółtek od białek, a te drugie ubij na pianę. Danie wyjdzie naprawdę obłędnie. Nie wierzysz? Przekonaj się na własnym podniebieniu.
Placki twarogowe to fantastyczny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Moi bliscy nie mogą przestać się nad nimi zachwycać - danie smakuje wszystkim bez względu na wiek. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów? Nie zapomnij o cynamonie, który doda placuszkom lekko korzennego aromatu.
Składniki na placki twarogowe z jabłkiem:
Przygotowywanie placków twarogowych z jabłkiem zacznij od oddzielenia żółtek i białek jajka. Te pierwsze połącz z białym serem i cukrem waniliowym, po czym starannie rozgnieć wszystko. Teraz umyj, obierz i zetrzyj jabłko na tarce o większych oczkach. Dodaj owoc do masy wraz z cynamonem i mąką. Wymieszaj składniki.
Teraz ubij białka jajek na sztywną pianę (możesz wrzucić odrobinę soli), a pod koniec miksowania wsypuj stopniowo cukier puder. Białkową pianę stopniowo dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając. Dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni, po czym nakładaj na nią porcje masy twarogowej i przez dwie/trzy minuty smaż placki z każdej strony. Gotowe! Podawaj z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.