Przepis na jajka faszerowane szynką z rzodkiewką
Prosty patent na bazie dwóch bardzo popularnych składników. Szynka i rzodkiewka to typowo wiosenny duet, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poniżej znajdziesz listę zakupów oraz prosty przepis na jajka faszerowane szynką z rzodkiewką.
Lista składników:
- jajka 4 sztuki,
- szynka - 100 g,
- majonez - 1 łyżka,
- musztarda - 0,5 łyżeczki,
- posiekana bazylia - 1 łyżka,
- posiekana natka pietruszki - 1 łyżka,
- posiekany szczypiorek - 1 łyżka,
- rzodkiewka - 1-2 sztuki.
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt
Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką - jak zrobić?
Jak zrobić jajka faszerowane szynką i rzodkiewką? Oto prosty przepis:
- Zacznij od ugotowania jajek na twardo, które następni należy obrać, przekroić na połowę i przy pomocy łyżeczki delikatnie wyjąć żółtka.
- Żółtka przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Teraz dodaj posiekaną na drobno szynkę, rzodkiewkę, szczypiorek i bazylię oraz natkę pietruszki.
- W kolejnym kroku dodaj majonez, musztardę oraz pieprz i sól.
- Powstałym farszem wypełnij połówki białek, które następnie należy jajka poukładać na talerzu i posypać szczypiorkiem lub listkami bazylii.
Przepis na jajka faszerowane z szynką, chrzanem i szczypiorkiem
Czas na nieco ostrzejszą propozycję. Chrzan znany jest ze swoich właściwości wspierających odporność, dlatego przepis na jajka faszerowane z szynką i chrzanem wyjdzie nam na zdrowie.
Lista składników:
- jajka - 6 sztuk,
- szynka w plastrach - 200 g,
- tarty chrzan - 2 łyżeczki,
- majonez - 4 łyżki,
- szczypiorek - 1 łyżka
- natka pietruszki do dekoracji
Jajka faszerowane z szynką i chrzanem - przepis
Jajka faszerowane z szynką i chrzanem przygotujesz według poniższej instrukcji:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Teraz usuń żółtka.
- Pokrój szynkę w drobną kostkę. Żółtka, posiekany szczypiorek, majonez (2 łyżki) i szynkę połącz i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Połącz chrzan z majonezem (2 łyżki).
- Połówki jajek wypełnij otrzymanym farszem i dodaj sos z chrzanu i majonezu. Całość udekoruj natką pietruszki.
Przepis na faszerowane jajka z szynką i pastą z awokado
Na koniec bardzo pożywna propozycja. Szynka i awokado to połączenie, które zapewni uczucie sytości na dłuższą chwilę. Oto lista składników:
Lista składników:
- jajka ugotowane na twardo i obrane - 5 sztuk,
- awokado - połówka,
- sok z cytryny - 1 łyżka,
- szynka - 2 plastry,
- posiekany koper i szczypior,
- sól i pieprz.
Przepis na faszerowane jajka z szynką i awokado
Przepis na faszerowane jajka z szynką i pastą z awokado krok po kroku:
- Jajka przekrój na pół i usuń żółtka, które należy przełożyć do miski. Do żółtek dodaj miąższ awokado, sok z cytryny, majonez, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj posiekaną szynkę, szczypiorek oraz koper. Znów wymieszaj całość i tak powstałą masą wypełnij połówki jajek. Przed podaniem zadbaj o dekorację zieleniną.
Zobacz też: Pasztet wielkanocny siostry Anieli - szybka i smaczna propozycja na Wielkanoc