Resztki po świętach? Mamy przepisy na genialne recyklingi, m.in. łazanek

Święta to najpiękniejszy okres w roku, kiedy świat staje się odrobinę lepszy, a ludzie milsi. Niestety, to także czas, kiedy marnujemy najwięcej jedzenia. W tym roku potrzebujemy świątecznej magii jak nigdy wcześniej, a zaklęta jest między innymi w pysznym jedzeniu. Niech ten czas i potrawy trwają jak najdłużej. Aby w te święta nic się nie zmarnowało, oddaliśmy głos ekspertom od niemarnowania - partnerom aplikacji Too Good To Go.

Sałatka z burakiem z Początku

Początek, to kawiarnia na warszawskim Żoliborzu. Specjalizujemy się w śniadaniach, mamy własne, wspaniałe wypieki i świetną kawę. Jesteśmy lubiani za miłą atmosferę i ciepłe podejście do gości. Nasze brownie czy szarlotka stały się już sławne w całej Warszawie.

Sałatka, którą możemy dostać w Początku, będzie świetna na tzw. "trzeci dzień świąt", kiedy nie możesz już patrzeć na mięso, kapustę i grzyby. Zostały ci buraki z wigilijnego barszczu, na które nikt nie miał ochoty, a szkoda było wyrzucić? Schowaj je do lodówki, a potem zrób z nich tę sałatkę.

Sałatka z burakiem z PoczątkuSałatka z burakiem z Początku fot. Too Good To Go / Początek

Potrzebujesz:

  • 2 ugotowanych buraków bez skóry
  • 2 garści rukoli (lub innej sałaty, która leży smętnie w lodówce)
  • 50 g sera feta (w Początku używamy manouri, ale rozumiemy, że nie masz go akurat pod ręką)
  • 2 łyżek orzechów włoskich
  • łyżki miodu
  • łyżki octu balsamicznego

Idealnie byłoby użyć jeszcze sosu winegret, ale nie jest niezbędny. Sekretny przepis na niego podamy pod sałatką. Nasi goście go uwielbiają i proszą o zdradzenie przepisu. Zwykle wolimy tego nie robić, ale dzisiaj wyjątkowo go ci podamy.

Przygotowanie:

  1. Na patelni praż przez chwilę orzechy, następnie dodaj do nich miód. Wymieszaj dokładnie i wyłącz gaz.
  2. Na dużym talerzu zrób kleks z winegretu (jeśli się skusiłeś i go zrobiłeś), rozłóż rukolę.
  3. Pokrój buraka na bardzo cienkie plasterki i połóż na sałacie.
  4. Na buraka wyłóż orzechy z miodem.
  5. Pokrusz na wierzchu ser.
  6. Skrop octem balsamicznym.

Ta sałatka pozwoli ci na spokojne strawienie pierogów i makowców oraz przygotuje do spokojnego Sylwestra.

Obiecany przepis na Sekretny winegret Początku

  • 2 łyżki miodu
  • łyżka musztardy Dijon
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • 3 łyżki wody
  • sok z połówki cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki wrzuć do blendera i chwilę miksuj. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce. Będzie dobry przez kilka lub kilkanaście dni. Zakochasz się w nim!

Majonez - To Lubię!

Od 17 lat, od kiedy istnieje kawiarnia To Lubię przy ul. Freta 8, jednym z jej najpopularniejszych specjałów są ogromne puszyste bezy. Jak wiadomo piecze się je z białek, stąd przy ich produkcji zostaje nam zawsze ogromna ilość żółtek. Aby je wykorzystać, robimy z nich domowy majonez. Oto przepis.

Majonez - To Lubię!Majonez - To Lubię! fot. Too Good To Go / To Lubię!

Składniki:

  • 2 żółtka średnich jajek
  • 1,5 szklanki oleju roślinnego (ok. 375 ml)
  • łyżeczka musztardy ostrej np. Dijon
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli

Bardzo ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dzięki temu majonez się nie zwarzy.

  1. Rozpoczynamy od miksowania samych żółtek, po czym bardzo powoli, małą stróżką wlewamy olej, cały czas miksując.
  2. Po uzyskaniu aksamitnej konsystencji dodajemy resztę składników.

Z takiej porcji wychodzi około 250 ml majonezu. My używamy go w kawiarni do naszej przepysznej pasty szynkowo-jajecznej.

Serdecznie polecamy i zapraszamy do To Lubię.

Przepis na muffinki z kaszy jaglanej z kiszoną kapustą i grzybami od Cuda Garnki

Przepis na muffinki z kaszy jaglanej z kiszoną kapustą i grzybami od Cuda GarnkiPrzepis na muffinki z kaszy jaglanej z kiszoną kapustą i grzybami od Cuda Garnki fot. Too Good To Go / Cuda Garnki

Składniki:

  • 150 g pozostałej po świętach kapusty z grzybami
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Odcedzoną i wystudzoną kaszę połączyć z kapustą, tartym serem i żurawiną. Doprawić do smaku, dodać jajka oraz proszek do pieczenia.
  3. Włożyć do foremek i piec w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 25-30 min.

Przepisy od A Nóż Widelec

A Nóż Widelec - kuchnia domowa Łódź to miejsce stworzone z miłości do gotowania. Poczujesz się i zjesz u nas jak w domu, ponieważ lokal prowadzony jest przez rodzinę i ich przyjaciół od lat!  W A Nóż Widelec zawsze zjesz schabowego jak u mamy, bo gotuje tu moja mama! Przekonaj się sam i wpadnij na obiad (gdy to będzie możliwe) lub zamów go do domu - Łódź, Sterlinga 26.

Przepisy od A Nóż WidelecPrzepisy od A Nóż Widelec fot. Too Good To Go / A Nóż Widelec

Nie lubimy marnować żywności, dlatego przygotowaliśmy kilka sprytnych pomysłów, jak uniknąć tony jedzenia w śmietniku. Przepisy są proste i niewymagające dużego nakładu pracy, bo w końcu w święta pora odpocząć!

Sałatka poświąteczna z karpiem smażonym

Składniki na dwie porcje:

  • 2 dzwonki karpia smażonego
  • 1/3 główki sałaty lodowej
  • 2 kromki bułki drożdżówki z makiem
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka oliwy lub oleju lnianego (tego, który znajdziemy na stole wigilijnym)

Karpia podgrzać i pokroić na małe kawałeczki, wybierając ości. Sałatę drobno pokroić, następnie włożyć ją do salaterki. Położyć drobne kromki bułki drożdżówki z makiem. Posolić, popieprzyć, polać oliwą lub olejem. Na wierzch położyć karpia. Podawać z barszczem wigilijnym.

Zupa gulaszowa z mięsa pieczonego

Składniki na dwie porcje:

  • pozostałości mięsa pieczonego
  • 300 g ziemniaków
  • marchew
  • mała cebula
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulion

Pozostałości mięsa pieczonego pokroić w drobną kostkę. W bulionie ugotować ziemniaki. Dodać podsmażoną marchewkę  i cebulkę. Włożyć mięso, doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego i gotowe!

Warto wykorzystać czerstwy chleb na grzanki. Smacznego!

Zapiekanka z łazanek i świątecznych wędlin

Składniki na dwie porcje:

  • pozostałości łazanek
  • pozostałości wędlin
  • 200 g sera (żółty, mozzarella - taki, jaki nam zostanie) 
  • 300 ml śmietanki 12 proc.
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Wędliny pokroić drobno. Foremkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Następnie wyłożyć ją łazankami i mięsem. Zalać to wszystko śmietanką wymieszaną z jajkami. Posypać serem i zapiekać 30 min przy 180 st. C bez termoobiegu.

Pasztet poświąteczny 

Pasztet poświąteczny od A Nóż WidelecPasztet poświąteczny od A Nóż Widelec fot. Too Good To Go / A Nóż Widelec

Składniki na cztery porcje:

  • ok. pół kg mięsa pieczonego
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 100 g sosu grzybowego lub grzybów
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Mięso dwa razy zmielić na maszynce o drobnych oczkach. Wątróbkę zmielić raz. Wymieszać razem z mięsem. Grzyby drobno posiekać i dodać sos grzybowy lub grzyby. Oddzielić żółtko od białka. Żółtka delikatnie ubić i dodać do mięsa. Wszystkie wcześniejsze składniki wymieszać. Na koniec ubić białko na pianę i połączyć z wcześniej powstałą masą.

Formę do pieczenia posmarować olejem, posypać bułką tarta. Całą masę wyłożyć do foremki. Piec w 180 st. C przez 30-40 minut bez termoobiegu. W międzyczasie polecam delektować się ulubioną zimową herbatą. Pasztet podawać z żurawiną.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.