Ciasto bez pieczenia na święta poprawia humor. Mało się narobisz, a zawsze jest pyszne

Ciasto bez pieczenia na święta to hit ostatnich lat. Poznaj proste przepisy, które fantastycznie smakują, a co najważniejsze - ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Ciasto bez pieczenia na święta wykonasz w kilka chwil, a Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni efektem. Jakie są najsmaczniejsze i najciekawsze ciasta bez pieczenia? 

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Przepisy na ciasto bez pieczenia to prawdziwa gratka dla łasuchów

Przepisy na ciasto bez pieczenia to wyjątkowe kombinacje smakowe, które zachwycają każdego. W propozycjach pysznych łakoci na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć orzechów, które są wymieniane w gronie typowo świątecznych smaków. Nasza pierwsza propozycja ciasta bez pieczenia na święta to deser z mocno orzechowym akcentem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 120 g masła orzechowego
  • 130 g sucharków bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g orzechów włoskich  

Sposób przygotowania:

Przepis na orzechowe ciasto bez pieczenia na święta zaczynamy od przygotowania spodu. Sucharki drobno mielimy np. za pomocą malaksera, a następnie łączymy z masłem orzechowym. Przygotowanym w ten sposób spodem wykładamy tortownicę o średnicy 20 cm i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. W rondelku zagotowujemy 1 i ½ szklanki mleka. Proszek budyniowy wsypujemy do miski i zalewamy ½ szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się w rondelku mleka. Gotujemy kilka minut, energicznie mieszając, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy np. za pomocą robota kuchennego i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Powstałą w ten sposób masą wykładamy spód ciasta. W rondelku podgrzewamy miód, a gdy zacznie się pienić, dodajemy orzechy włoskie i chwilę razem podsmażamy. Orzechy wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki idealnie się ze sobą przegryzą.     

Ciekawe ciasta bez pieczenia - herbatnikowo-kajmakowa słodycz

Kolejne ciekawe ciasto bez pieczenia na święta, to ciasto herbatnikowo-kajmakowe, które smakuje i wygląda obłędnie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • żurawina liofilizowana do dekoracji 

Sposób przygotowania:

Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Dodajemy 4 łyżki masy kajmakowej i 4 kostki czekolady (przed dodaniem czekoladę drobno siekamy) i dokładnie mieszamy. Na dno keksówki o wymiarach 30x10 cm wykładamy warstwę herbatników i przykrywamy 2-3 łyżkami kremu z mascarpone. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich składników. Na koniec wykładamy pozostałą część kajmaku z puszki i przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy, nakrywamy np. tacą lub talerzem i obracamy, a następnie wyjmujemy z blaszki. Pozostałą część czekolady rozpuszczamy np. w mikrofalówce i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy liofilizowaną żurawiną, która idealnie współgra ze świątecznym klimatem. 

Ciasta bez pieczenia - przepisy znane, a jednak nowe

Inne ciekawe ciasta bez pieczenia? Przepisy stare i znane od lat są bardzo cenione w sztuce kulinarnej, jednak często wprowadzamy pewne innowacje i uproszczenia. Jednym z takich przykładów jest karpatka na groszku ptysiowym, która w ostatnim czasie po prostu bije rekordy popularności. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 250 g groszku ptysiowego
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6 łyżek cukru 

Sposób przygotowania: 

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 125 g groszku ptysiowego i odkładamy na bok. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Oddzielamy białko od żółtka (białko możemy wykorzystać do innego przepisu), a następnie żółtka dodajemy do szklanki mleka wymieszanego z proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do gorącego mleka w rondelku. Budyń cały czas mieszamy, uważając, aby nie przywarł do dna. Gotujemy kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem, a następnie stopniowo dodajemy budyń. Gdy masą będzie gotowa, wykładamy ją na spód z groszku ptysiowego. Wierzch ciasta posypujemy pozostałym groszkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Więcej o: