Ekspresowe ciasteczka w kształcie serca, które udadzą się każdemu. Wyrażają więcej niż 1000 słów

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to deser, który na pewno warto przygotować dla swojej drugiej połówki. Ich kształt nie jest przypadkowy. Serce jest symbolem miłości, a w dniu zakochanych to właśnie ten motyw pojawia się najczęściej w różnych aspektach, także tych kulinarnych. Jak zrobić smakowitą słodką przekąskę na święto zakochanych? Podpowiadamy.

Przygotuj na święto zakochanych walentynkowe ciasteczka w kształcie serca i ciesz się uśmiechem na twarzy Twojej drugiej połówki.  

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Walentynkowe ciasteczka - przepisy z miłości do słodkości i nie tylko 

Jak zrobić pyszne walentynkowe ciasteczka? Przepisy na ciasteczka w kształcie serca są szczególnie popularne w dniu zakochanych. Ich przygotowanie nie jest trudne i na pewno z łatwością wykona je każdy - nawet mało doświadczony kucharz.

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to majstersztyk. Wbrew pozorom przepis jest szybki i prosty. Zdjęcie ilustracyjne
Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to majstersztyk. Wbrew pozorom przepis jest szybki i prosty. Zdjęcie ilustracyjne istock

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca nie tylko dobrze smakują i pięknie się prezentują, ale niosą również ważne przesłanie. Obdarowanie nimi bliskiej osoby to potwierdzenie uczuć i wyjątkowej więzi łączącej parę. 

Pomysły na romantyczne ciasteczka - jakich składników będziesz potrzebować?

Pomysły na romantyczne ciasteczka w kształcie serca to wiele różnych możliwości. My proponujemy kruche ciasteczka przełożone smakowitym dżemem. Do ich przygotowania będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (z lodówki)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 słoik dżemu owocowego w kolorze czerwonym (np. malinowy, poziomkowy, z czerwonej porzeczki)
  • cukier puder do dekoracji gotowych ciasteczek 

Walentynkowe ciasteczka kruche z dżemem owocowym - przygotowanie

Walentynkowe ciasteczka kruche z dżemem owocowym przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Krok 1. Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Uformuj w kopczyk, a na środku zrób wgłębienie
  • Krok 2. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść we wgłębieniu
  • Krok 3. Zimne masło pokrój w drobne kawałki i dodaj do pozostałych składników
  • Krok 4. Zagnieć ciasto (powinno mieć jednolitą konsystencję)
  • Krok 5. Ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na godzinę
  • Krok 6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 5 mm
  • Krok 7. Wycinaj ciasteczka w kształcie serca. Na połowie ciasteczek wytnij mniejsze serduszka na środku
  • Krok 6. Ciastka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (czas pieczenia ok. 7 minut)
  • Krok 7. Ciasteczka odstaw do wystudzenia
  • Krok 8. Na środek każdego całego serduszka nałóż 1 łyżeczkę zblendowanego dżemu. Przykryj serduszkiem z wyciętym środkiem. Wierzch posyp cukrem pudrem 

Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego - szybki i efektowny deser

Nasza druga propozycja to walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego. Jest to bardzo szybki deser, który można tak naprawdę wykonać na ostatnią chwilę. Do przygotowania tych smakowitych i efektownych ciasteczek będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • marmolada różana
  • cukier puder do dekoracji gotowych ciasteczek 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Pierwszy arkusz ciasta francuskiego rozwiń i podziel go na jednakowej ilości prostokąty lub kwadraty (nie odrywaj papieru). Umieść na blasze do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem
  • Krok 2. Na środku każdego prostokąta rozsmaruj marmoladę różaną
  • Krok 3. Drugi arkusz ciasta francuskiego podziel na taką samą ilość kawałków i na środku każdego z nich foremką wytnij serce 
  • Krok 4. Ułóż prostokąty z wyciętym sercem na kawałkach ciasta posmarowanych konfiturą
  • Krok 5. Wierzch każdego ciastka posmaruj rozbełtanym jajkiem
  • Krok 6. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20 minut
  • Krok 7. Gdy ciasteczka przestygną, posyp je cukrem pudrem

Zobacz też: Dubajska czekolada odchodzi do lamusa, teraz królują dubajskie pączki. Zrobisz je tanio i szybko

Więcej o: