Czy wiesz, jak zrobić najlepsze pączki tradycyjne? To wcale nie jest takie proste. Przepis i pomocne wskazówki zamieszczamy poniżej.
Zacznijmy od tego, jaka jest najlepsza mąka do pączków. Wybór odpowiedniej mąki do pączków jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na to, czy nasz wypiek będzie udany.
Pączki przygotowuje się zazwyczaj z mąki pszennej tortowej (typ 450). Dlaczego? Mąka tortowa ma odpowiednią ilość glutenu, który sprawia, że ciasto jest optymalnie miękkie i elastyczne, a jego konsystencja jest dokładnie taka, jakiej oczekujemy.
A jaka jest najlepsza mąka na pączki dla osób na diecie bezglutenowej? Zawartość glutenu sprawia, że ciasto ma odpowiednią konsystencję, jednak osoby, które mają uczulenie na gluten, są zmuszone sięgnąć po alternatywne rozwiązania. W przypadku nietolerancji na gluten, w miejsce mąki pszennej, najczęściej wykorzystywane są następujące rodzaje mąk:
Najlepszy przepis na pączki zaczynamy od przygotowania składników. Będą Ci potrzebne:
Jak zrobić najlepsze pączki? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
Jak nadziewać domowe dobre pączki? Są dwa sposoby nadziewania pączków:
Nadziewanie pączków przed smażeniem pozwala zaoszczędzić czas przeznaczony na ich szprycowanie już po obróbce termicznej oraz nie wymaga posiadania specjalnych akcesoriów do nadziewania. Z nadziewaniem przed smażeniem wiąże się jednak pewne ryzyko, którego mogą obawiać się początkujący kucharze. Warunkiem koniecznym przy nadziewaniu pączków przed smażeniem, jest bardzo dokładne zlepienie ciasta. W przeciwnym wypadku nadzienie może wypłynąć podczas smażenia i przypalić się na gorącym tłuszczu.
Jak formować nasze domowe pączki? Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blat lekko oprószony mąką. Wierzch ciasta również posypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na placek o wysokości 1 cm. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok. 7 cm (np. okrągłą foremką do ciastek), a następnie układamy je na blacie i lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy tłuszcz do smażenia.
Jak smażyć pączki? Poniżej kilka wskazówek:
Zobacz też: Jak zrobić pączki? Nawet miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!