Jajka faszerowane awokado i łososiem. Egzotyczny składnik podkreśli smak wielkanocnej przystawki

Jajka faszerowane awokado i łososiem to znak czasu. Coraz więcej osób nawet w święta zamiast ciężkich, tradycyjnych smaków bardziej skłania się w stronę zdrowej kuchni, którą praktykują na co dzień. Jajko faszerowane awokado z rybą idealnie wpisują się w to nowoczesne podejście.

Jajka faszerowane z awokado kontra ciężkostrawne święta 

Wielkanoc to ogólnopolski sposób na przejedzenie. Typowe menu jest nie tylko bardzo ciężkostrawne, kolejnym problemem jest brak umiaru. Spożywamy zbyt duże porcje w małych odstępach czasu, co skutkuje nie tylko dodatkowymi kilogramami, ale też problemami z trawieniem. Jajka faszerowane z awokado stoją w opozycji do tłustego menu i mogą stanowić zdrową odmianę. Można je potraktować jako samodzielne śniadanie, smaczny dodatek do dania głównego lub zdrową i lekką przekąskę w trakcie dnia. Jak zrobić farsz do jajek z awokado i co będzie Ci potrzebne? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części artykułu. 

Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jak zrobić pastę z awokado i jajek - lista zakupów 

Zanim przystąpisz do pracy, koniecznie sprawdź listę wszystkich składników. Przepis na jajka faszerowane awokado bazuje na kilku wyjątkowych składnikach, których brak sprawi, że smak będzie niekompletny. Przed wyprawą do sklepu zrób zdjęcie poniższej listy. 

Farsz do jajek awokado z łososiem - co będzie potrzebne? 

  • jajka - 6 dużych sztuk, 
  • wędzony łosoś w plastrach - około 150 g, 
  • sok z limonki - 1 łyżka 
  • awokado - 1 dojrzała sztuka, 
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 2 średnie sztuki, 
  • majonez - 1 łyżka stołowa, 
  • sól morska, 
  • pieprz biały, 
  • świeży koper.

Jajka faszerowane awokado - przepis krok po kroku

Oto prosty przepis na jajka faszerowane awokado: 

  • Na początek gotujemy jajka na twardo, następnie obieramy i usuwamy delikatnie żółtka przy pomocy małej łyżki.
  • Miąższ z awokado należ przełożyć do miski, następnie skropić sokiem z limonki. To prosty patent na to, aby nie sczerniał.
  • Teraz dodajemy posiekaną dymkę, majonez oraz przyprawy i wszystko razem ucieramy, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Jajka nadziewamy przy pomocy rękawa cukierniczego, ale doskonale sprawdzi się też grubszy worek z dziurką. Na nadziewane jajka układamy różyczki z łososia, i całość ponownie spryskujemy sokiem z limonki. To cały sekret, którego nie można pominąć.
  • Tak przygotowane jajka układamy na półmisku i posypujemy posiekanym koperkiem.

Jajka faszerowane awokado - co jeszcze można zrobić z pastą? 

Wiemy już, jak zrobić pastę z awokado i jajek, ale dodatkowo warto poznać jej inne zastosowania. Oprócz nadziewanych jajek doskonale sprawdzi się też jako dodatek do naleśników, kurczaka, szynki czy pieczonych warzyw. Można ją też wymieszać z ryżem lub makaronem i w kilka chwil cieszyć się zdrowym obiadem. To bardzo proste i jednocześnie zdrowe podejście pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.  

Zobacz też: Jak przygotować świąteczne jajka, które przejdą do historii? Oto 3 oryginalne przepisy na Wielkanoc

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.