Sałatka kociewska Magdy Gessler, czyli genialna rybna przekąska. Przepisy nie tylko na piątek
Magda Gessler w ramach "Kuchennych Rewolucji" odwiedziła restaurację na Kociewie, regionie geograficzno-kulturowym na Pomorzu Gdańskim. To już druga jej wizyta w tych okolicach. Dziś mamy dla was dwa przepisy, które podbiły serca obu restauracji. Sałatka kociewska Magdy Gessler czy śledź po kociewsku z pastą rybną? Wypróbujcie oba dania!
Sałatka kociewska Magdy Gessler
Składniki:
- 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy),
- 5 sporych ziemniaków,
- 5 jajek,
- 3-4 twarde, kwaśne jabłka,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- 2 cebule,
- mały kubek śmietany 18 proc.,
- szczypta mielonego kminku,
- sól i cukier do smaku
Sałatka kociewska Magdy Gessler – sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Ziemniaki obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości, również studzimy. Filety śledziowe dokładnie wypłukujemy z soli lub odsączamy z oleju, kroimy ukośnie na małe kawałki. Jajka, ziemniaki, obrane jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy śmietanę, doprawiamy mielonym kminkiem, solą i cukrem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotową sałatkę wstawiamy do lodówki. Podajemy ze szczypiorem i świeżym chlebem.
Śledź po kociewsku z pastą rybną według Magdy Gessler – przepis
Składniki:
- wędzona makrela,
- 100 g masła,
- 500 g białego sera (zmielonego),
- pęczek koperku,
- 2 łyżki domowego keczupu (lub gęstego przecieru pomidorowego),
- szczypta chilli,
- sól i spora ilość pieprzu do smaku
Do podania:
- niewielkie śledzie (najlepiej matiasy),
- świeże pieczywo
Śledź po kociewsku z pastą rybną według Magdy Gessler – sposób przygotowania
Masło ucieramy na puch. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy widelcem, dodajemy do miski z masłem. Dodajemy także zmielony twaróg, sporą ilość pieprzu, keczup i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i szczyptą chilli do smaku. Na kromki chleba nakładamy porcje pasty, dodajemy po jednym niewielkim śledziu (odsączonym z soli lub odcedzonym z oleju), kładziemy gałązki kopru i podajemy.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć