Jajka to najprawdopodobniej, obok kanapek i owsianek, jeden z najczęstszych wyborów na śniadanie. Hitem w restauracjach i hotelach są te w wersji w koszulce z sosem holenderskim. Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Przepis, wbrew pozorom, jest banalnie prosty.
4
Jajka po benedyktyńsku - przepis. Fot. Jon Mountjoy, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jajka po benedyktyńsku kojarzą się z wykwintnym śniadaniem w luksusowych lokalach albo hotelach. Receptura na to danie sięga końca XIX wieku i zwykle przypisuje się ją kucharzom z nowojorskiej restauracji. Niektórzy boją się przygotowywać je samodzielnie, bo skoro serwuje się je w drogich miejscach, wydaje się, że musi być to skomplikowane i wymagające. Nic bardziej mylnego. Jajka w koszulce robi się szybko i prosto.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek
Jajka w koszulce wcale nie takie straszne. Wystarczy ocet, by zawsze się udały
Kluczowy w przygotowaniu jajek w koszulce jest ocet. Dlaczego? Białko w samej wodzie błyskawicznie się rozleje. Ocet sprawi natomiast, że szybciej się zetnie i dzięki temu zachowa idealny kształt. Na litr wody wystarczą 2 łyżki. Możesz użyć zarówno tego klasycznego, jak i jabłkowego. Czego będziesz potrzebować do przygotowania jajek po benedyktyńsku?
Składniki na jajka w koszulkach:
jajka - tyle, ile porcji,
woda,
ocet,
szczypta soli.
Sos holenderski:
masło (najlepiej klarowane) - ok. 50 g,
2 żółtka,
pół łyżki soku cytrynowego,
sól, biały pieprz - do smaku.
Przygotuj także szynkę, np. parmeńską, lub inną wędlinę oraz bułkę. Możesz też wykorzystać chleb tostowy.
Jajka po benedyktyńskuFot. barmalini / istockphoto.com
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku? Przepis na "luksusowe" śniadanie
Zacznij od sosu holenderskiego. Najlepiej jest go przygotować w kąpieli wodnej. Uważaj, by miska z żółtkami nie dotykała wody.
Zagotuj wodę, rozpuść masło w rondelku.
Żółtka ubij mikserem lub blenderem (z końcówką do ubijania) w kąpieli wodnej na puszystą pianę.
Powoli dodawaj rozpuszczone masło, cały czas ubijając. Gdy sos będzie gęsty, dopraw solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Następnie przejdź do jajek w koszulce. Przyda ci się chochla lub duża i głęboka łyżka.
W garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i ocet (2 łyżki na litr wody).
Jajka pojedynczo wbijaj do dużej łyżki lub chochli. Żółtka muszą być całe.
Ostrożnie umieść łyżkę w wodzie. Jeśli białko się rozleje, ostrożnie zagarnij je łyżką w stronę żółtka tak, by było ukryte "w koszulce".
Gotuj, aż białko się zetnie. Żółtka postaraj się zachować płynne. Wystarczą 3-4 minuty.
Ostrożnie wyłów jajko w koszulce łyżką cedzakową i wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym.
Powtórz w zależności od liczby porcji.
Zrumień bułkę lub chleb tostowy, np. w opiekaczu.
Na bułkę lub kromkę chleba połóż plaster szynki (możesz go wcześniej podsmażyć na patelni), na to jajko w koszulce. Całość polej sosem holenderskim.
Danie możesz także podać z odrobiną świeżo siekanego szczypiorku lub jarmużem. Jajka po benedyktyńsku świetnie sprawdzą się także w towarzystwie prostej sałatki lub pomidorków.