• Link został skopiowany

"Najlepiej spożyć przed" - co dokładnie chce nam przekazać producent żywności? Sprawdzamy

Czytając na etykiecie produktu ''najlepiej spożyć przed.'' nie zawsze zastanawiamy się nad tym, co dokładnie te słowa oznaczają. Wiadomo, producent informuje nas o terminie przydatności do spożycia danego produktu. Sprawdźmy jednak, czy ''należy spożyć do.'' będzie oznaczało to samo, co ''najlepiej spożyć przed.''.
Sklep spożywczy - zdj. ilustr.
Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

''Należy spożyć do...''

Jeśli na zakupionym produkcie spożywczym czytamy ''należy spożyć do...'', to jest to dla nas informacja o nieprzekraczalnej dacie przydatności do spożycia danego produktu. Takie sformułowanie użyte na etykiecie produktu spożywczego oznacza dokładnie tyle, że podany przez producenta termin jest terminem ostatecznym, którego należy się trzymać. Po przekroczeniu wskazanej przez producenta daty produkt spożywczy, którego owa data dotyczy, nie będzie się nadawał do spożycia. Zjedzenie takiego produktu po wskazanym przez producenta terminie może skutkować poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia, możemy narazić się na ból brzucha, zatrucie pokarmowe, biegunkę czy wymioty. Nieprzekraczalny termin przydatności do spożycia podawany jest najczęściej na produktach, które nie posiadają substancji konserwujących, bądź posiadają ich niewielką ilość. Bardzo często opatrzone są one jeszcze dodatkową informacją, zaczynającą się od słów ''po otwarciu przechowywać w lodówce nie dłużej niż...''. Zatem jeśli kupiliśmy produkt spożywczy, na którego etykiecie napisano ''należy spożyć do...'', to dla własnego bezpieczeństwa trzeba go spożyć nie później, niż w dniu wskazanym na opakowaniu.

''Najlepiej spożyć do…''

Informacja ''najlepiej spożyć do…'' zamieszczona na posiadanym przez nas produkcie spożywczym ma zdecydowanie inny wydźwięk. W tym wypadku termin określony przez producenta jest datą minimalnej trwałości danego produktu spożywczego. Oznacza więc, że warto go spożyć we wskazanym terminie, ale nie jest to obligatoryjne. Po upływie wskazanej daty produkt taki wcale nie ulega zepsuciu. Bez obaw możemy go spożyć również później, niż wskazuje to data podana na opakowaniu czy etykiecie. Należy oczywiście pamiętać, że nie ma zupełnie bezterminowych produktów spożywczych i każdy z nich kiedyś przestanie nadawać się do zjedzenia. Jednak warto zachować zdrowy rozsądek i w przypadku produktów opatrzonych informacją ''najlepiej spożyć do…'' nie wyrzucać ich natychmiast po tym, gdy minie wskazany przez producenta termin. Oczywiście po upływie daty minimalnej trwałości produktu spożywczego mogą w nim zajść pewne zmiany – może zmienić się konsystencja, zapach, kolor czy smak, jednak z reguły nie oznacza to, że dany produkt przestał być zdatny do użycia. Gdy więc na czekoladzie, której minął już termin minimalnej trwałości, pojawi się biały osad, wcale nie musimy jej wyrzucać do kosza. Biały nalot na tabliczce czekolady to nic innego, jak tłuszcz, który wytrącił się z produktu, gdy zbyt długo oddziaływała na czekoladę wysoka temperatura.

Zobacz wideo Walka z marnowaniem żywności utknęła w Sejmie. To ostatni dzwonek

''Najlepiej spożyć przed końcem…''

Oznaczenie zalecanego terminu do spożycia opatrzone słowami ''najlepiej spożyć przed końcem…'' stosowane jest w przypadku takich produktów spożywczych, które nawet po określonym przez producenta terminie nie ulegają zepsuciu. Chodzi tu w szczególności o produkty zbożowe, takie jak mąki, kasze, ryże czy makarony, ale także wiele przypraw (w tym cukier w postaci sypkiej i sól), niektóre słodycze, a także takie używki jak kawa, herbata czy wysokoprocentowe alkohole. Specjaliści twierdzą, że na przykład makaron czy ryż z powodzeniem można zjeść nawet po upłynięciu roku od wskazanego zalecanego terminu przydatności do spożycia. Dlatego w przypadku niektórych ''przeterminowanych'' produktów spożywczych warto zastanowić się, czy na pewno nie są one zdatne do użycia i powinny wylądować w koszu na śmieci.

Data przydatności do spożycia

Data przydatności do spożycia musi być obowiązkowo oznaczona przez producenta na opakowaniu danego produktu spożywczego. Jest też jedną z najważniejszych rzeczy, na jakie powinniśmy zwracać uwagę, robiąc zakupy. Warto wybierać produkty z bardziej odległym terminem przydatności do spożycia, gdyż wówczas istnieje większa szansa, że zdążymy je zjeść, nim się przeterminują. Dobrze jest mieć też świadomość, że o ile na produktach z dłuższą trwałością spotkamy zapis ''najlepiej spożyć przed…'' i będzie on oznaczał tyle, co ''dobrze by było zjeść to przed...'', o tyle na niektórych produktach figurować będzie formułka ''należy spożyć do…'' i będzie tu określona data, której absolutnie nie wolno przekroczyć. Zapis mówiący o tym, że dana żywność musi być spożyta najpóźniej w określonym dniu, umieszczany jest zwykle na produktach świeżych, takich jak wyroby i przetwory mleczne, wyroby garmażeryjne, niepasteryzowane soki, mięso czy ryby.

Zobacz też: Karton po soku: segregacja opakowań wielomateriałowych. Czy karton po soku to plastik?

Więcej o: