Poniżej prezentujemy przepisy na cztery wersje pasztetu wegetariańskiego na Wielkanoc. Bazują one na dużej ilości warzyw, dzięki czemu przystawka jest bardzo zdrowa, ale też sycąca. Można ją spożywać z pieczywem lub świąteczną sałatką. Świetnie smakuje także z dżemem owocowym, tworząc ciekawie kontrastujące danie.
Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret
Pasztet wegetariański z soczewicy i cukinii. Poznaj prosty przepis
Do przygotowania dania można wykorzystać różnego rodzaju warzywa. Pasztet wegetariański z soczewicy i cukinii przygotujesz z następujących składników:
- 400 g soczewicy
- 2 cukinie młode
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 jajka
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ziarna słonecznika do dekoracji
Przygotowanie:
- Soczewicę gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy widelcem
- Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
- W misce umieszczamy soczewicę, cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek
- Dodajemy jajka i przyprawy
- Mieszamy na jednolitą masę
- Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Wierzch posypujemy słonecznikiem
- Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę
Pasztet wegetariański z fasoli białej z dodatkiem selera. Dobrze smakuje z sosem żurawinowym
Na święta możemy wypróbować także przepis na pasztet wegetariański z fasoli. Do przygotowania przysmaku będą potrzebne poniższe składniki:
- 250 g białej fasoli
- 2 marchewki
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
- Fasolę moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie
- Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie
- Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa
- Fasolę i warzywa z patelni przekładamy do miski i blendujemy
- Doprawiamy, a następnie przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Pasztet wegetariański z pieczarek i ugotowanych jajek. Tego specjału nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Ugotowane jajka są obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu. Podążając za tradycją, warto postawić na pasztet wegetariański z pieczarek i jajek. Przystawkę przygotujesz z następujących składników:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 80 g bułki tartej
- 1 łyżka płynnego masła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę moczymy w mleku
- Pieczarki oczyszczamy z zanieczyszczeń i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Jajka obieramy ze skorupek i również ścieramy na tarce
- Cebulę kroimy w drobną kostkę
- W dużej misce umieszczamy jajka, pieczarki, cebulę i odsączoną z mleka kajzerkę
- Dodajemy pietruszkę i koperek, a także surowe jajka, bułkę tartą i płynne masło
- Przyprawiamy solą i pieprzem
- Składniki bardzo dokładnie mieszamy
- Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut
Pasztet wegetariański z ciecierzycy z puszki. Wygoda i prostota
Na koniec proponujemy pasztet wegetariański z ciecierzycy z puszki. Przepis jest bardzo prosty, a do jego wykonania będą Ci potrzebne poniższe składniki:
- 1 duża puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 100 g orzechów włoskich
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek
- ziarna czarnuszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa
- Ciecierzycę i usmażone warzywa umieszczamy w misce
- Dodajemy orzechy włoskie i przyprawy
- Blendujemy na gładką masę
- Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wierzch posypujemy ziarnami czarnuszki
- Pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Zrobisz pasztet wegetariański na święta? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.