Te placki twarogowe rozpływają się w ustach. Pamiętaj o jednym kroku, a będą puszyste jak nigdy

Jesień to idealny czas na takie smakołyki jak naleśniki czy placki. A żeby były nieco zdrowsze i mniej kaloryczne, te ostatnie można wyczarować z twarogu i owoców. Odkąd natrafiłam na ten przepis, nie mogę przestać się nimi zajadać. Są obłędnie smaczne.

Do zrobienia placków twarogowych z jabłkiem wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników. Jednym z nich są jajka. Jeśli chcesz, aby smakołyki były naprawdę puszyste i delikatne, pamiętaj o oddzieleniu żółtek od białek, a te drugie ubij na pianę. Danie wyjdzie naprawdę obłędnie. Nie wierzysz? Przekonaj się na własnym podniebieniu. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placki twarogowe z jabłkiem to tylko kilka składników. Są obłędne

Placki twarogowe to fantastyczny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Moi bliscy nie mogą przestać się nad nimi zachwycać - danie smakuje wszystkim bez względu na wiek. Co powinno znaleźć się na twojej liście zakupów? Nie zapomnij o cynamonie, który doda placuszkom lekko korzennego aromatu. 

Składniki na placki twarogowe z jabłkiem:

  • twaróg - kostka i ćwierć,
  • mąka pszenna - ćwierć szklanki,
  • jajka - trzy sztuki,
  • jabłko,
  • cukier puder - dwie łyżki,
  • cukier waniliowy - łyżka,
  • cynamon - płaska łyżeczka,
  • tłuszcz - do smażenia,
  • sól - szczypta do ubicia białek jaj.

Jak zrobić placki twarogowe z jabłkiem? Naprawdę bardzo łatwo i szybko

Przygotowywanie placków twarogowych z jabłkiem zacznij od oddzielenia żółtek i białek jajka. Te pierwsze połącz z białym serem i cukrem waniliowym, po czym starannie rozgnieć wszystko. Teraz umyj, obierz i zetrzyj jabłko na tarce o większych oczkach. Dodaj owoc do masy wraz z cynamonem i mąką. Wymieszaj składniki.

Teraz ubij białka jajek na sztywną pianę (możesz wrzucić odrobinę soli), a pod koniec miksowania wsypuj stopniowo cukier puder. Białkową pianę stopniowo dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając. Dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni, po czym nakładaj na nią porcje masy twarogowej i przez dwie/trzy minuty smaż placki z każdej strony. Gotowe! Podawaj z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: