Wielkanocne menu to prawdziwa uczta dla oka. Oprócz tradycyjnego żuru, czy pieczeni kluczową rolę odgrywają słodkości. Przepisy na ciasto marchewkowe mogą się odrobinę różnić między sobą, ale koniec końców chodzi o to, aby było wysokie, wilgotne i puszyste. W tym wydaniu może konkurować z najlepszą struclą, babką, czy mazurkiem. Nadal nie masz pomysłu na wielkanocny deser? Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe znajdziesz poniżej.
Lista produktów niezbędnych do przygotowania ciasta z motywem przewodnim w postaci marchewki jest dość długa, ale efekt jest tego wart. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne i koniecznie zrób zdjęcie poniższej listy.
Oto prosty i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe na Wielkanoc:
Ciasto marchewkowe potrzebuje też odpowiedniej oprawy, kluczem do sukcesu jest cukier puder i plewa. Listę składników na polewę znasz poniżej:
Zacznij od ucierania masła mikserem i powoli dodawaj po jednej łyżeczce serka. Całość możesz dosłodzić miodem. Powstałą masą wysmaruj schłodzone ciasto i następnie przełóż ciasto do lodówki.
Marzy Ci się wielowarstwowa uczta? Przetnij ciasto marchewkowe na pół i przełóż powstałe części dodatkową porcją polewy i następnie ponownie połącz ze sobą powstałe kawałki. Tak scalone ciasto marchewkowe wystarczy posmarować polewą i wykonać autorską dekorację.
Zobacz też: Jajka faszerowane awokado i łososiem. Egzotyczny składnik podkreśli smak wielkanocnej przystawki