• Link został skopiowany

Najlepsze pączki - sekret przygotowania. Zapomnij o wyrabianiu ciasta robotem kuchennym!

Najlepsze pączki przygotowywane są zgodnie z tradycyjną recepturą. Dawniej nasze mamy i babcie w przygotowanie pączków wkładały dużo serca i pracy. Zrobienie domowych pączków zajmuje sporo czasu, jednak to właśnie samodzielnie przygotowany wypiek smakuje najlepiej i przywołuje najmilsze wspomnienia. Jak zrobić najpyszniejsze pączki jak dawniej? Podpowiadamy.
Babcine pączki - najlepsze na świecie
Rzaev /Shutterstock

Czy wiesz, jak zrobić najlepsze pączki tradycyjne? To wcale nie jest takie proste. Przepis i pomocne wskazówki zamieszczamy poniżej.

Zobacz wideo Tłumy na kilometr pod cukiernią. Chłopak kupił 300 pączków

Jaka jest najlepsza mąka do pączków - jaki typ wybrać?

Zacznijmy od tego, jaka jest najlepsza mąka do pączków. Wybór odpowiedniej mąki do pączków jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na to, czy nasz wypiek będzie udany.

Pączki przygotowuje się zazwyczaj z mąki pszennej tortowej (typ 450). Dlaczego? Mąka tortowa ma odpowiednią ilość glutenu, który sprawia, że ciasto jest optymalnie miękkie i elastyczne, a jego konsystencja jest dokładnie taka, jakiej oczekujemy.

Najlepsza mąka na pączki dla osób na diecie bezglutenowej

A jaka jest najlepsza mąka na pączki dla osób na diecie bezglutenowej? Zawartość glutenu sprawia, że ciasto ma odpowiednią konsystencję, jednak osoby, które mają uczulenie na gluten, są zmuszone sięgnąć po alternatywne rozwiązania. W przypadku nietolerancji na gluten, w miejsce mąki pszennej, najczęściej wykorzystywane są następujące rodzaje mąk:

  • mąka jaglana
  • mąka kukurydziana
  • mąka ziemniaczana
  • mąka ryżowa
  • mieszanka mąk bezglutenowych

Najlepszy przepis na pączki - składniki 

Najlepszy przepis na pączki zaczynamy od przygotowania składników. Będą Ci potrzebne:

  • 500 g mąki pszennej (+ 2 łyżki do rozczynu)
  • 5 żółtek
  • 60 g masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży/7 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu

Najlepsze pączki - przepis krok po kroku 

Jak zrobić najlepsze pączki? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Krok 1. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do miski kruszymy drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem tak, aby mleko przykryło drożdże. Mieszamy składniki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany), a następnie odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (miskę należy przykryć ściereczką bawełnianą)
  • Krok 2. Masło rozpuszczamy na patelni i studzimy
  • Krok 3.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, żółtka, pozostałą część ciepłego mleka, cukier, cukier waniliowy, sól i spirytus. Mieszamy składniki i wyrabiamy ręcznie ciasto (wtedy pączki wychodzą najlepsze). Gdy będzie już jednolite, dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie ciasta. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką, a następnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia

Dobre pączki domowe - nadziewanie 

Jak nadziewać domowe dobre pączki? Są dwa sposoby nadziewania pączków:

  • przed smażeniem
  • po smażeniu 

Nadziewanie pączków przed smażeniem pozwala zaoszczędzić czas przeznaczony na ich szprycowanie już po obróbce termicznej oraz nie wymaga posiadania specjalnych akcesoriów do nadziewania. Z nadziewaniem przed smażeniem wiąże się jednak pewne ryzyko, którego mogą obawiać się początkujący kucharze. Warunkiem koniecznym przy nadziewaniu pączków przed smażeniem, jest bardzo dokładne zlepienie ciasta. W przeciwnym wypadku nadzienie może wypłynąć podczas smażenia i przypalić się na gorącym tłuszczu. 

Formowanie pączków domowych

Jak formować nasze domowe pączki? Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blat lekko oprószony mąką. Wierzch ciasta również posypujemy niewielką ilością mąki i rozwałkowujemy na placek o wysokości 1 cm. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok. 7 cm (np. okrągłą foremką do ciastek), a następnie układamy je na blacie i lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy tłuszcz do smażenia.

Jak smażyć pączki? Poniżej kilka wskazówek:

  • pączki najlepiej smażyć na smalcu lub oleju roślinnym w szerokim garnku
  • temperatura tłuszczu powinna wahać się w granicy 175-180 stopni
  • pączki smażymy na złocisty kolor z obu stron (2-3 minuty na jedną stronę)
  • aby tłuszcz się nie przypalał, do garnka można wrzucić kawałek obranego ziemniaka (patent naszych babć)
  • usmażone pączki wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręczniku papierowym, który odciąga nadmiar tłuszczu
  • lekko ostygnięte pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego
  • przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem 

Zobacz też: Jak zrobić pączki? Nawet miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!

Więcej o: