Początek, to kawiarnia na warszawskim Żoliborzu. Specjalizujemy się w śniadaniach, mamy własne, wspaniałe wypieki i świetną kawę. Jesteśmy lubiani za miłą atmosferę i ciepłe podejście do gości. Nasze brownie czy szarlotka stały się już sławne w całej Warszawie.
Sałatka, którą możemy dostać w Początku, będzie świetna na tzw. "trzeci dzień świąt", kiedy nie możesz już patrzeć na mięso, kapustę i grzyby. Zostały ci buraki z wigilijnego barszczu, na które nikt nie miał ochoty, a szkoda było wyrzucić? Schowaj je do lodówki, a potem zrób z nich tę sałatkę.
Potrzebujesz:
Idealnie byłoby użyć jeszcze sosu winegret, ale nie jest niezbędny. Sekretny przepis na niego podamy pod sałatką. Nasi goście go uwielbiają i proszą o zdradzenie przepisu. Zwykle wolimy tego nie robić, ale dzisiaj wyjątkowo go ci podamy.
Przygotowanie:
Ta sałatka pozwoli ci na spokojne strawienie pierogów i makowców oraz przygotuje do spokojnego Sylwestra.
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i chwilę miksuj. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. Będzie dobry przez kilka lub kilkanaście dni. Zakochasz się w nim!
Od 17 lat, od kiedy istnieje kawiarnia To Lubię przy ul. Freta 8, jednym z jej najpopularniejszych specjałów są ogromne puszyste bezy. Jak wiadomo piecze się je z białek, stąd przy ich produkcji zostaje nam zawsze ogromna ilość żółtek. Aby je wykorzystać, robimy z nich domowy majonez. Oto przepis.
Składniki:
Bardzo ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu majonez się nie zwarzy.
Z takiej porcji wychodzi około 250 ml majonezu. My używamy go w kawiarni do naszej przepysznej pasty szynkowo-jajecznej.
Serdecznie polecamy i zapraszamy do To Lubię.
Składniki:
Sposób przygotowania:
A Nóż Widelec - kuchnia domowa Łódź to miejsce stworzone z miłości do gotowania. Poczujesz się i zjesz u nas jak w domu, ponieważ lokal prowadzony jest przez rodzinę i ich przyjaciół od lat! W A Nóż Widelec zawsze zjesz schabowego jak u mamy, bo gotuje tu moja mama! Przekonaj się sam i wpadnij na obiad (gdy to będzie możliwe) lub zamów go do domu - Łódź, Sterlinga 26.
Nie lubimy marnować żywności, dlatego przygotowaliśmy kilka sprytnych pomysłów, jak uniknąć tony jedzenia w śmietniku. Przepisy są proste i niewymagające dużego nakładu pracy, bo w końcu w święta pora odpocząć!
Składniki na dwie porcje:
Karpia podgrzać i pokroić na małe kawałeczki, wybierając ości. Sałatę drobno pokroić, następnie włożyć ją do salaterki. Położyć drobne kromki bułki drożdżówki z makiem. Posolić, popieprzyć, polać oliwą lub olejem. Na wierzch położyć karpia. Podawać z barszczem wigilijnym.
Składniki na dwie porcje:
Pozostałości mięsa pieczonego pokroić w drobną kostkę. W bulionie ugotować ziemniaki. Dodać podsmażoną marchewkę i cebulkę. Włożyć mięso, doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego i gotowe!
Warto wykorzystać czerstwy chleb na grzanki. Smacznego!
Składniki na dwie porcje:
Wędliny pokroić drobno. Foremkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie wyłożyć ją łazankami i mięsem. Zalać to wszystko śmietanką wymieszaną z jajkami. Posypać serem i zapiekać 30 min przy 180 st. C bez termoobiegu.
Składniki na cztery porcje:
Mięso dwa razy zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Wątróbkę zmielić raz. Wymieszać razem z mięsem. Grzyby drobno posiekać i dodać sos grzybowy lub grzyby. Oddzielić żółtko od białka. Żółtka delikatnie ubić i dodać do mięsa. Wszystkie wcześniejsze składniki wymieszać. Na koniec ubić białko na pianę i połączyć z wcześniej powstałą masą.
Formę do pieczenia posmarować olejem, posypać bułką tarta. Całą masę wyłożyć do foremki. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut bez termoobiegu. W międzyczasie polecam delektować się ulubioną zimową herbatą. Pasztet podawać z żurawiną.