Czy można mrozić karpia? - odpowiedź brzmi tak, ale musimy pamiętać o kilku zasadach. Karp to ryba, która w dalszym ciągu króluje na polskich stołach. Co do walorów smakowych, Polacy dzielą się na tych, którzy uwielbiają ten rodzaj ryby, i takich, którzy jej nienawidzą. Jednak tak jak w większości przypadków w naszym kraju - wygrywa tradycja. Karp na wigilijnym stole musi być. Niestety bardzo często zdarza się tak, że zostaje on w dużych niezjedzonych ilościach po świętach. Zatem jeżeli chodzi o przechowywanie, mrożenie karpia jest najlepszym sposobem, aby zachować jego świeżość. Podobnie, jeżeli kupiliśmy go zbyt wcześnie i musimy go przechować do Wigilii.
Jak zamrozić karpia, aby zachował on świeżość i walory smakowe jak najdłużej? Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Zasady będą prezentowały się nieco inaczej. Jeżeli jesteśmy już po wigilii i okazało się, że zrobiliśmy zbyt dużą ilość świątecznej ryby, nie pozostaje nam nic innego jak zamrożenie jej. Oto prosta instrukcja w kilku krokach:
Karpia możemy przechowywać przez okres sześć miesięcy. Jeżeli będziemy chcieli go odmrozić, musimy wstawić go do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Następnie pieczemy rybę przez 20 minut.
Jedynym wyjątkiem jest karp w galarecie. Nie możemy go zamrozić. Należy przechowywać go przez okres 5-6 dni.
Mrożenie świeżego karpia jest dobrym rozwiązaniem. Wiele osób decyduje się na zamrożenie surowego karpia dużo wcześniej, aby później ograniczyć przygotowania do minimum w dniu Wigilii. Mrożąc świeżą rybę, musimy pamiętać o następujących rzeczach: