Dania, które lepiej smakują na drugi i trzeci dzień? Ekonomiczny obiad na kilka dni

Może zainteresować Cię obiad na kilka dni. Codzienne gotowanie często bywa sporym wyzwaniem, dlatego warto przygotowywać takie dania, które można serwować kilka dni i dzięki temu zaoszczędzić sporo czasu. Wiele potraw nadaje się do mrożenia, co także jest sporym ułatwieniem. Koniecznie wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.

Obiad na kilka dni to zawsze bardzo dobry pomysł. Dzięki niemu zaoszczędzisz czas i pieniądze. Podpowiadamy, jakie dania przygotować dla całej rodziny.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Pomysł na obiad na kilka dni - gołąbki tradycyjne

Nasz pierwszy pomysł na obiad na kilka dni to tradycyjne gołąbki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 160 g suchego ryżu
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 1 duża główka kapusty
  • 2 łyżki octu
gołąbki
gołąbki GRECLAURENTIU/istock.com

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
  • W dużym garnku umieść kapustę, zalej wodą i zagotuj
  • Dodaj odrobinę soli i 2 łyżki octu
  • Odcinaj ugotowane liście kapusty od głąba i układaj na talerzu do przestudzenia
  • W dużej misce umieść ugotowany ryż, mięso mielone, podsmażoną na oleju cebulę z czosnkiem, a także przyprawy
  • Farsz bardzo dokładnie wymieszaj
  • Gotowy farsz zawijaj w ugotowaną kapustę, formując tradycyjne gołąbki
  • Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni  

Przepis na obiad na kilka dni: smakowite pierogi 

Kolejny przepis na obiad na kilka dni to nasze smakowite pierogi. My proponujemy pierogi z farszem z kaszą gryczaną i twarogiem. Do przygotowania dania będziesz potrzebować następujących składników:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 ml maślanki
  • szczypta soli 

Na farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne iStock

Obiad na kilka dni - przepis krok po kroku

Jak zrobić pierogi na obiad na kilka dni? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy maślankę i szczyptę soli
  • Zagniatamy ciasto na jednolitą masę
  • Ciasto formujemy w kulę i przykrywamy plastikową miseczką 
  • Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach oleju
  • Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
  • W misce umieszczamy przestudzoną kaszę, twaróg i cebulę
  • Dodajemy 2 łyżki oleju i doprawiamy solą i pieprzem
  • Dokładnie mieszamy
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką
  • Wycinamy kółka i na każdym układamy łyżkę farszu
  • Dokładnie sklejamy, formując kształt pierogów
  • Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch
  • Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na tacy lub talerzach

Smaczny obiad na kilka dni: pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym

Nasza ostatnia propozycja na smaczny obiad na kilka dni to pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • przyprawy: sól, pieprz 
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku 
  • 1 szklanka mleka
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka masła  
Pieczone pulpeciki drobiowe
Pieczone pulpeciki drobiowe Fot. Shutterstock

Sposób przygotowania:

  • Czerstwą bułkę wkładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans
  • Do miski wkładamy mięso drobiowe, odciśniętą bułkę, startą na tarce cebulę, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu
  • Składniki dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią)
  • Dodajemy jajko i kontynuujemy wyrabianie masy
  • Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
  • Obtaczamy w mące i smażymy przez chwilę na oleju
  • Do garnka wlewamy wodę lub bulion, następnie dodajemy masło i startą na tarce marchewkę, zagotowujemy
  • Do garnka wkładamy pulpeciki
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut
  • Pod koniec gotowania do garnka dodajemy przesianą mąkę (2 łyżki), aby zagęścić sos
  • Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze przez chwilę  

Zobacz też: Jak zrobić ziemniaki do obiadu inaczej? Będziecie je robić co chwilę. Są pyszna, a robią się same

Więcej o: