Bigos wigilijny tradycyjny składa się przede wszystkim z kapusty, suszonych grzybów leśnych, cebuli i przypraw. Można do niego dodać ziarna jałowca bądź suszone śliwki, by wzmocnić smak. Mimo że dziś odchodzi się od powstrzymywania się od jedzenia mięsa w Wigilię, dawniej większość ludzi zachowywało post, więc i bigos był jarski. Jak zrobić bigos wigilijny? Sprawdźcie!
Składniki:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc, by się namoczyły. Następnego dnia odcedź je i pokrój w paseczki. Kapustę poszatkuj, cebule pokrój w piórka, a suszone śliwki poprzekrawaj na mniejsze kawałki. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, a potem wrzuć kapustę kiszoną i grzyby. Wszystko zalej trzema szklankami wody (dodaj także wodę, w której moczyły się grzyby i pozostały sok z kapusty), wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, a także ziarnka jałowca. Bigos wymieszaj przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż zarówno kapusta, jak i grzyby dobrze zmiękną. Jeżeli do przygotowania tego dania używasz koncentratu bądź przecieru pomidorowego, dodaj go na sam koniec.
Bigos wigilijny ma tę wspaniałą cechę, że może być odgrzewany wielokrotnie. Pamiętaj tylko, że potrawa ta jest ciężkostrawna i lepiej nie dociążać jej dodatkową porcją oleju – odgrzewaj go na możliwie niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowując bigos na Święta Bożego Narodzenia, możesz zrobić go więcej i zamrozić lub zawekować. Możesz wykorzystać te sposoby na przechowywanie żywności, jeśli podczas Wigilii nie uda się zjeść całego bigosu.
Przygotuj dobrze umyte pudełka do przechowywania żywności. Bigos wystudź i włóż do pudełek, włóż do zamrażalnika. Po rozmrożeniu nie zamrażaj go ponownie!
Bigos wigilijny można także śmiało zawekować. W tym celu będziesz potrzebować dobrze umytych i wyparzonych słoików. Możesz spróbować zawekować bigos bez pasteryzowania. Gorącą kapustę z grzybami nałóż do słoików, zakręć je mocno i postaw do góry dnem. Pozwól im ostygnąć. Potem sprawdź, czy przykrywka się zassała – jeśli jest wklęsła, wstaw bigos do lodówki, możesz spożyć go za jakiś czas. Jeśli nadal jest wypukła, musisz go zapasteryzować – to pewniejszy sposób. Wstaw słoiki z bigosem do dużego garnka pełnego wody. Ustaw je na bawełnianej ściereczce lub kawałku ręcznika papierowego. Gotuj przez około 25 minut, potem pozostaw do wystudzenia.
Szukasz pomysłu na niebanalny świąteczny prezent? Zrób taki efektowny chlebek w słoiku: