Ciasto bez pieczenia na święta wykonasz w kilka chwil, a Twoja rodzina i goście na pewno będą zachwyceni efektem. Jakie są najsmaczniejsze i najciekawsze ciasta bez pieczenia?
Przepisy na ciasto bez pieczenia to wyjątkowe kombinacje smakowe, które zachwycają każdego. W propozycjach pysznych łakoci na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć orzechów, które są wymieniane w gronie typowo świątecznych smaków. Nasza pierwsza propozycja ciasta bez pieczenia na święta to deser z mocno orzechowym akcentem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Przepis na orzechowe ciasto bez pieczenia na święta zaczynamy od przygotowania spodu. Sucharki drobno mielimy np. za pomocą malaksera, a następnie łączymy z masłem orzechowym. Przygotowanym w ten sposób spodem wykładamy tortownicę o średnicy 20 cm i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. W rondelku zagotowujemy 1 i ½ szklanki mleka. Proszek budyniowy wsypujemy do miski i zalewamy ½ szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do gotującego się w rondelku mleka. Gotujemy kilka minut, energicznie mieszając, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy np. za pomocą robota kuchennego i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Powstałą w ten sposób masą wykładamy spód ciasta. W rondelku podgrzewamy miód, a gdy zacznie się pienić, dodajemy orzechy włoskie i chwilę razem podsmażamy. Orzechy wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki idealnie się ze sobą przegryzą.
Kolejne ciekawe ciasto bez pieczenia na święta, to ciasto herbatnikowo-kajmakowe, które smakuje i wygląda obłędnie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone za pomocą miksera. Dodajemy 4 łyżki masy kajmakowej i 4 kostki czekolady (przed dodaniem czekoladę drobno siekamy) i dokładnie mieszamy. Na dno keksówki o wymiarach 30x10 cm wykładamy warstwę herbatników i przykrywamy 2-3 łyżkami kremu z mascarpone. Czynność powtarzamy do czasu zużycia wszystkich składników. Na koniec wykładamy pozostałą część kajmaku z puszki i przykrywamy go ostatnią warstwą herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyjmujemy, nakrywamy np. tacą lub talerzem i obracamy, a następnie wyjmujemy z blaszki. Pozostałą część czekolady rozpuszczamy np. w mikrofalówce i polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy liofilizowaną żurawiną, która idealnie współgra ze świątecznym klimatem.
Inne ciekawe ciasta bez pieczenia? Przepisy stare i znane od lat są bardzo cenione w sztuce kulinarnej, jednak często wprowadzamy pewne innowacje i uproszczenia. Jednym z takich przykładów jest karpatka na groszku ptysiowym, która w ostatnim czasie po prostu bije rekordy popularności. Do jej przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 125 g groszku ptysiowego i odkładamy na bok. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Oddzielamy białko od żółtka (białko możemy wykorzystać do innego przepisu), a następnie żółtka dodajemy do szklanki mleka wymieszanego z proszkiem budyniowym. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy do gorącego mleka w rondelku. Budyń cały czas mieszamy, uważając, aby nie przywarł do dna. Gotujemy kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem, a następnie stopniowo dodajemy budyń. Gdy masą będzie gotowa, wykładamy ją na spód z groszku ptysiowego. Wierzch ciasta posypujemy pozostałym groszkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.