Przepis na katastrofę. Wystarczy odrobina tych produktów, by zepsuć nawet najlepszy żurek wielkanocny

Nie ma Wielkanocy bez żurku. Tradycyjna zupa to jednak przede wszystkim najlepszej jakości składniki i sprawdzony przepis rodem z babcinego zeszytu. Jak się jednak okazuje, drobny błąd może wszystko zniweczyć, a niektóre produkty zepsują nawet najlepszą zupę. Wyjaśniamy, czego się przestrzegać, by uniknąć świątecznej katastrofy.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Czasami drobny błąd w kuchni może nas słono kosztować - zbyt duża ilość przypraw, niewłaściwy nabiał lub słabej jakości produkt zniweczy nawet największe arcydzieło. Podobnie jest z żurkiem, który uwielbia dobry jakościowo, swojski skład, dzięki któremu zachwyca tradycyjnym smakiem.

Te składniki zniweczą nawet najlepszy żurek 

To wiadomo nie od dziś - jakość produktów w kuchni jest najważniejsza. Sięgając po świeże i lokalne składniki mamy już połowę sukcesu za sobą. Nie powinno zatem nikogo dziwić hasło - dobra jakość zawsze się obroni. Podobnie jest z żurkiem, który króluje na wielkanocnych stołach w wielu polskich domach. Tradycyjna zupa bazuje na zakwasie, wędzonce i smacznych dodatkach. Czasami jednak drobny szczegół może zaważyć o smaku i jakości całego gara zupy. 

Jeśli chcesz przygotować esencjonalny, znakomity żurek zapomnij o słabej jakości kiełbasie czy boczku. Tego typu pół produkty czy zamienniki sprawią, że smak zupa znacznie straci. Niestety przetworzony mięsny składnik często zawiera wzmacniacze smaku, konserwanty i duże ilości soli.

Kolejnym wyznacznikiem żurku idealnego jest oczywiście baza. Mowa tu o zakwasie, który zawsze najlepiej będzie smakował najlepiej jeśli przygotujemy go samodzielnie w domu. Skład jest banalnie prosty i tani, a samo przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Liczy się jednak czas - zakwas robi się około pięciu dni. 

Zobacz wideo Testujemy menu wielkanocne od Magdy Gessler. Czy warto wydać prawie 300 zł na cztery potrawy?

Zapomnij o tych dodatkach do żurku 

Drobnym szczegółem, który może w kilka sekund zepsuć całkowicie smak nawet najlepszego żurku, jest oczywiście sól. Zupa przygotowana z tradycyjnych składników sama w sobie jest już słona, za sprawą zakwasu, kiełbasy czy boczku. Pamiętajmy też, że zbyt duże ilości tej przyprawy mogą negatywnie wpływać na zdrowie. 

Mąka pszenna to kolejny grzeszek. Używa się jej do zagęszczania żurku. Zupę można jednak przygotować w zupełnie inny, lepszy sposób, a niepotrzebny dodatek, zmielonych zbóż można w tym wypadku pominąć.

Kolejnym składnikiem, który powinien zostać wpisany na listę zakazaną, jest kostka rosołowa i żurek instant. W obu przypadkach nie ma co liczyć na smak czy wartości odżywcze. To prawdziwa bomba chemii, kalorii i sztucznych składników. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.