Czym wyłożyć formę, aby babka wielkanocna nie przykleiła się do jej ścian? Poznaj świąteczne triki

Babka wielkanocna to pozycja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podpowiadamy, jak zrobić babkę wielkanocną, która zachwyci domowników i gości, zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem.

Przepis na babkę wielkanocną - jaka powinna być babka wielkanocna?

Przepis na babkę wielkanocną musi być sprawdzony. Jaka powinna być idealna babka świąteczna? Wilgotna i puszysta - to dwie cechy, które opisują najlepszą babkę wielkanocną. Przygotowanie wyśmienitego deseru to nie lada sztuka, dlatego warto bazować na sprawdzonych przepisach. W dalszej części artykułu znajdziesz najłatwiejszy przepis na pyszną babkę na Wielkanoc.

Zobacz wideo

Babka wielkanocna cytrynowa - składniki

Babka wielkanocna cytrynowa rządzi na wielu stołach. Poniżej lista składników potrzebnych do przygotowania cytrynowej babki wielkanocnej:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 cytryna

Babka wielkanocna: przepis krok po kroku

Oto prosty przepis na wielkanocną babkę:

  • Krok 1. Jajka wybij do szklanego naczynia i zmiksuj.
  • Krok 2. Wsyp cukier i ponownie zmiksuj, a następnie dodaj łyżkę cukru wanilinowego.
  • Krok 3. Dodaj przesianą wcześniej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Bardzo dokładnie połącz składniki (najlepiej mikserem).
  • Krok 4. W rondelku rozpuść kostkę masła, a następnie dodaj skórkę startą z cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5. Masło i skórkę cytrynową dokładnie połącz z przygotowaną wcześniej masą.
  • Krok 6. Powstałą w ten sposób masę wlej do formy.
  • Krok 7. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Babka piaskowa wielkanocna - czym wyłożyć formę?

Czym wyłożyć formę, aby babka piaskowa wielkanocna nie przykleiła się do jej ścian? Patentów na zabezpieczenie formy jest sporo, ale my polecamy dokładnie wysmarować ścianki formy masłem lub margaryną i wstawić ją na chwilę do lodówki. Można także wysmarowaną tłuszczem formę wyłożyć dodatkowo bułką tartą lub kaszą manną.

Babka wielkanocna - wilgotna i puszysta. Czym udekorować?

Babka wielkanocna wilgotna i puszysta może nie tylko wybornie smakować, ale także zachwycać swoim wyglądem. Sposobów na dekorację babki wielkanocnej jest sporo. Można np. polać ją lukrem lub rozpuszczoną czekoladą, a następnie udekorować płatkami migdałów lub tematycznymi ozdobami wielkanocnymi z masy cukrowej, które bez problemu dostaniemy w większości sklepów spożywczych. 

Zobacz też: Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.