Zastanawiasz się, jak zrobić najlepsze ciasto na faworki? Poznaj zatem sekret idealnej konsystencji ciasta na faworki. Ważne są składniki!
Jak zrobić smakowite faworki samemu? Jest to jeden z głównych słodkich symboli tłustego czwartku i okresu karnawału w ogóle. Zimą robimy je w hurtowych wręcz ilościach, bo to ten czas w roku, kiedy smakują najlepiej.
Przygotowanie chrupiących faworków to prawdziwa sztuka. Każdemu zależy na tym, aby jego chrusty wyszły chrupiące i utrzymywały odpowiednią konsystencję. A sekret tkwi w idealnej strukturze ciasta. Za tę idealną strukturę odpowiadają nie tylko proporcje składników, ale także sama technika przygotowania ciasta. Zacznijmy jednak od składników.
Jak przygotowuje się ciasto na faworki? Składniki, których używamy do przygotowania chrustów, zamykają się w bardzo krótkiej liście. Są to następujące produkty:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć je z lodówki. Za przygotowania ciasta na faworki lepiej nie brać się wieczorem, bo może być przy tym sporo hałasu. Zaraz przekonamy się dlaczego.
Przygotowanie ciasta na chrupiące faworki wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jak zrobić chrusty? Poniżej przepis krok po kroku.
Do napowietrzania ciasta można opcjonalnie wykorzystać maszynkę do mielenia mięsa (ciasto należy przepuścić przez maszynkę trzy razy, a następnie rozwałkować je na placek) lub przystawki do wałkowania makaronu.
Jak wycinamy faworki? Łatwe przepisy i sprawdzone receptury pozwalają wyczarować w kuchni coś niebanalnego, jednak należy trzymać się ustalonych w nich zasad:
Smażenie faworków to czynność, która wymaga dokładności. Aby wyszły chrupiące, temperatura smażenia musi być odpowiednio wysoka (ok. 175-180°C). Jeżeli tłuszcz będzie zbyt zimny, to chrusty wchłoną go za dużo i będziemy mogli zapomnieć o chrupkości.
Nasze babcie do smażenia faworków używały smalcu, który nadawał im charakterystycznego smaku. Można jednak sięgnąć także po olej roślinny. Najczęściej jest to olej rzepakowy, jednak niektórzy preferują olej kokosowy. Aby tłuszcz nie pienił się zanadto podczas smażenia, można wrzucić do garnka kawałek obranego ziemniaka.
Faworki należy smażyć na złoty kolor. Czas smażenia wynosi zazwyczaj 30-50 sekund na jedną stronę. Usmażone faworki wyławiamy z tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym. Nie wrzucamy dużej ilości faworków na raz, podczas smażenia zwiększają swoją objętość. Przed podaniem chrusty posypujemy obficie cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak długo smażyć pączki, aby nie były surowe i pięknie pachniały? Technika smażenia jest najważniejsza