Fasolka edamame ma wiele korzystnych właściwości, dlatego warto dodać ją do swojego jadłospisu. Podobieństwo do bobu lub zielonego groszku sprawia, że zwłaszcza w Polsce staje się ona coraz popularniejsza.
Fasola edamame pochodzi z Azji, ale obecnie dostępna jest już na całym świecie. Edamame po japońsku oznacza tyle, co "gałązka fasoli". I rzeczywiście, edamame to nic innego, jak niedojrzałe strączki soi. W kuchni wykorzystywane są zarówno ziarna, jak i całe strączki, co sprawia, że edamame można przygotować na wiele różnych sposobów i wzbogacić tym dodatkiem wiele dań.
Fasola edamame ceniona jest ze względu na swój wyjątkowy smak, ale niezwykle ważne są także jej wartości odżywcze:
Nie ulega wątpliwości, że z uwagi na te bogate właściwości prozdrowotne fasolę edamame warto włączyć do swojego menu.
Fasolki edamame charakteryzują się przyjemną słodyczą. Ponieważ zrywane są wcześnie, w odróżnieniu od dojrzałych ziaren soi są miękkie. Są też od nich znacznie słodsze, posiadają znacznie więcej cukrów prostych. Edamame zarówno w smaku, jak i w strukturze, przyrównać można do młodej fasolki szparagowej. Jest niezwykle mięsista, a przy tym delikatna w konsystencji, konkurować może z popularnym w Polsce bobem lub słodkim groszkiem. Nic więc dziwnego, że zachwycająca swoją słodyczą fasolka edamame coraz bardziej zadomawia się na naszych talerzach.
Surowe, delikatne ziarenka, jakie zawiera młoda fasola sojowa, można podjadać jako zdrową przekąskę. Niemniej zdecydowanie częściej serwowana jest ona na ciepło. W większości japońskich restauracji podawana jest jako popularna przystawka, ale stanowi też składnik wielu dań kuchni orientalnej. Można serwować ją ugotowaną w posolonej wodzie, samą lub z dodatkiem masła i bułki tartej. Ciekawym pomysłem może być także przyprawienie jej po ugotowaniu płatkami chili bądź suszonym czosnkiem. Fasolkę edamame można dodać do zup, rozgrzewających gulaszy, czy też sałatek na zimno.
Jeśli chcemy spróbować fasolki edamame, gdzie kupić świeże warzywo? Niestety, z tym możemy mieć problem. Aby zjeść świeżą fasolkę edamame, najlepiej udać się do orientalnej restauracji. Ponieważ świeży produkt z reguły nie jest dostępny w polskich sklepach czy na targowych straganach, najprościej zamówić edamame u internetowych dostawców zajmujących się sprowadzaniem takich produktów.
Nie oznacza to jednak, że w naszym kraju nie jest w ogóle dostępna fasolka edamame. Gdzie kupić zatem ten produkt stacjonarnie? Choć nadal nie jest jeszcze dostępna w ciągłej sprzedaży większości polskich sklepów, to coraz więcej supermarketów wprowadza ją do swojej oferty. Podobnie jak w sklepach z żywnością azjatycką, otrzymamy ją w postaci mrożonki.
Jakie dania można przygotować z fasolą edamame? Przepisy są niezwykle proste.
Fasola edamame z wody
Fasola edamame w słodko-pikantnej glazurze
Omlet ze szparagami i edamame
Zobacz też: Pierogi z tym farszem to tajna broń każdej babci i numer 1 wśród dzieci. Sprawdź, jak robi je Kuroń!