Te pączki z serków homogenizowanych zrobisz w 10 minut. Potrzebujesz do nich tylko czterech składników

To idealny przepis na pączki na tłusty czwartek 2022. Te puszyste pączki można przygotować przy wykorzystaniu czterech składników już w 10 minut. Dodając do nich pyszne nadzienie zapewniamy, że się od nich nie oderwiesz. Poznaj szybki przepis na pączki z kremem pistacjowym.

Lubisz eksperymentować w kuchni? Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Pączki z serka homogenizowanego to prawdziwy hit nie tylko w tłusty czwartek. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy niezależnie od zaawansowania umiejętności kulinarnych, a ponadto robi się je wręcz błyskawicznie. Zdradzimy Wam też przepis na pyszny krem pistacjowy do ich nadziania. 

Składniki pączki z kremem pistacjowym. Przygotujesz z nich około 20 pączków

Pączki:  

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli
  • dodatkowo ok. 700 ml oleju do smażenia. 

Krem pistacjowy:

  • 750 ml śmietanki 36%, 
  • 380 g mascarpone, 
  • 200 g pasty pistacjowej lub kremu w składzie minimum 45% pistacji, 
  • 4 łyżki cukru pudru. 

Przepis na pączki z serka homogenizowanego. Ich przygotowanie jest ekspresowe 

Wszystkie składniki na pączki wrzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Konsystencja ciasta wyjdzie klejąca i gęsta, ale taka ma właśnie być. Szeroki garnek lub głęboką patelnię umieszczamy z olejem na średniej mocy palnika. Olej powinien się rozgrzać do 180 stopni. Pączki nabieramy łyżką, a następnie formujemy w dłoniach natłuszczonymi delikatnie olejem. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Pączki po zarumienieniu z jednej strony, obrócą się na oleju same. Łączny czas smażenia wynosi do 6 minut. Złote pączki wyjmujemy na ręcznik papierowy. 

Kiedy pączki odciekają z nadmiaru tłuszczu oraz stygną, możemy przygotować krem. Śmietankę wraz z mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy na maksymalnych obrotach. Przed końcem ubijania dodajemy cukier puder oraz pastę pistacjową i na wolnych obrotach, miksujemy jedynie do połączenia składników. 

Jak zrobić pączki z nadzieniem, czyli prosty sposób na wypełnienie pączków

Pączki z tego przepisu najlepiej nadziewać po usmażeniu. Mamy dzięki temu pewność, że krem nie wypłynie podczas smażenia. Będziemy w tym celu potrzebować szprycy cukierniczej najlepiej ze specjalną końcówką do pączków. Możemy wykorzystać także zwykłą strzykawkę, musi być ona jednak nieco większa, aby krem w niej nie utknął. Po przełożeniu nadzienia do szprycy bądź strzykawki wbijamy końcówkę w pączka i wyciskamy delikatnie nadzienie do środka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.