Jajka faszerowane szynką nie muszą być nijakie. Zobacz, jak podkręcić smak zwykłej przekąski

Jajka faszerowane szynką to pomysł na błyskawiczny dodatek wielkanocny. W poszukiwaniu szybkiego przepisu na ostatnią chwilę, sprawdź poniższe propozycje i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Przepis na jajka faszerowane szynką z rzodkiewką 

Prosty patent na bazie dwóch bardzo popularnych składników. Szynka i rzodkiewka to typowo wiosenny duet, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poniżej znajdziesz listę zakupów oraz prosty przepis na jajka faszerowane szynką z rzodkiewką.  

Lista składników: 

  • jajka 4 sztuki, 
  • szynka - 100 g, 
  • majonez - 1 łyżka, 
  • musztarda - 0,5 łyżeczki, 
  • posiekana bazylia - 1 łyżka, 
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka, 
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka, 
  • rzodkiewka - 1-2 sztuki. 
Zobacz wideo Jajka z farszem z awokado - lżejsza wersja świąt

Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką - jak zrobić? 

Jak zrobić jajka faszerowane szynką i rzodkiewką? Oto prosty przepis:

  • Zacznij od ugotowania jajek na twardo, które następni należy obrać, przekroić na połowę i przy pomocy łyżeczki delikatnie wyjąć żółtka.
  • Żółtka przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Teraz dodaj posiekaną na drobno szynkę, rzodkiewkę, szczypiorek i bazylię oraz natkę pietruszki.
  • W kolejnym kroku dodaj majonez, musztardę oraz pieprz i sól. 
  • Powstałym farszem wypełnij połówki białek, które następnie należy jajka poukładać na talerzu i posypać szczypiorkiem lub listkami bazylii. 

Przepis na jajka faszerowane z szynką, chrzanem i szczypiorkiem 

Czas na nieco ostrzejszą propozycję. Chrzan znany jest ze swoich właściwości wspierających odporność, dlatego przepis na jajka faszerowane z szynką i chrzanem wyjdzie nam na zdrowie. 

Lista składników: 

  • jajka - 6 sztuk, 
  • szynka w plastrach - 200 g, 
  • tarty chrzan - 2 łyżeczki, 
  • majonez - 4 łyżki, 
  • szczypiorek - 1 łyżka 
  • natka pietruszki do dekoracji 

Jajka faszerowane z szynką i chrzanem - przepis

Jajka faszerowane z szynką i chrzanem przygotujesz według poniższej instrukcji: 

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Teraz usuń żółtka. 
  2. Pokrój szynkę w drobną kostkę. Żółtka, posiekany szczypiorek, majonez (2 łyżki) i szynkę połącz i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Połącz chrzan z majonezem (2 łyżki).
  4. Połówki jajek wypełnij otrzymanym farszem i dodaj sos z chrzanu i majonezu. Całość udekoruj natką pietruszki.  

Przepis na faszerowane jajka z szynką i pastą z awokado 

Na koniec bardzo pożywna propozycja. Szynka i awokado to połączenie, które zapewni uczucie sytości na dłuższą chwilę. Oto lista składników:

Lista składników: 

  • jajka ugotowane na twardo i obrane - 5 sztuk, 
  • awokado - połówka, 
  • sok z cytryny - 1 łyżka, 
  • szynka - 2 plastry, 
  • posiekany koper i szczypior,  
  • sól i pieprz.

Przepis na faszerowane jajka z szynką i awokado

Przepis na faszerowane jajka z szynką i pastą z awokado krok po kroku: 

  • Jajka przekrój na pół i usuń żółtka, które należy przełożyć do miski. Do żółtek dodaj miąższ awokado, sok z cytryny, majonez, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj posiekaną szynkę, szczypiorek oraz koper. Znów wymieszaj całość i tak powstałą masą wypełnij połówki jajek. Przed podaniem zadbaj o dekorację zieleniną. 

Zobacz też: Pasztet wielkanocny siostry Anieli - szybka i smaczna propozycja na Wielkanoc

Więcej o: