• Link został skopiowany

Pasztet bez grama mięsa wielkanocny. 4 smaczne wersje do wyboru

Jeśli nie jesz mięsa, ale jednocześnie nie chcesz rezygnować z tradycji świątecznej, przygotuj pasztet wegetariański. Wielkanocny specjał można zrobić na wiele sposobów, dostosowując jego smak do własnych preferencji. Przepis jest prostszy, niż myślisz.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Poniżej prezentujemy przepisy na cztery wersje pasztetu wegetariańskiego na Wielkanoc. Bazują one na dużej ilości warzyw, dzięki czemu przystawka jest bardzo zdrowa, ale też sycąca. Można ją spożywać z pieczywem lub świąteczną sałatką. Świetnie smakuje także z dżemem owocowym, tworząc ciekawie kontrastujące danie.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret

Pasztet wegetariański z soczewicy i cukinii. Poznaj prosty przepis

Do przygotowania dania można wykorzystać różnego rodzaju warzywa. Pasztet wegetariański z soczewicy i cukinii przygotujesz z następujących składników:

  • 400 g soczewicy
  • 2 cukinie młode
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ziarna słonecznika do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Soczewicę gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy widelcem
  • Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce
  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
  • W misce umieszczamy soczewicę, cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek
  • Dodajemy jajka i przyprawy
  • Mieszamy na jednolitą masę
  • Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wierzch posypujemy słonecznikiem
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę 

Pasztet wegetariański z fasoli białej z dodatkiem selera. Dobrze smakuje z sosem żurawinowym 

Na święta możemy wypróbować także przepis na pasztet wegetariański z fasoli. Do przygotowania przysmaku będą potrzebne poniższe składniki:

  • 250 g białej fasoli
  • 2 marchewki 
  • 1/2 średniej wielkości selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka majeranku 

Przygotowanie:

  • Fasolę moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie
  • Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
  • Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa
  • Fasolę i warzywa z patelni przekładamy do miski i blendujemy
  • Doprawiamy, a następnie przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 

Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu

Pasztet wegetariański z pieczarek i ugotowanych jajek. Tego specjału nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Ugotowane jajka są obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu. Podążając za tradycją, warto postawić na pasztet wegetariański z pieczarek i jajek. Przystawkę przygotujesz z następujących składników:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g bułki tartej
  • 1 łyżka płynnego masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

  • Czerstwą bułkę moczymy w mleku
  • Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Jajka obieramy ze skorupek i również ścieramy na tarce
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę
  • W dużej misce umieszczamy jajka, pieczarki, cebulę i odsączoną z mleka kajzerkę
  • Dodajemy pietruszkę i koperek, a także surowe jajka, bułkę tartą i płynne masło
  • Przyprawiamy solą i pieprzem
  • Składniki bardzo dokładnie mieszamy
  • Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut   

Pasztet wegetariański z ciecierzycy z puszki. Wygoda i prostota 

Na koniec proponujemy pasztet wegetariański z ciecierzycy z puszki. Przepis jest bardzo prosty, a do jego wykonania będą Ci potrzebne poniższe składniki:

  • 1 duża puszka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g orzechów włoskich 
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • ziarna czarnuszki do dekoracji 

Przygotowanie:

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy
  • Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa
  • Ciecierzycę i usmażone warzywa umieszczamy w misce
  • Dodajemy orzechy włoskie i przyprawy
  • Blendujemy na gładką masę 
  • Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki
  • Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Zrobisz pasztet wegetariański na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: