Spożywanie dań z kapustą, a także z grochem, fasolą, cebulą, kalafiorem czy brokułem może kończyć się wzdęciami. Ta dolegliwość od razu odbiera przyjemność z jedzenia i powoduje dyskomfort. Nie trzeba jednak wykluczać wszystkich tych składników ze swojej diety (chyba że specjalista - lekarz lub dietetyk - wydał takie zalecenia). Ci, u których nie ma przeciwwskazań, by jeść takie produkty, mogą próbować pomóc sobie i jelitom, dodając do potraw określone przyprawy.
Skupmy się na młodej kapuście, bo to właśnie na nią trwa obecnie sezon i osoby, które bardzo ją lubią, z pewnością są ciekawe, jak mogą poradzić sobie z uciążliwym problemem. Otóż pomocny może okazać się kminek. Uchodzi za jedną z najskuteczniejszych przypraw, jeśli chodzi o łagodzenie wzdęć. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie w żołądku i w jelitach. Usprawnia również procesy trawienne, pobudzając wydzielanie odpowiednich soków. Ponadto kminek może przynieść ulgę w zaparciach, pomóc złagodzić bóle brzucha (w tym także skurcze miesiączkowe) oraz zapobiegać odbijaniu.
Jeżeli nie lubisz kminku, możesz dodać do młodej kapusty inne przyprawy. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe po spożyciu dań z kapustą zminimalizują też: majeranek, liście laurowe, cząber, oregano, anyż oraz imbir. Działają bowiem na układ pokarmowy w podobny sposób jak kminek.
Z kolei potrawy z grochem i fasolą będą łatwiejsze do przyjęcia dla naszego organizmu, gdy dodamy do nich: majeranek, cząber, koper, tymianek, bazylię, szałwię bądź miętę.
Możliwości jest wiele. Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad z młodą kapustą, wypróbuj nasz na łazanki. Potrzebne będą też cebula, boczek i oczywiście makaron na łazanki. Cały przepis znajdziesz w tym miejscu.
Klasykiem jest zupa z młodej kapusty. Jest lekka, bardzo aromatyczna i szybka do wykonania. Zrobisz ją bez problemu na rosole lub dowolnym bulionie. Pamiętaj, że młoda kapusta szybko mięknie, więc nie gotuj jej za długo. Z przepisem zapoznasz się tutaj.
Młodą kapustę możesz dodać też do... kotletów mielonych. Wrzuć poszatkowaną kapustę do masy na kotlety, wymieszaj i usmaż. Będą soczyste, lekkie, aromatyczne i tak pyszne, że na długo zapomnisz o klasycznych mielonych. Pamiętaj, żeby wcześniej poszatkować i zasolić lekko kapustę, żeby zmiękła. Dzięki temu nie trzeba jej dusić. Do tego koperek i przyprawy i można się rozpływać. Przepis znajdziesz w tym artykule.