Piernik staropolski to ciasto niezwykle aromatyczne. Wszystko za sprawą mieszanki przypraw korzennych, dzięki którym smak piernika staropolskiego nie ma sobie równych.
Co wyjątkowego ma w sobie piernik staropolski? Przepis na piernik staropolski często jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Receptura przygotowania piernika staropolskiego znana jest już od wielu lat i trzeba przyznać, że choć dziś przepisów na świąteczny piernik jest naprawdę dużo, to właśnie piernik staropolski cieszy się największym uznaniem. Piernik staropolski powstaje na bazie prostych i łatwo dostępnych składników. Są to: mąka pszenna, jajka, tłuszcz (masło lub smalec), miód oraz przyprawy korzenne, które nadają wypiekom niepowtarzalnego aromatu, wprost unoszącego się w powietrzu. Sekret smaku piernika staropolskiego to właśnie mieszanka aromatycznych przypraw. Idealnie wyważone proporcje gwarantują, że nasze ciasto zachwyci smakiem i zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Przepis na piernik staropolski bazuje na aromatycznych przyprawach korzennych. Gotową przyprawę do piernika bez problemu kupimy w sklepie, jednak aby podążać za tradycją, warto przygotować ją samodzielnie w domu. Jest to prostsze, niż mogłoby się wydawać, a ponadto mamy gwarancję użycia tylko niezbędnych i sprawdzonych składników. Do przygotowania domowej przyprawy do piernika będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Jeżeli używamy przypraw w całości, należy je zmielić w moździerzu lub w młynku do kawy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy. Domową przyprawę do piernika przechowujemy w szklanym słoiczku w ciemnym i suchym miejscu. Podane powyżej proporcje są orientacyjne i w razie potrzeby można je dopasować do indywidualnych upodobań. Jeżeli np. zależy nam na bardziej intensywnym smaku, należy zwiększyć ilość imbiru i goździków.
Ciasto piernik staropolski słynie z tego, że musi być poddane leżakowaniu. W czasie leżakowania ciasta poszczególne jego składniki wzajemnie się przenikają, tworząc finalnie bardzo aromatyczną kompozycję. W czasie leżakowania dochodzi nie tylko do intensyfikacji smaku, ale zmianie ulega także struktura ciasta. Ciasto staje się bardziej miękkie i plastyczne. Podczas leżakowania ciasto powinno być owinięte folią spożywczą lub znajdować się w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej przechowywać ciasto w lodówce lub w chłodnym miejscu np. w piwnicy/spiżarni. Minimalny okres leżakowania powinien wynosić kilka tygodni. Intensywniejszy aromat uzyskamy jednak po kilku miesiącach leżakowania ciasta na piernik staropolski.
Znając już podstawowe zasady wypieku, przechodzimy do sedna sprawy. Poniżej przepis na dobry piernik staropolski krok po kroku.
Krok 1. Przygotuj składniki. Będą Ci potrzebne:
Do dekoracji:
Krok 2. Przygotowanie ciasta. W garnku umieść masło, cukier i miód. Podgrzewaj na małym ogniu i wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą w jednolitą masę. Nie gotuj. Gdy cukier się już trochę rozpuści, zdejmij rondel z ognia i odstaw do przestudzenia.
Krok 3. Do miski przesiej mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika. Dodaj jajka i mleko, a także przestudzoną mieszankę miodu, cukru i masła. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie idealnie jednolite i gładkie.
Krok 4. Ciasto owiń folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce do leżakowania, najlepiej do lodówki.
Krok 5. Po okresie leżakowania wynoszącym co najmniej kilka tygodni wyjmij ciasto i podziel je na trzy części. Każdą rozwałkuj na grubość wynoszącą ok. 1,5 cm na blacie podsypanym mąką, a następnie piecz kolejno w formie o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to ok. 20-25 minut (temperatura 170 stopni).
Krok 6. Na pierwszy blat wyłóż powidła śliwkowe, przykryj drugim blatem, następnie znów powidłami i blatem piernikowym. Wierzch piernika polej rozpuszczoną czekoladą mleczną i udekoruj posiekanymi orzechami. Piernik staropolski najlepiej smakuje po kilku dniach.
Zobacz też: To ostatni moment, by przygotować go przed świętami. Piernik staropolski potrzebuje nieco czasu