Zakwas na chleb, choć nie jest pracochłonny, potrzebuje naszej uwagi, cierpliwości, a nawet wrażliwości. Jednak zabrać się do tematu i przygotować zakwas na chleb, aby był dobry? Istotne jest to, że każda pani domu zrobi go z każdego rodzaju mąki - w zależności od upodobań i preferencji. Jednak bez względu na to, którą wybierzemy, trzeba dodać jeszcze wodę. Powstanie wtedy specjalna mieszanka, w której to rozwiną się bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne do powstania zakwasu.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda. Możemy użyć właściwie dowolnej mąki: żytniej, pszennej, czy orkiszowej, albo nawet wszystko połączyć. Najłatwiej jest zrobić zakwas z mąki żytniej, ponieważ w niej najłatwiej zachodzi proces fermentacji, który jest przyczyną powstania owego zakwasu. Natomiast dla tych, którzy preferują ciężki i sycący chleb - idealny będzie zakwas orkiszowy. Samo zdrowie.
W przygotowaniu odpowiedniego zakwasu ważne jest tzw. codzienne dokarmianie. Tutaj, do już stabilnego zakwasu, możemy użyć dowolnej mąki, którą mamy akurat pod ręką.
Do mieszanki najlepiej jest użyć wody przegotowanej (z czajnika) lub przefiltrowanej. Nie powinna być chlorowana, dlatego najlepiej nie używać wody prosto z kranu. Złym wyborem będzie też ta mineralna, o wysokiej zawartości minerałów. Do przygotowania i prowadzenia zakwasu woda powinna być letnia (ok. 30°C). Nie może mieć ona jednak więcej niż 38°C, ponieważ wyższa temperatura zabije zakwas i cały proces pójdzie na marne.
Produkcja zakwasu trwa około 5 dni. Dlatego jeśli planujemy upiec swój pierwszy chleb, warto wszystko zaplanować odpowiednio wcześniej.
Pierwszego dnia rano do słoika wsypujemy mąkę (około 30 gramów) i dodajemy odrobinę wody. Proporcja wynosi ok. 2 łyżki na każde 10 gramów mąki. Wszystko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, zakrywamy gazą i odstawiamy najlepiej do szafki, czyli w miejsce ciepłe, ale zaciemnione. Wieczorem wystarczy zamieszać powstałą papkę.
Następnego dnia dokarmiamy zakwas dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami wody. Wieczorem delikatnie mieszamy. Przez kolejnych pięć dni powtarzamy dokarmianie zakwasu oraz mieszanie go wieczorem tak jak popzednio.
Jak zrobić zakwas na chleb, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość? Wystarczy tylko woda i mąka i nasze chęci z odrobiną cierpliwości. Najpiękniejsze jest w tym, że do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii, emulgatorów, czy innych ulepszaczy i konserwantów. Sama natura. I zdrowie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.