• Link został skopiowany

Farsz do uszek na kolację wigilijną. Intensywny smak to zasługa najwyższej jakości składników

Farsz do uszek na kolację wigilijną to prawdziwa uczta dla podniebienia, na którą wiele osób czeka z utęsknieniem. Wigilijny barszcz nie ma sobie równych, a jego wyjątkowy smak u dużej mierze zawdzięczamy uszkom, do których przygotowania koniecznie należy użyć najwyższej jakości składników.
Uszka wigilijne
Fot. iStock, wjarek

Farsz do uszek na wigilię bazuje na prostych składnikach, jednak nie zawsze wychodzi wystarczająco aromatyczny i intensywny w smaku. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?  

Zobacz wideo Uszka z grzybami - idealne do świątecznego barszczu

Farsz do uszek wigilijnych — co w sobie ma?

Farsz do uszek wigilijnych ma w sobie coś wyjątkowego. Uszka możemy tak naprawdę robić przez cały rok, ale dopiero te świąteczne smakują zupełnie niepowtarzalnie i wyjątkowo. Z pewnością niemała w tym zasługa bożonarodzeniowego magicznego klimatu, który wręcz unosi się w powietrzu. Potrawy bożonarodzeniowe zajmują szczególną pozycję w naszych przepiśnikach. Każdy, kto przygotowuje święta, dba o to, aby dania, którymi częstuje rodzinę i gości, były wykonane z jak największą starannością i zadbaniem. Najlepsze dania wigilijne i świąteczne powstają na bazie najwyższej jakości składników. To one wpływają na efekt końcowy dania i budują miłe, kulinarne wspomnienia na lata.   

Farsz do uszek z grzybami suszonymi — jakie grzyby wybrać?

Najlepszy farsz do uszek z grzybami suszonymi powstaje na bazie najbardziej aromatycznych okazów, jakie możemy znaleźć w naszych lasach — borowików i podgrzybków. Borowiki mają najbardziej intensywny smak, dlatego są najbardziej pożądanym składnikiem farszu do uszek wigilijnych. Nie dziwi zatem fakt, że w sezonie grzybowym najczęściej rozglądamy się właśnie za nimi. Poza borowikami, do farszu na uszka wigilijne, pasują także podgrzybki. Podgrzybki również wyróżniają się wyrazistym smakiem i sprawdzą się doskonale. Rzadziej, ale jednak, do farszu do uszek wykorzystywane są także kozaki oraz maślaki. Ich smak jest jednak bardziej delikatny, przez co uszka nie są aż tak "grzybowe", jak przy wykorzystaniu tych najpopularniejszych gatunków.

Farsz z grzybów suszonych — jak zrobić? 

Jak zrobić najlepszy farsz z grzybów leśnych? Do farszu do uszek najczęściej wykorzystujemy grzyby suszone. Ważne, aby były to grzyby dobrej jakości i pochodziły ze sprawdzonego źródła. Jest to gwarancja bazowania na najwyższej jakości produktach. Do przygotowania aromatycznego grzybowego farszu do uszek będziesz potrzebować następujących składników:

  • 100 g suszonych grzybów 
  • 3 ząbki czosnku 
  • duża cebula
  • 2 łyżki masła 
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:

Pierwszy krok to namoczenie suszonych grzybów. Grzyby należy umieścić w misce, a następnie zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Grzyby należy następnie ugotować. Są dwie szkoły dotyczące gotowania grzybów na farsz do uszek świątecznych. Zwolennicy pierwszej z nich gotują wodę w wodzie, w której grzyby się moczyły. Inni z kolei preferują odcedzenie grzybów i gotowanie ich w świeżej wodzie, ponieważ ta z moczenia grzybów może być zbyt gorzka. W czasie, gdy grzyby będą się gotowały, obieramy cebulę i smażymy ją przez chwilę na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy także czosnek i posiekane grzyby. Smażymy przez chwilę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. 

Farsz na uszka z pieczarkami — alternatywa dla tradycji

Alternatywne rozwiązanie to farsz na uszka z pieczarkami. Choć do przygotowania uszek wigilijnych zgodnie z tradycyjną recepturą wykorzystywane są grzyby leśne, to można je zastąpić także pieczarkami. Pieczarki są łatwo dostępne i sprawdzą się w sytuacji, gdy nie mamy możliwości bazować na grzybach leśnych. Farsz na uszka z pieczarkami przygotujesz z następujących składników:

  • 500 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania:

Pieczarki obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pieczarki i całość podsmażaj do czasu, aż pieczarki puszczą wodę i odparuje z nich płyn. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Farsz do uszek z pieczarek i grzybów suszonych — aromatyczny mix

A może farsz do uszek z pieczarek i grzybów leśnych? Połączenie grzybów leśnych i pieczarek daje nowe doznania smakowe i na pewno sprawdzi się w sytuacji, gdy np. mamy zbyt małą ilość grzybów suszonych. Receptura przygotowania jest bardzo prosta. Grzyby leśne należy namoczyć wcześniej w wodzie, ugotować i poszatkować, a pieczarki posiekać i podsmażyć na maśle wraz z cebulką i czosnkiem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, chwilę razem podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. 

Zobacz też: Oszczędź sobie roboty i zrób je już teraz. Goście nigdy w życiu nie wyczują, że były wcześniej mrożone

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: