Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pączki z serka homogenizowanego to prawdziwy hit nie tylko w tłusty czwartek. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy niezależnie od zaawansowania umiejętności kulinarnych, a ponadto robi się je wręcz błyskawicznie. Zdradzimy Wam też przepis na pyszny krem pistacjowy do ich nadziania.
Pączki:
Krem pistacjowy:
Wszystkie składniki na pączki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Konsystencja ciasta wyjdzie klejąca i gęsta, ale taka ma właśnie być. Szeroki garnek lub głęboką patelnię umieszczamy z olejem na średniej mocy palnika. Olej powinien się rozgrzać do 180 stopni. Pączki nabieramy łyżką, a następnie formujemy w dłoniach natłuszczonymi delikatnie olejem. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pączki po zarumienieniu z jednej strony, obrócą się na oleju same. Łączny czas smażenia wynosi do 6 minut. Złote pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Kiedy pączki odciekają z nadmiaru tłuszczu oraz stygną, możemy przygotować krem. Śmietankę wraz z mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy na maksymalnych obrotach. Przed końcem ubijania dodajemy cukier puder oraz pastę pistacjową i na wolnych obrotach, miksujemy jedynie do połączenia składników.
Pączki z tego przepisu najlepiej nadziewać po usmażeniu. Mamy dzięki temu pewność, że krem nie wypłynie podczas smażenia. Będziemy w tym celu potrzebować szprycy cukierniczej najlepiej ze specjalną końcówką do pączków. Możemy wykorzystać także zwykłą strzykawkę, musi być ona jednak nieco większa, aby krem w niej nie utknął. Po przełożeniu nadzienia do szprycy bądź strzykawki wbijamy końcówkę w pączka i wyciskamy delikatnie nadzienie do środka.