• Link został skopiowany

Trik z maszynką do mielenia mięsa sprawi, że ciasto na faworki będzie totalnie napowietrzone. Bez wysiłku

Ciasto na faworki ma specyficzną konsystencję, którą często porównuje się do ciasta makaronowego. Choć faworki uchodzą powszechnie za prostsze w przygotowaniu, niż tradycyjne pączki, to nie do końca tak jest. Co zrobić, aby ciasto wyszło w punkt, a po usmażeniu nasze faworki były idealnie chrupiące? Podpowiadamy.
Ciasto na faworki jest kluczem do popisowego dania na tłusty czwartek. Sekret tkwi w jednym składniku. Zdjęcie ilustracyjne
pixabay

Zastanawiasz się, jak zrobić najlepsze ciasto na faworki? Poznaj zatem sekret idealnej konsystencji ciasta na faworki. Ważne są składniki!

Zobacz wideo Faworki, chrusty, chrust, a po angielsku anielskie skrzydła. U nas w wersji drożdżowej

Faworki - jak zrobić ten wyjątkowy specjał? 

Jak zrobić smakowite faworki samemu? Jest to jeden z głównych słodkich symboli tłustego czwartku i okresu karnawału w ogóle. Zimą robimy je w hurtowych wręcz ilościach, bo to ten czas w roku, kiedy smakują najlepiej.

Faworki / zdj. ilustracyjne
Faworki / zdj. ilustracyjne photka / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Przygotowanie chrupiących faworków to prawdziwa sztuka. Każdemu zależy na tym, aby jego chrusty wyszły chrupiące i utrzymywały odpowiednią konsystencję. A sekret tkwi w idealnej strukturze ciasta. Za tę idealną strukturę odpowiadają nie tylko proporcje składników, ale także sama technika przygotowania ciasta. Zacznijmy jednak od składników. 

Faworki - składniki na ciasto

Jak przygotowuje się ciasto na faworki? Składniki, których używamy do przygotowania chrustów, zamykają się w bardzo krótkiej liście. Są to następujące produkty: 

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek śmietany kwaśnej 18% (ilość uzależniona od konsystencji ciasta)
  • ok. 10 ml spirytusu (to sekretny składnik, dzięki któremu faworki nie nasiąkają tłuszczem)

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Za przygotowania ciasta na faworki lepiej nie brać się wieczorem, bo może być przy tym sporo hałasu. Zaraz przekonamy się dlaczego. 

Jak zrobić faworki? Przygotowanie ciasta

Przygotowanie ciasta na chrupiące faworki wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jak zrobić chrusty? Poniżej przepis krok po kroku. 

  • Krok 1. Mąkę przesiewamy na blat lub na stolnicę, a następnie formujemy kopczyk
  • Krok 2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka umieszczamy w środku kopczyka, dodajemy także cukier puder, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Na początku można dodać cztery łyżki śmietany, a gdy w czasie wyrabiania ciasta okaże się, że jest ono za twarde, dodać kolejną łyżkę
  • Krok 3. Mieszamy ze sobą składniki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być ono zwarte i jednolite
  • Krok 4. Napowietrzamy ciasto na faworki. Aby faworki wyszły idealnie, ciasto musi być porządnie napowietrzone. Najczęściej do napowietrzania ciasta używa się wałka. Ciasto należy rozwałkowywać i składać na pół, a następnie uderzać w nie wałkiem. Jest to dosyć mozolna czynność, jednak warto przyłożyć się do niej, ponieważ ma kluczowe przełożenie na efekt końcowy. Ciasto napowietrzamy w ten sposób przez 15-20 minut

Do napowietrzania ciasta można opcjonalnie wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa (ciasto należy przepuścić przez maszynkę trzy razy, a następnie rozwałkować je na placek) lub przystawki do wałkowania makaronu

Faworki łatwe przepisy - wycinanie i smażenie faworków 

Jak wycinamy faworki? Łatwe przepisy i sprawdzone receptury pozwalają wyczarować w kuchni coś niebanalnego, jednak należy trzymać się ustalonych w nich zasad: 

  • jedną z nadrzędnych zasad udanych faworków, jest bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta. Ciasto na faworki należy rozwałkować tak, aby było ono niemal przejrzyste
  • z ciasta wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 3x10 cm
  • na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie jeden koniec prostokąta
  • nieużywaną aktualnie ciasto należy przykryć folią spożywczą, aby nie wysychało
  • należy uważać na to, aby faworki nie były oprószone mąką, ponieważ będzie się ona przypalać podczas smażenia
  • uformowane faworki układamy obok siebie na blacie i nakrywamy ściereczką 

Faworki - smażenie 

Smażenie faworków to czynność, która wymaga dokładności. Aby wyszły chrupiące, temperatura smażenia musi być odpowiednio wysoka (ok. 175-180°C). Jeżeli tłuszcz będzie zbyt zimny, to chrusty wchłoną go za dużo i będziemy mogli zapomnieć o chrupkości.

Na czym smażyć faworki?
Na czym smażyć faworki? Na czym smażyć faworki? FOT. JOANNA DZIKOWSKA / Agencja Wyborcza.pl

Nasze babcie do smażenia faworków używały smalcu, który nadawał im charakterystycznego smaku. Można jednak sięgnąć także po olej roślinny. Najczęściej jest to olej rzepakowy, jednak niektórzy preferują olej kokosowy. Aby tłuszcz nie pienił się zanadto podczas smażenia, można wrzucić do garnka kawałek obranego ziemniaka.

Faworki należy smażyć na złoty kolor. Czas smażenia wynosi zazwyczaj 30-50 sekund na jedną stronę. Usmażone faworki wyławiamy z tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym. Nie wrzucamy dużej ilości faworków na raz, podczas smażenia zwiększają swoją objętość. Przed podaniem chrusty posypujemy obficie cukrem pudrem. 

Zobacz też: Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe i pięknie pachniały? Technika smażenia jest najważniejsza

Więcej o: