Placki z jabłkami - przepis na powrót do przeszłości

Placki z jabłkami to smak dzieciństwa współczesnych dorosłych. Aromatycznego zapachu, który roznosi się przy smażeniu, nie da się pomylić z niczym innym. Szukasz przepisu na kulinarny powrót do przeszłości? Sprawdź poniższą propozycję.

Placki z jabłkami - krok po kroku w stronę lunchu lub podwieczorku 

Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, można je więc z powodzeniem zabrać do pracy lub na wycieczkę. Placki z jabłkami to dokonały pomysł na podwieczorek dla dzieci. Z bitą śmietaną i dżemem sprawdzą się także podczas urodzin. Dekoracji i dodatków do placków jest całe mnóstwo, tak naprawdę można do nich dodać każdy smak na słodko. Jak zrobić placki z jabłkami krok po kroku? Przepis oraz pomysły na dodatki prezentujemy poniżej. 

Ciasto na placki z jabłkami - ile czasu na przygotowanie? 

Zdecydowanie trzeba będzie się uzbroić w cierpliwość, ciasto na placki z jabłkami plus smażenie i dekoracje zajmują razem około 60 minut. Można się za to zabrać wieczorem lub w leniwy sobotni poranek. Jakie składniki będą potrzebne?

Składniki na ciasto:

  • Mąka - 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Cukier - ¼ szklanki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Mleko - 1 szklanka 
  • Szczypta soli 
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Placki z jabłkami - składniki dodatkowe 

Chcesz przygotować pyszne placki z jabłkami? Składniki na ciasto to nie wszystko, potrzebne będą jeszcze oczywiście:

  • jabłka obrane i pokrojone na plastry - 3 sztuki 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder 

Zobacz też: Racuchy z jabłkami - trzy przepisy idealne na śniadanie, obiad czy podwieczorek

Placki z jabłkami - jak przygotować? Sprawdź nasz prosty przepis!

Jak przygotować placki z jabłkami? Oto przepis:

  1. Składniki na ciasto należy przełożyć do miski i wymieszać przy pomocy miksera. Gotowe ciasto poznasz po pęcherzykach powietrza. 
  2. Do ciasta dodajemy plastry z jabłka, można je też zetrzeć na tarce. 
  3. Placki smażymy w dość dużej ilości oleju na umiarkowanym ogniu. 
  4. Placki smażymy na złoty kolor z każdej strony przez kilka minut.

Placki z jabłkami - jeszcze więcej słodyczy 

Czas na pyszne dodatki. Poniżej znajdziesz różne pomysły na placki na słodko. 

  • Placki z dżemem z aromatyczną herbatą. 
  • Tort z placków przekładany kremem czekoladowym. 
  • Placki z jabłkami i bananami polane białą czekoladą. 
  • Placki tradycyjnie posypane białym cukrem pudrem. 
  • Placki po amerykańsku z owocami obficie polane syropem klonowym. 
  • Placki na ciepło z gałką lodów i listkiem mięty. 
  • Placki polane kwaśną śmietaną. 
  • Placki z jogurtem. 
  • Placki przekładane budyniem z polewą czekoladową. 
  • Placki z masłem orzechowym i bitą śmietaną. 
  • Placki z marmoladą i bezą. 

Zobacz też: Ciasto salceson - przepis na apetyczny deser o niezbyt deserowej nazwie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.