Babka wielkanocna majonezowa. Tak pyszna, że ciężko jej się oprzeć. Bliscy długo będą wspominać jej smak

Babka wielkanocna majonezowa to jeden z tych deserów, który jest nie tylko smaczny, ale także szybki i prosty w przygotowaniu. W sam raz na święta, kiedy to brakuje czasu na cokolwiek. Jeśli zatem szukasz ciekawych inspiracji na świąteczny stół, babka majonezowa sprawdzi się idealnie. Gwarantujemy, że zaskoczysz swoich gości ciastem, którego głównym składnikiem jest majonez, a to dość niecodzienny dodatek do deserów.

Babka majonezowa. Pyszny i oryginalny deser z majonezem. Co ten składnik robi w cieście?

Babka majonezowa to jak sama nazwa wskazuje ciasto z majonezem. Trzeba przyznać, że to dość oryginalny składnik w przypadku deserów i słodkich dodatków. Wiele osób może zastanawiać się, po co do ciasta dodawać majonez i czy wpłynie on na jego smak? Jak się okazuje, majonez kompletnie nie wpływa na smak babki wielkanocnej. Korzystnie działa jednak na konsystencję, dzięki czemu ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach.

Zobacz wideo

Babka majonezowa - przepis i składniki na niecodzienny wypiek

Jaki jest przepis na babkę majonezową? Poniżej lista składników oraz dokładny opis, jak zrobić ten wyjątkowy deser krok po kroku. 

Składniki:

  • 6 jajek
  • cukier puder
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 mąki ziemniaczanej
  • 300 ml majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru waniliowego
  • szklanka drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. 
  2. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy majonez i mieszamy.
  3. Mąkę pszenną przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy. 
  4. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy do połączenia składników.
  5. Formę na babkę smarujemy masłem i przelewamy do niej ciasto.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny.
  7. Dekorujemy cukrem pudrem.

Babka majonezowa: Ewa Wachowicz ma na nią uproszczony przepis. Ciasto jest idealne

Ewa Wachowicz także przygotowuje babkę majonezową na każde święta wielkanocne. Podzieliła się swoją uproszczoną recepturą, dzięki której w prosty i szybki sposób możemy upiec ten deser. Poniżej przepis.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • 130 g mąki pszennej
  • dodatkowo łyżeczka masła do natłuszczenia foremki

Przygotowanie:

  1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski. 
  2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na pianę i porcjami dodajemy cukier.
  3. Kiedy cukier przestanie chrupać, dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Dodajemy majonez oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Tak powstałą masę przelewamy do natłuszczonej formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. 

Zobacz też: Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.