Magda Gessler w ramach "Kuchennych Rewolucji" odwiedziła restaurację na Kociewie, regionie geograficzno-kulturowym na Pomorzu Gdańskim. To już druga jej wizyta w tych okolicach. Dziś mamy dla was dwa przepisy, które podbiły serca obu restauracji. Sałatka kociewska Magdy Gessler czy śledź po kociewsku z pastą rybną? Wypróbujcie oba dania!
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Ziemniaki obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości, również studzimy. Filety śledziowe dokładnie wypłukujemy z soli lub odsączamy z oleju, kroimy ukośnie na małe kawałki. Jajka, ziemniaki, obrane jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy śmietanę, doprawiamy mielonym kminkiem, solą i cukrem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotową sałatkę wstawiamy do lodówki. Podajemy ze szczypiorem i świeżym chlebem.
Składniki:
Do podania:
Masło ucieramy na puch. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy widelcem, dodajemy do miski z masłem. Dodajemy także zmielony twaróg, sporą ilość pieprzu, keczup i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i szczyptą chilli do smaku. Na kromki chleba nakładamy porcje pasty, dodajemy po jednym niewielkim śledziu (odsączonym z soli lub odcedzonym z oleju), kładziemy gałązki kopru i podajemy.