Nie każdy ją zna. Fasolka edamame to bogactwo składników odżywczych rodem z Azji

Fasolka edamame powoli zyskuje uznanie na całym świecie. Choć pochodzi z Azji i typowa jest dla kuchni azjatyckiej właśnie, to coraz częściej pojawia się na europejskich stołach jako przekąska lub dodatek do innych dań.

Fasolka edamame ma wiele korzystnych właściwości, dlatego warto dodać ją do swojego jadłospisu. Podobieństwo do bobu lub zielonego groszku sprawia, że zwłaszcza w Polsce staje się ona coraz popularniejsza.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo [PROSTY SPOSÓB NA]

Fasola edamame: co to takiego?

Fasola edamame pochodzi z Azji, ale obecnie dostępna jest już na całym świecie. Edamame po japońsku oznacza tyle, co "gałązka fasoli". I rzeczywiście, edamame to nic innego, jak niedojrzałe strączki soi. W kuchni wykorzystywane są zarówno ziarna, jak i całe strączki, co sprawia, że edamame można przygotować na wiele różnych sposobów i wzbogacić tym dodatkiem wiele dań.

Fasola edamame ceniona jest ze względu na swój wyjątkowy smak, ale niezwykle ważne są także jej wartości odżywcze:

  • jest ona doskonałym źródłem białka roślinnego;
  • podobnie jak inne warzywa strączkowe, bogata jest w błonnik, a także kwasy omega-3 i omega-6;
  • odznacza się zawartością niezwykle ważnych dla zdrowia witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1 i B2, a także witaminy K;
  • jest bogata w minerały, takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź czy żelazo;
  • zawiera dużą dawkę fitohormonu, czyli substancji podobnej do ludzkiego estrogenu - z tego też względu polecana jest jako uzupełnienie diety kobiet w okresie pomenopauzalnym;
  • jako źródło fitosteroli pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową;
  • pomaga w walce z podwyższonym poziomem szkodliwego cholesterolu;
  • wspomaga ochronę przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.

Nie ulega wątpliwości, że z uwagi na te bogate właściwości prozdrowotne fasolę edamame warto włączyć do swojego menu.

Fasolki edamame: jak smakują?

Fasolki edamame charakteryzują się przyjemną słodyczą. Ponieważ zrywane są wcześnie, w odróżnieniu od dojrzałych ziaren soi są miękkie. Są też od nich znacznie słodsze, posiadają znacznie więcej cukrów prostych. Edamame zarówno w smaku, jak i w strukturze, przyrównać można do młodej fasolki szparagowej. Jest niezwykle mięsista, a przy tym delikatna w konsystencji, konkurować może z popularnym w Polsce bobem lub słodkim groszkiem. Nic więc dziwnego, że zachwycająca swoją słodyczą fasolka edamame coraz bardziej zadomawia się na naszych talerzach.

Fasola sojowa: jak ją jeść?

Surowe, delikatne ziarenka, jakie zawiera młoda fasola sojowa, można podjadać jako zdrową przekąskę. Niemniej zdecydowanie częściej serwowana jest ona na ciepło. W większości japońskich restauracji podawana jest jako popularna przystawka, ale stanowi też składnik wielu dań kuchni orientalnej. Można serwować ją ugotowaną w posolonej wodzie, samą lub z dodatkiem masła i bułki tartej. Ciekawym pomysłem może być także przyprawienie jej po ugotowaniu płatkami chili bądź suszonym czosnkiem. Fasolkę edamame można dodać do zup, rozgrzewających gulaszy, czy też sałatek na zimno.

Edamame: gdzie kupić świeżą fasolkę?

Jeśli chcemy spróbować fasolki edamame, gdzie kupić świeże warzywo? Niestety, z tym możemy mieć problem. Aby zjeść świeżą fasolkę edamame, najlepiej udać się do orientalnej restauracji. Ponieważ świeży produkt z reguły nie jest dostępny w polskich sklepach czy na targowych straganach, najprościej zamówić edamame u internetowych dostawców zajmujących się sprowadzaniem takich produktów.

Fasolka edamame: gdzie kupić stacjonarnie?

Nie oznacza to jednak, że w naszym kraju nie jest w ogóle dostępna fasolka edamame. Gdzie kupić zatem ten produkt stacjonarnie? Choć nadal nie jest jeszcze dostępna w ciągłej sprzedaży większości polskich sklepów, to coraz więcej supermarketów wprowadza ją do swojej oferty. Podobnie jak w sklepach z żywnością azjatycką, otrzymamy ją w postaci mrożonki.

Fasola edamame: przepisy

Jakie dania można przygotować z fasolą edamame? Przepisy są niezwykle proste.

Fasola edamame z wody

  • Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy do niej fasolę edamame i gotujemy, aż stanie się jasnozielona i miękka (około 5 minut).
  • Odcedzamy.
  • Podajemy na ciepło, posypaną płatkami soli morskiej, albo z dodatkiem łyżeczki masła, bądź też podsmażonej na maśle bułki tartej.

Fasola edamame w słodko-pikantnej glazurze

  • Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy do niej dwie duże garści fasoli edamame w łupinkach, po około 5 minutach odcedzamy.
  • W małej miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki wody, półtorej łyżki cukru trzcinowego i pół łyżeczki zmielonego chili.
  • W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju rzepakowego i smażymy na nim drobno posiekany ząbek czosnku z połową łyżeczki startego świeżego imbiru.
  • Wlewamy marynatę z miseczki i gotujemy przez około 7 minut, do zgęstnienia sosu. Teraz wystarczy doń wmieszać ugotowaną fasolkę i podać.
  • Potrawę warto posypać sezamem.

Omlet ze szparagami i edamame

  • 80 g zielonych szparagów kroimy w talarki i wraz z 60 g fasoli edamame gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut.
  • Odcedzamy, odkładamy dwie łyżki warzyw do dekoracji potrawy.
  • Do miseczki wbijamy 2 jajka i mieszamy je bardzo dokładnie ze szczyptą soli i pieprzu.
  • Dodajemy ugotowane warzywa oraz drobno siekane: świeżą bazylię i szczypiorek, dokładnie mieszamy.
  • Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, smażymy masę jajeczną. Gdy zacznie się ścinać, składamy omlet na pół, a następnie smażymy go jeszcze przez 2 minuty.
  • Zsuwamy omlet na talerz, dekorujemy pozostałymi warzywami.
  • Omlet podajemy gorący.

Zobacz też: Pierogi z tym farszem to tajna broń każdej babci i numer 1 wśród dzieci. Sprawdź, jak robi je Kuroń!

Więcej o: