Marzysz o tradycyjnej Wielkanocy? Jeśli tak, to na stole nie może zabraknąć klasyki, którą bez dwóch zdań jest esencjonalny żurek z białą kiełbasą. Ta obłędna zupa w gruncie rzeczy wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy dobry przepis, swojskie składniki i odrobina chęci, by stworzyć to genialne danie. Gwarantujemy, że smak może konkurować nawet z babciną recepturą.
Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?
Przepis na żurek, czyli tradycyjna zupa na Wielkanoc z solidną porcją dodatków
Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa to jednak przede wszystkim najlepszej jakości składniki i sprawdzony przepis rodem z babcinego zeszytu. Nasza wariacja to jednak prawdziwy majstersztyk, który łączy wyborne, swojskie smaki z idealnie wyważoną porcją przypraw i innych aromatycznych produktów. Jeśli chcesz zatem przygotować esencjonalny, znakomity żurek zapomnij o słabej jakości kiełbasie czy napompowanym chemią boczku z dyskontu. Tego typu półprodukty czy zamienniki sprawią, że smak zupy będzie znikomy.
Jak więc zrobić żurek idealny? Kluczem jest baza, czyli swojski zakwas. Kolejnym ważnym szczegółem jest hojna porcja wędzonki, kiełbasy oraz kolorowych warzyw jak marchew, por czy seler. Wisienką na torcie jest oczywiście śmietana, czosnek, chrzan i sporo czarnego pieprzu. Taki miks nie ma prawa się nie udać! Z pewnością zrobi wrażenie podczas wielkanocnego biesiadowania, ale także podczas uroczystego obiadu z bliskimi.
Żurek - przepis lepszy niż ten od babci. Tu króluje prostota i smak
Składniki:
- kość wędzona,
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por),
- 500 ml zakwasu,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 1,5 l wody,
- 2 cebule,
- 250 g białej kiełbasy,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 2 łyżki oleju,
- garść ziaren ziela angielskiego,
- solidna szczypta majeranku,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Na początek umieść w garnku pokrojoną kość wędzoną oraz całą włoszczyznę wraz z czosnkiem. Całość zalej zimną wodą. Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj przyprawy i zioła: majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez minimum 40 minut.
- W tym czasie obierz i posiekaj cebulę. Kiełbasę pokrój w talarki lub większą kostkę - oba składniki podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Gdy wszystko pięknie się zarumieni, przełóż zwartość patelnie do garnka z wywarem.
- Połącz śmietanę z zakwasem i wlej mieszankę do naszej zupy.
- Żurek zagotuj, zmniejsz ogień i zostaw zupę by "pyrkała" jeszcze z 15-20 minut.
- Po tym czasie dodaj sól, pieprz, chrzan oraz majeranek jeśli go brakuje.
- Ugotuj jajka na twardo i serwuj je razem z gorącą zupą przelaną do miski.
- Na koniec żurek z białą kiełbasą można udekorować świeżą, posiekaną natką. Smacznego!