Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze. Kulinarni specjaliści zdradzają swoje triki

Kotlety schabowe często pojawiają się w polskich domach. Nic dziwnego - to tradycyjny, bardzo smaczny obiad. Nie wszystkim schabowe wychodzą jednak tak, jak powinny. Kulinarni specjaliści zdradzili jednak, co powinniśmy w takich przypadkach robić.

Kotlety schabowe mogą smakować wykwintnie, jednak musimy wiedzieć, jak zrobić je dobrze. Polskie kulinarne gwiazdy twierdzą, że mają na to sposób. Co ciekawe, każdy ma inny. I sprawdziliśmy je. Rzeczywiście działają. 

Zobacz wideo "Co tak drogo?". Nowy cykl Gazeta.pl sprawdza, czy z drożyzną da się walczyć. Zaczynamy od schabowego

Jak zrobić kotlety schabowe? Oto triki kulinarnych gwiazd, które odmieniają smak 

Sposób Ani Starmach może wielu wydawać się nieco dziwny, jednak rzeczywiście ma wpływ na to, jak będzie smakował nasz schabowy. Kulinarna ekspertka smaży kotlety na oleju rzepakowym i skupia się na idealnym formowaniu kotletów. Zawsze robi to z pomocą folii spożywczej, przykładając uwagę, by nie naruszyć ich struktury. 

Tomasz Jakubiak ma nieco inny sposób na idealne schabowe. Jego zdaniem suszony czosnek niedźwiedzi oraz panierka z połączenia bułki tartej i parmezanu to przepis na idealnego kotleta. Co więcej, smaży mięso na maśle klarowanym. 

Tradycyjny z ziemniaczkami, z kapustą zasmażaną. Ale schabowy z kością - nie wyobrażam sobie inaczej. Tak byłem wychowany, mój tato zawsze smażył w niedzielę takiego kotleta - konkretnego, z kością. Do dziś mi się nie znudził i zawsze w niedzielę robię tradycyjnie takiego kotleta, jak oczywiście dostanę schab z kością 

- przyznał w rozmowie z nami Tomasz Strzelczyk.  

Zaznaczył jednak, że mięso obowiązkowo musi być smażone na smalcu. Podpowiedział również, że należy wystrzegać się kupowania gotowych, rozbitych już płatów mięsa na kotlety, bo zazwyczaj wychodzą suche i wiórowate. 

Kotlety schabowe - co zrobić by były idealne? 

Ewa Wachowicz robi kotlety ze schabu z kością i nigdy nie wycina całego tłuszczu. Bułkę tartą zastępuje z kolei mąkę orkiszową, a smażenia kotletów schabowych nie wyobraża sobie bez smalcu. Magda Gessler stawia w tym przypadku na prostotę. Stosuje marynatę, mocząc nawet dzień wcześniej schab w mleku i cebuli. Wpływa to na smak i teksturę schabowych.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA