Niesamowite ciasto wielkanocne od zajączka. Zrób z niego swój popisowy deser

Prezentowane przez nas ciasto wielkanocne bazuje na prostych składnikach, z których można wyczarować prawdziwą ucztę. Szukasz przepisu na wiosenny deser? Przetestuj poniższy patent na ciasto, które zachwyci Twoich gości.

Ciasto marchewkowe: przepisy na Wielkanoc, które pokochasz 

Wielkanocne menu to prawdziwa uczta dla oka. Oprócz tradycyjnego żuru, czy pieczeni kluczową rolę odgrywają słodkości. Przepisy na ciasto marchewkowe mogą się odrobinę różnić między sobą, ale koniec końców chodzi o to, aby było wysokie, wilgotne i puszyste. W tym wydaniu może konkurować z najlepszą struclą, babką, czy mazurkiem. Nadal nie masz pomysłu na wielkanocny deser? Sprawdzony przepis na  ciasto marchewkowe znajdziesz poniżej. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto marchewkowe - lista składników 

Lista produktów niezbędnych do przygotowania ciasta z motywem przewodnim w postaci marchewki jest dość długa, ale efekt jest tego wart.  Sprawdź, co będzie Ci potrzebne i koniecznie zrób zdjęcie poniższej listy. 

  • starta marchewka - 1,5 szklanki, 
  • mąka - 1,5 szklanki, 
  • jajka - 4 sztuki, 
  • olej - 1 szklanka, 
  • cukier - 1 szklanka, 
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka, 
  • soda - 1 płaska łyżeczka, 
  • cynamon - 1 łyżeczka, 
  • przyprawa do piernika - 1 łyżeczka, 
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka, 
  • posiekane orzechy włoskie - 1 szklanka, 
  • sól  - pół łyżeczki soli.

Przepis na ciasto marchewkowe na Wielkanoc 

Oto prosty i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe na Wielkanoc:

  • Zacznij od starcia marchewki na tarce o małych oczkach. Następnie posiekaj orzechy włoskie i nastaw piekarnik na 180°C.
  • Teraz przy pomocy miksera ubijaj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka minut. W międzyczasie zacznij dodawać olej, sól, sodę i proszek do pieczenia.
  • W kolejnym kroku dodaj cynamon i przyprawę do piernika. Na koniec dodaj odciśniętą z soku marchewkę i orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
  • Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz przez około 50 minut. 

Ciasto marchewkowe - przepis na polewę 

Ciasto marchewkowe potrzebuje też odpowiedniej oprawy, kluczem do sukcesu jest cukier puder i plewa. Listę składników na polewę znasz poniżej: 

  • śmietankowy serek - 100 g, 
  • miód - 4 łyżeczki, 
  • masło - 2 łyżki 

Zacznij od ucierania masła mikserem i powoli dodawaj po jednej łyżeczce serka. Całość możesz dosłodzić miodem. Powstałą masą wysmaruj schłodzone ciasto i następnie przełóż ciasto do lodówki.  

Ciasto marchewkowe wielkanocne - patent na warstwy 

Marzy Ci się wielowarstwowa uczta? Przetnij ciasto marchewkowe na pół i przełóż powstałe części dodatkową porcją polewy i następnie ponownie połącz ze sobą powstałe kawałki. Tak scalone ciasto marchewkowe wystarczy posmarować polewą i wykonać autorską dekorację. 

Zobacz też: Jajka faszerowane awokado i łososiem. Egzotyczny składnik podkreśli smak wielkanocnej przystawki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.