Jak mrozić karpia, aby zachował on walory smakowe jak najdłużej?
Czy można mrozić karpia? Kulinarne triki, które warto jest znać
Czy można mrozić karpia? - odpowiedź brzmi tak, ale musimy pamiętać o kilku zasadach. Karp to ryba, która w dalszym ciągu króluje na polskich stołach. Co do walorów smakowych, Polacy dzielą się na tych, którzy uwielbiają ten rodzaj ryby, i takich, którzy jej nienawidzą. Jednak tak jak w większości przypadków w naszym kraju - wygrywa tradycja. Karp na wigilijnym stole musi być. Niestety bardzo często zdarza się tak, że zostaje on w dużych niezjedzonych ilościach po świętach. Zatem jeżeli chodzi o przechowywanie, mrożenie karpia jest najlepszym sposobem, aby zachować jego świeżość. Podobnie, jeżeli kupiliśmy go zbyt wcześnie i musimy go przechować do Wigilii.
Jak zamrozić karpia? O czym należy pamiętać
Jak zamrozić karpia, aby zachował on świeżość i walory smakowe jak najdłużej? Karpia możemy zamrozić zarówno smażonego, jak i pieczonego. Zasady będą prezentowały się nieco inaczej. Jeżeli jesteśmy już po wigilii i okazało się, że zrobiliśmy zbyt dużą ilość świątecznej ryby, nie pozostaje nam nic innego jak zamrożenie jej. Oto prosta instrukcja w kilku krokach:
- Przed mrożeniem ściągnij panierkę
- Każdy kawałek ryby zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki. Gdy karp się zamrozi, to wszystkie jego części przełóż do jednej reklamówki lub innego większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.
- Każda z części karpia powinna nadal pozostać w folii aluminiowej.
- Warto umieścić karteczkę z datą, aby znać termin przydatności.
Karpia możemy przechowywać przez okres sześć miesięcy. Jeżeli będziemy chcieli go odmrozić, musimy wstawić go do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Następnie pieczemy rybę przez 20 minut.
Jedynym wyjątkiem jest karp w galarecie. Nie możemy go zamrozić. Należy przechowywać go przez okres 5-6 dni.
Mrożenie świeżego karpia
Mrożenie świeżego karpia jest dobrym rozwiązaniem. Wiele osób decyduje się na zamrożenie surowego karpia dużo wcześniej, aby później ograniczyć przygotowania do minimum w dniu Wigilii. Mrożąc świeżą rybę, musimy pamiętać o następujących rzeczach:
- przed mrożeniem warto oczyścić i podzielić rybę na porcje
- przed umieszczeniem karpia w zamrażarce możemy go natrzeć solą i innymi przyprawami
- tak przygotowane porcje powinniśmy owinąć folią aluminiową albo folią służącą do mrożenia. To zapewni nam gwarancję, że zapach ryby nie przejdzie do zamrażarki, a karp zachowa soczystość.
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica