Sałatka kociewska Magdy Gessler, czyli genialna rybna przekąska. Przepisy nie tylko na piątek

Jeśli brakuje wam pomysłów na sałatkę rybną, a ta z makreli już się wam przejadła, jesteście w dobrym miejscu. Mamy dla was dwa przepisy, które zawładnęły sercami (a raczej żołądkami) fanów "Kuchennych Rewolucji". Oto sałatka kociewska Magdy Gessler i śledź po kociewsku.

Magda Gessler w ramach "Kuchennych Rewolucji" odwiedziła restaurację na Kociewie, regionie geograficzno-kulturowym na Pomorzu Gdańskim. To już druga jej wizyta w tych okolicach. Dziś mamy dla was dwa przepisy, które podbiły serca obu restauracji. Sałatka kociewska Magdy Gessler czy śledź po kociewsku z pastą rybną? Wypróbujcie oba dania!

Sałatka kociewska Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (najlepiej matiasy),
  • 5 sporych ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • 3-4 twarde, kwaśne jabłka,
  • 4-5 ogórków kiszonych,
  • 2 cebule,
  • mały kubek śmietany 18 proc.,
  • szczypta mielonego kminku,
  • sól i cukier do smaku

Sałatka kociewska Magdy Gessler – sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Ziemniaki obieramy ze skórek i gotujemy do miękkości, również studzimy. Filety śledziowe dokładnie wypłukujemy z soli lub odsączamy z oleju, kroimy ukośnie na małe kawałki. Jajka, ziemniaki, obrane jabłka, ogórki kiszone oraz cebulę kroimy w kostkę. Pokrojone składniki wsypujemy do dużej miski, dodajemy śmietanę, doprawiamy mielonym kminkiem, solą i cukrem do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotową sałatkę wstawiamy do lodówki. Podajemy ze szczypiorem i świeżym chlebem.

Śledź po kociewsku z pastą rybną według Magdy Gessler – przepis

Składniki:

  • wędzona makrela,
  • 100 g masła,
  • 500 g białego sera (zmielonego),
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki domowego keczupu (lub gęstego przecieru pomidorowego),
  • szczypta chilli,
  • sól i spora ilość pieprzu do smaku

Do podania:

  • niewielkie śledzie (najlepiej matiasy),
  • świeże pieczywo

Śledź po kociewsku z pastą rybną według Magdy Gessler – sposób przygotowania

Masło ucieramy na puch. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy widelcem, dodajemy do miski z masłem. Dodajemy także zmielony twaróg, sporą ilość pieprzu, keczup i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i szczyptą chilli do smaku. Na kromki chleba nakładamy porcje pasty, dodajemy po jednym niewielkim śledziu (odsączonym z soli lub odcedzonym z oleju), kładziemy gałązki kopru i podajemy.  

Zobacz wideo Sprawdź też inne sałatki rybne. Mamy kilka propozycji
Więcej o:
Copyright © Agora SA