• Link został skopiowany

Dodaj do młodej kapusty, a ulżysz jelitom. Wzdęcia się nie pojawią

Miłośnicy młodej kapusty z pewnością nie mogli się jej już doczekać. Gdy jednak się pojawiła, wraz z nią pojawił się też pewien problem. Czasem po jej zjedzeniu mogą bowiem wystąpić wzdęcia i uczucie ciężkości. Czy da się temu zapobiec? Można próbować ulżyć układowi pokarmowemu, dodając do młodej kapusty konkretne przyprawy.
Młoda kapusta z passatą i swojską kiełbasą
Joanna Szumilas-Głowacka

Spożywanie dań z kapustą, a także z grochem, fasolą, cebulą, kalafiorem czy brokułem może kończyć się wzdęciami. Ta dolegliwość od razu odbiera przyjemność z jedzenia i powoduje dyskomfort. Nie trzeba jednak wykluczać wszystkich tych składników ze swojej diety (chyba że specjalista - lekarz lub dietetyk - wydał takie zalecenia). Ci, u których nie ma przeciwwskazań, by jeść takie produkty, mogą próbować pomóc sobie i jelitom, dodając do potraw określone przyprawy.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki. Oto kapusta małosolna

Jak zrobić młodą kapustę, by nie mieć wzdęć? Wsyp te przyprawy

Skupmy się na młodej kapuście, bo to właśnie na nią trwa obecnie sezon i osoby, które bardzo ją lubią, z pewnością są ciekawe, jak mogą poradzić sobie z uciążliwym problemem. Otóż pomocny może okazać się kminek. Uchodzi za jedną z najskuteczniejszych przypraw, jeśli chodzi o łagodzenie wzdęć. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie w żołądku i w jelitach. Usprawnia również procesy trawienne, pobudzając wydzielanie odpowiednich soków. Ponadto kminek może przynieść ulgę w zaparciach, pomóc złagodzić bóle brzucha (w tym także skurcze miesiączkowe) oraz zapobiegać odbijaniu.

Jeżeli nie lubisz kminku, możesz dodać do młodej kapusty inne przyprawy. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe po spożyciu dań z kapustą zminimalizują też: majeranek, liście laurowe, cząber, oregano, anyż oraz imbir. Działają bowiem na układ pokarmowy w podobny sposób jak kminek.

Z kolei potrawy z grochem i fasolą będą łatwiejsze do przyjęcia dla naszego organizmu, gdy dodamy do nich: majeranek, cząber, koper, tymianek, bazylię, szałwię bądź miętę

Co zrobić z młodej kapusty?

Możliwości jest wiele. Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad z młodą kapustą, wypróbuj nasz na łazanki. Potrzebne będą też cebula, boczek i oczywiście makaron na łazanki. Cały przepis znajdziesz w tym miejscu

Klasykiem jest zupa z młodej kapusty. Jest lekka, bardzo aromatyczna i szybka do wykonania. Zrobisz ją bez problemu na rosole lub dowolnym bulionie. Pamiętaj, że młoda kapusta szybko mięknie, więc nie gotuj jej za długo. Z przepisem zapoznasz się tutaj.

Młodą kapustę możesz dodać też do... kotletów mielonych. Wrzuć poszatkowaną kapustę do masy na kotlety, wymieszaj i usmaż. Będą soczyste, lekkie, aromatyczne i tak pyszne, że na długo zapomnisz o klasycznych mielonych. Pamiętaj, żeby wcześniej poszatkować i zasolić lekko kapustę, żeby zmiękła. Dzięki temu nie trzeba jej dusić. Do tego koperek i przyprawy i można się rozpływać. Przepis znajdziesz w tym artykule

Więcej o: