• Link został skopiowany

Brakło mi soli, więc doprawiłam pieczarkową inaczej. Teraz nie wyobrażam sobie zupy bez tego

Jak ugotować dobrą zupę pieczarkową? Kluczowe są nie tylko dodatki, lecz także przyprawy, którymi ją doprawiamy. O tym, który polecamy tym razem, mało kto pomyśli, nie kojarzy się bowiem z "polską kuchnią". Nic bardziej mylnego.
Zupa pieczarkowa
Jak ugotować dobrą zupę pieczarkową? Fot. nataliaspb / iStock

Sos sojowy wytwarzany jest z soi, pszenicy, wody i soli. W zależności od kraju produkcji, sposobu wytwarzania i producenta może mieć różny smak, konsystencję i kolor. To jedna z najważniejszych przypraw w azjatyckiej kuchni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować go na co dzień także w typowo polskich daniach.

Zobacz wideo Kamila Boś zachęca do jedzenia surowych pieczarek. Spróbowałam i jestem zaskoczona [materiały wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Nie tylko do sushi i chińskich dań. Czy sos sojowy można dodać do zupy?

Sos sojowy odpowiedzialny jest za smak umami, piąty po słodkim, słonym, gorzkim i kwaśnym, nadającym jedzeniu głębi, intensywności i łączący inne smaki. Niektóre sosy są nieco słodsze, inne wytrawne i mocniejsze. Idealnie pasuje nie tylko do dań kuchni azjatyckiej, lecz także sosów do mięs, marynowania, a także doprawiania zup. W połączeniu z grzybami, a konkretnie pieczarkami, sprawdzi się idealnie.

UWAGA! Na sos sojowy powinny uważać osoby uczulone na soję i pszenicę, choć na rynku są też dostępne sosy bezglutenowe. Zawsze sprawdź etykietę, by upewnić się, że możesz bezpiecznie go używać.

Jak ugotować dobrą zupę pieczarkową? Dodaj sos sojowy. Wyjdzie boska

Pamiętaj, że sos sojowy jest zamiennikiem soli. Po jego dodaniu zawsze sprawdź, czy dodatkowe doprawienie jest konieczne. Może się okazać, że lepiej będzie z soli zrezygnować. Uważaj też przy dolewaniu go do już doprawionego wcześniej bulionu.

Składniki do zupy pieczarkowej:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 l bulionu lub wody,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • kawałek selera,
  • 2 ziemniaki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 100 ml śmietanki,
  • oliwa, olej lub masło do podsmażenia,
  • pieprz, sól do smaku.
Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa Motionshooter / Getty Images/iStockphoto

W przypadku dań takich jak zupa pieczarkowa albo sosów na bazie śmietany warto sięgnąć po sos sojowy jasny, który nie zabarwi dania tak jak ciemny. Jeśli masz pod ręką tylko klasyczny, dodawaj go stopniowo, kontrolując smak i kolor.

  1. Cebulę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera umyj i obierz. Pokrój w kostkę. Posiekaj też natkę pietruszki.
  2. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub kostkę.
  3. Na dnie garnka rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć pieczarki, podsmażaj chwilę, nie mieszając ich, aż puszczą wodę i zaczną się rumienić. Dopraw pieprzem. Przerzuć je do osobnego naczynia.
  4. W razie potrzeby dolej oliwy. Wrzuć cebulę do garnka. Gdy zacznie się szklić, dodaj resztę warzyw. Podsmażaj chwilę i zalej bulionem. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie, przykryj i gotuj ok. 15 minut.
  5. Po kwadransie dodaj podsmażone wcześniej pieczarki i gotuj przez 5-10 minut (aż warzywa będą już całkiem miękkie). Na koniec dopraw sosem sojowym, pieprzem i, jeśli to konieczne, także odrobiną soli.
  6. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i zabiel śmietanką.
Więcej o: