Resztki po świętach? Mamy przepisy na genialne recyklingi, m.in. łazanek
Sałatka z burakiem z Początku
Początek, to kawiarnia na warszawskim Żoliborzu. Specjalizujemy się w śniadaniach, mamy własne, wspaniałe wypieki i świetną kawę. Jesteśmy lubiani za miłą atmosferę i ciepłe podejście do gości. Nasze brownie czy szarlotka stały się już sławne w całej Warszawie.
Sałatka, którą możemy dostać w Początku, będzie świetna na tzw. "trzeci dzień świąt", kiedy nie możesz już patrzeć na mięso, kapustę i grzyby. Zostały ci buraki z wigilijnego barszczu, na które nikt nie miał ochoty, a szkoda było wyrzucić? Schowaj je do lodówki, a potem zrób z nich tę sałatkę.
Sałatka z burakiem z Początku fot. Too Good To Go / Początek
Potrzebujesz:
- 2 ugotowanych buraków bez skóry
- 2 garści rukoli (lub innej sałaty, która leży smętnie w lodówce)
- 50 g sera feta (w Początku używamy manouri, ale rozumiemy, że nie masz go akurat pod ręką)
- 2 łyżek orzechów włoskich
- łyżki miodu
- łyżki octu balsamicznego
Idealnie byłoby użyć jeszcze sosu winegret, ale nie jest niezbędny. Sekretny przepis na niego podamy pod sałatką. Nasi goście go uwielbiają i proszą o zdradzenie przepisu. Zwykle wolimy tego nie robić, ale dzisiaj wyjątkowo go ci podamy.
Przygotowanie:
- Na patelni praż przez chwilę orzechy, następnie dodaj do nich miód. Wymieszaj dokładnie i wyłącz gaz.
- Na dużym talerzu zrób kleks z winegretu (jeśli się skusiłeś i go zrobiłeś), rozłóż rukolę.
- Pokrój buraka na bardzo cienkie plasterki i połóż na sałacie.
- Na buraka wyłóż orzechy z miodem.
- Pokrusz na wierzchu ser.
- Skrop octem balsamicznym.
Ta sałatka pozwoli ci na spokojne strawienie pierogów i makowców oraz przygotuje do spokojnego Sylwestra.
Obiecany przepis na Sekretny winegret Początku
- 2 łyżki miodu
- łyżka musztardy Dijon
- 5 łyżek dobrej oliwy
- 3 łyżki wody
- sok z połówki cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i chwilę miksuj. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. Będzie dobry przez kilka lub kilkanaście dni. Zakochasz się w nim!
Majonez - To Lubię!
Od 17 lat, od kiedy istnieje kawiarnia To Lubię przy ul. Freta 8, jednym z jej najpopularniejszych specjałów są ogromne puszyste bezy. Jak wiadomo piecze się je z białek, stąd przy ich produkcji zostaje nam zawsze ogromna ilość żółtek. Aby je wykorzystać, robimy z nich domowy majonez. Oto przepis.
Majonez - To Lubię! fot. Too Good To Go / To Lubię!
Składniki:
- 2 żółtka średnich jajek
- 1,5 szklanki oleju roślinnego (ok. 375 ml)
- łyżeczka musztardy ostrej np. Dijon
- łyżka soku z cytryny
- płaska łyżeczka cukru pudru
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
Bardzo ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu majonez się nie zwarzy.
- Rozpoczynamy od miksowania samych żółtek, po czym bardzo powoli, małą stróżką wlewamy olej, cały czas miksując.
- Po uzyskaniu aksamitnej konsystencji dodajemy resztę składników.
Z takiej porcji wychodzi około 250 ml majonezu. My używamy go w kawiarni do naszej przepysznej pasty szynkowo-jajecznej.
Serdecznie polecamy i zapraszamy do To Lubię.
Przepis na muffinki z kaszy jaglanej z kiszoną kapustą i grzybami od Cuda Garnki
Przepis na muffinki z kaszy jaglanej z kiszoną kapustą i grzybami od Cuda Garnki fot. Too Good To Go / Cuda Garnki
Składniki:
- 150 g pozostałej po świętach kapusty z grzybami
- 100 g kaszy jaglanej
- 4 jajka
- 100 g żurawiny suszonej
- 100 g sera żółtego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotować w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
- Odcedzoną i wystudzoną kaszę połączyć z kapustą, tartym serem i żurawiną. Doprawić do smaku, dodać jajka oraz proszek do pieczenia.
- Włożyć do foremek i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 25-30 min.
Przepisy od A Nóż Widelec
A Nóż Widelec - kuchnia domowa Łódź to miejsce stworzone z miłości do gotowania. Poczujesz się i zjesz u nas jak w domu, ponieważ lokal prowadzony jest przez rodzinę i ich przyjaciół od lat! W A Nóż Widelec zawsze zjesz schabowego jak u mamy, bo gotuje tu moja mama! Przekonaj się sam i wpadnij na obiad (gdy to będzie możliwe) lub zamów go do domu - Łódź, Sterlinga 26.
Przepisy od A Nóż Widelec fot. Too Good To Go / A Nóż Widelec
Nie lubimy marnować żywności, dlatego przygotowaliśmy kilka sprytnych pomysłów, jak uniknąć tony jedzenia w śmietniku. Przepisy są proste i niewymagające dużego nakładu pracy, bo w końcu w święta pora odpocząć!
Sałatka poświąteczna z karpiem smażonym
Składniki na dwie porcje:
- 2 dzwonki karpia smażonego
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 2 kromki bułki drożdżówki z makiem
- szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka oliwy lub oleju lnianego (tego, który znajdziemy na stole wigilijnym)
Karpia podgrzać i pokroić na małe kawałeczki, wybierając ości. Sałatę drobno pokroić, następnie włożyć ją do salaterki. Położyć drobne kromki bułki drożdżówki z makiem. Posolić, popieprzyć, polać oliwą lub olejem. Na wierzch położyć karpia. Podawać z barszczem wigilijnym.
Zupa gulaszowa z mięsa pieczonego
Składniki na dwie porcje:
- pozostałości mięsa pieczonego
- 300 g ziemniaków
- marchew
- mała cebula
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulion
Pozostałości mięsa pieczonego pokroić w drobną kostkę. W bulionie ugotować ziemniaki. Dodać podsmażoną marchewkę i cebulkę. Włożyć mięso, doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego i gotowe!
Warto wykorzystać czerstwy chleb na grzanki. Smacznego!
Zapiekanka z łazanek i świątecznych wędlin
Składniki na dwie porcje:
- pozostałości łazanek
- pozostałości wędlin
- 200 g sera (żółty, mozzarella - taki, jaki nam zostanie)
- 300 ml śmietanki 12 proc.
- 2 jajka
- sól i pieprz
Wędliny pokroić drobno. Foremkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie wyłożyć ją łazankami i mięsem. Zalać to wszystko śmietanką wymieszaną z jajkami. Posypać serem i zapiekać 30 min przy 180 st. C bez termoobiegu.
Pasztet poświąteczny
Pasztet poświąteczny od A Nóż Widelec fot. Too Good To Go / A Nóż Widelec
Składniki na cztery porcje:
- ok. pół kg mięsa pieczonego
- 100 g wątróbki drobiowej
- 100 g sosu grzybowego lub grzybów
- 5 jajek
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
Mięso dwa razy zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Wątróbkę zmielić raz. Wymieszać razem z mięsem. Grzyby drobno posiekać i dodać sos grzybowy lub grzyby. Oddzielić żółtko od białka. Żółtka delikatnie ubić i dodać do mięsa. Wszystkie wcześniejsze składniki wymieszać. Na koniec ubić białko na pianę i połączyć z wcześniej powstałą masą.
Formę do pieczenia posmarować olejem, posypać bułką tarta. Całą masę wyłożyć do foremki. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut bez termoobiegu. W międzyczasie polecam delektować się ulubioną zimową herbatą. Pasztet podawać z żurawiną.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis