Babka majonezowa. Pyszny i oryginalny deser z majonezem. Co ten składnik robi w cieście?
Babka majonezowa to jak sama nazwa wskazuje ciasto z majonezem. Trzeba przyznać, że to dość oryginalny składnik w przypadku deserów i słodkich dodatków. Wiele osób może zastanawiać się, po co do ciasta dodawać majonez i czy wpłynie on na jego smak? Jak się okazuje, majonez kompletnie nie wpływa na smak babki wielkanocnej. Korzystnie działa jednak na konsystencję, dzięki czemu ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach.
Babka majonezowa - przepis i składniki na niecodzienny wypiek
Jaki jest przepis na babkę majonezową? Poniżej lista składników oraz dokładny opis, jak zrobić ten wyjątkowy deser krok po kroku.
Składniki:
- 6 jajek
- cukier puder
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 3/4 mąki ziemniaczanej
- 300 ml majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru waniliowego
- szklanka drobnego cukru
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy majonez i mieszamy.
- Mąkę pszenną przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy do połączenia składników.
- Formę na babkę smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny.
- Dekorujemy cukrem pudrem.
Babka majonezowa: Ewa Wachowicz ma na nią uproszczony przepis. Ciasto jest idealne
Ewa Wachowicz także przygotowuje babkę majonezową na każde święta wielkanocne. Podzieliła się swoją uproszczoną recepturą, dzięki której w prosty i szybki sposób możemy upiec ten deser. Poniżej przepis.
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- 130 g mąki pszennej
- dodatkowo łyżeczka masła do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
- Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę i porcjami dodajemy cukier.
- Kiedy cukier przestanie chrupać, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Dodajemy majonez oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Tak powstałą masę przelewamy do natłuszczonej formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut.
Zobacz też: Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne