Placki z jabłkami - krok po kroku w stronę lunchu lub podwieczorku
Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, można je więc z powodzeniem zabrać do pracy lub na wycieczkę. Placki z jabłkami to dokonały pomysł na podwieczorek dla dzieci. Z bitą śmietaną i dżemem sprawdzą się także podczas urodzin. Dekoracji i dodatków do placków jest całe mnóstwo, tak naprawdę można do nich dodać każdy smak na słodko. Jak zrobić placki z jabłkami krok po kroku? Przepis oraz pomysły na dodatki prezentujemy poniżej.
Ciasto na placki z jabłkami - ile czasu na przygotowanie?
Zdecydowanie trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość, ciasto na placki z jabłkami plus smażenie i dekoracje zajmują razem około 60 minut. Można się za to zabrać wieczorem lub w leniwy sobotni poranek. Jakie składniki będą potrzebne?
Składniki na ciasto:
- Mąka - 2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Cukier - ¼ szklanki
- Jajka - 2 sztuki
- Mleko - 1 szklanka
- Szczypta soli
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Placki z jabłkami - składniki dodatkowe
Chcesz przygotować pyszne placki z jabłkami? Składniki na ciasto to nie wszystko, potrzebne będą jeszcze oczywiście:
- jabłka obrane i pokrojone na plastry - 3 sztuki
- olej do smażenia
- cukier puder
Zobacz też: Racuchy z jabłkami - trzy przepisy idealne na śniadanie, obiad czy podwieczorek
Placki z jabłkami - jak przygotować? Sprawdź nasz prosty przepis!
Jak przygotować placki z jabłkami? Oto przepis:
- Składniki na ciasto należy przełożyć do miski i wymieszać przy pomocy miksera. Gotowe ciasto poznasz po pęcherzykach powietrza.
- Do ciasta dodajemy plastry z jabłka, można je też zetrzeć na tarce.
- Placki smażymy w dość dużej ilości oleju na umiarkowanym ogniu.
- Placki smażymy na złoty kolor z każdej strony przez kilka minut.
Placki z jabłkami - jeszcze więcej słodyczy
Czas na pyszne dodatki. Poniżej znajdziesz różne pomysły na placki na słodko.
- Placki z dżemem z aromatyczną herbatą.
- Tort z placków przekładany kremem czekoladowym.
- Placki z jabłkami i bananami polane białą czekoladą.
- Placki tradycyjnie posypane białym cukrem pudrem.
- Placki po amerykańsku z owocami obficie polane syropem klonowym.
- Placki na ciepło z gałką lodów i listkiem mięty.
- Placki polane kwaśną śmietaną.
- Placki z jogurtem.
- Placki przekładane budyniem z polewą czekoladową.
- Placki z masłem orzechowym i bitą śmietaną.
- Placki z marmoladą i bezą.
Zobacz też: Ciasto salceson - przepis na apetyczny deser o niezbyt deserowej nazwie