Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne

Jajka nadziewane zielonym farszem to przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim wielkanocnym stole. To danie to prawdziwy hit kulinarny, który nie tylko obłędnie wygląda, ale także zachwyca smakiem i jest prawdziwą bombą wartościowych składników odżywczych. Wypróbuj nasze przepisy na wyjątkowe jajka faszerowane.

Faszerowane jajka szpinakiem mrożonym czy świeżym? 

Jakich produktów użyć, aby przygotować faszerowane jajka? Szpinakiem mrożonym czy świeżym należy je nadziewać? To pytania pojawiające się dosyć często w głowach osób, które po raz pierwszy sięgają po przepisy z użyciem szpinaku, w tym - po jajka faszerowane szpinakiem. Szpinak to produkt, który coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach w kontekście różnych dań. Liście szpinaku są cennym źródłem witamin i żelaza, dlatego warto włączyć go do naszej diety pod różnymi postaciami. W sklepach można nabyć szpinak mrożony (rozdrobniony lub w całości) oraz szpinak świeży. Do przygotowania jajek faszerowanych szpinakiem nadaje się zarówno szpinak mrożony, jak i świeży, jednak należy pamiętać o pewnej istotnej różnicy. Wybierając szpinak świeży, mamy gwarancję, że przygotowana przez nas potrawa będzie zachwycała intensywnym zielonym kolorem. Szpinak mrożony, choć również nadaje się do przygotowania jajek faszerowanych szpinakiem i także jest pełny cennych składników odżywczych, ma jednak ten minus, że kolor przygotowanego na jego bazie nadzienia, nie będzie aż tak intensywny.

Jajka faszerowane ze szpinakiem. Propozycja 1 

Pierwszy przepis na jajka faszerowane ze szpinakiem jest banalnie prosty w wykonaniu i co ważne - przygotowaną na jego podstawie przekąskę można zrobić dzień wcześniej, nie tracąc przy tym świeżości i walorów smakowych. Do przygotowania jajek faszerowanych szpinakiem będziesz potrzebować: 

  • 6 ugotowanych jajek
  • 100 g szpinaku (w przypadku użycia szpinaku mrożonego, chodzi o wagę po odmrożeniu)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany 

Przygotowanie:

Ugotowane jajka przekrój wzdłuż na dwie połówki. Wyjmij żółtka i umieść je w misce. Szpinak umieść na patelni i chwilę duś na niewielkiej mocy palnika. Gdy szpinak już "zwiędnie", odstaw do przestygnięcia. W razie potrzeby wyciśnij z niego nadmiar wody i wrzuć do miski z żółtkami. Do miski włóż też majonez, dodaj sok z cytryny oraz przyprawy. Całość zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj większą ilość przypraw. Powstałym w ten sposób farszem wypełnij połówki jajek. Możesz do tego celu użyć np. rękawa cukierniczego. Dzięki temu powstałe "kleksy" będą prezentowały się niezwykle efektownie i smakowicie. 

Zobacz wideo Jajka faszerowane - szybki przepis

Jaja faszerowane szpinakiem i bobem. Propozycja 2

Druga propozycja to jaja faszerowane szpinakiem i bobem. To kolejny przepis na bombę witaminową, która zachwyci Twoich gości i domowników. Przygotuj: 

  • 6 ugotowanych jajek
  • 100 g szpinaku
  • 50 g bobu
  • 25 g sera ricotta/feta
  • przyprawy: pieprz, suszona mięta, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Jajka obierz ze skorupek. Przekrój na połówki i wyjmij żółtka (żółtek nie będziemy wykorzystywać w tym przepisie, możesz użyć je do przygotowania innego farszu lub pasty jajecznej). Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10-12 minut). Gdy bób przestygnie, obierz go ze skórek, a następnie umieść w misce i dokładnie rozgnieć np. za pomocą widelca. Szpinak umieść na patelni i podgrzej go przez kilka minut, aż straci objętość i stanie się wiotki. Przestudzony szpinak włóż do miseczki z bobem, a następnie dodaj ricottę/fetę oraz przyprawy (nie ma potrzeby dodawania soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony). Całość bardzo dokładnie wymieszaj (możesz również zblendować). Przygotowanym farszem nadziewaj połówki jajek. Jajka faszerowane szpinakiem i bobem możesz udekorować np. rzeżuchą lub szczypiorkiem. 

Jajka faszerowane szpinakiem. Propozycja 3 

Ostatnia propozycja wielkanocnej przekąski to jajka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • 5 ugotowanych jajek
  • 100 g szpinaku
  • 5 pomidorów suszonych
  • 2 łyżek majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Jajka obierz ze skorupek, a następnie przekrój na pół i wyciągnij żółtka. Żółtka umieść w miseczce. Szpinak podsmaż przez chwilę na rozgrzanej patelni. Gdy straci już objętość, zdejmij z palnika i odstaw na chwilę do przestygnięcia. W razie potrzeby wyciśnij ze szpinaku nadmiar wody, a następnie dodaj go do miseczki z żółtkami. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i również umieść w misce. Dodaj majonez i przyprawy, a następnie całość zblenduj. W razie potrzeby dopraw. Przygotowany w ten sposób farsz nakładaj na jajka. Jajka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami możesz udekorować np. kiełkami.  

Zobacz też: Pasztet wielkanocny siostry Anieli - szybka i smaczna propozycja na Wielkanoc

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.