Jak zrobić zakwas na chleb? Cierpliwość, woda i jeszcze jeden składnik - to wszystko, czego potrzebujesz

Jak zrobić zakwas na chleb, żeby potem móc delektować się samodzielnie wypieczonym chlebem, z dodatkiem ulubionych składników? Jak go przygotować w domowych warunkach, kiedy nie dysponujemy specjalnym sprzętem kucharskim? Choć większość nie podjemuje się tego wyzwania, poniewąż uważa, że laik sobie z tym nie poradzi. Potrzeba specjalisty? Nic bardziej mylnego.

Zakwas na chleb, choć nie jest pracochłonny, potrzebuje naszej uwagi, cierpliwości, a nawet wrażliwości. Jednak zabrać się do tematu i przygotować zakwas na chleb, aby był dobry? Istotne jest to, że każda pani domu zrobi go z każdego rodzaju mąki - w zależności od upodobań i preferencji. Jednak bez względu na to, którą wybierzemy, trzeba dodać jeszcze wodę. Powstanie wtedy specjalna mieszanka, w której to rozwiną się bakterie kwasu mlekowego. Są one niezbędne do powstania zakwasu.

Zobacz wideo Chlebek dyniowy. Prosty, szybki, a w smaku... Poezja!

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Mąka i woda, tylko tyle wystarczy, żeby zrobić zakwas

Do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąka i woda. Możemy użyć właściwie dowolnej mąki: żytniej, pszennej, czy orkiszowej, albo nawet wszystko połączyć. Najłatwiej jest zrobić zakwas z mąki żytniej, ponieważ w niej najłatwiej zachodzi proces fermentacji, który jest przyczyną powstania owego zakwasu. Natomiast dla tych, którzy preferują ciężki i sycący chleb - idealny będzie zakwas orkiszowy. Samo zdrowie.

W przygotowaniu odpowiedniego zakwasu ważne jest tzw. codzienne dokarmianie. Tutaj, do już stabilnego zakwasu, możemy użyć dowolnej mąki, którą mamy akurat pod ręką.

Szybki deser z mascarponeSzybki deser z mascarpone. Wykonasz go w mniej niż 5 minut

Do mieszanki najlepiej jest użyć wody przegotowanej (z czajnika) lub przefiltrowanej. Nie powinna być chlorowana, dlatego najlepiej nie używać wody prosto z kranu. Złym wyborem będzie też ta mineralna, o wysokiej zawartości minerałów. Do przygotowania i prowadzenia zakwasu woda powinna być letnia (ok. 30°C). Nie może mieć ona jednak więcej niż 38°C, ponieważ wyższa temperatura zabije zakwas i cały proces pójdzie na marne.

Jak zrobić zakwas na chleb? Instrukcja krok po kroku

Produkcja zakwasu trwa około 5 dni. Dlatego jeśli planujemy upiec swój pierwszy chleb, warto wszystko zaplanować odpowiednio wcześniej.

Pierwszego dnia rano do słoika wsypujemy mąkę (około 30 gramów) i dodajemy odrobinę wody. Proporcja wynosi ok. 2 łyżki na każde 10 gramów mąki. Wszystko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, zakrywamy gazą i odstawiamy najlepiej do szafki, czyli w miejsce ciepłe, ale zaciemnione. Wieczorem wystarczy zamieszać powstałą papkę.

Następnego dnia dokarmiamy zakwas dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami wody. Wieczorem delikatnie mieszamy. Przez kolejnych pięć dni powtarzamy dokarmianie zakwasu oraz mieszanie go wieczorem tak jak popzednio.

Placuszki na kefirze - prosta przekąska dla kefierzePrzepis na placki na kefirze - to dzięki niemu wyjdą obłędnie pulchne

Zakwas na chleb, czyli domowy zamiennik dla pieczywa z marketu

Jak zrobić zakwas na chleb, dzięki któremu mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba, czy chrupiących bułek, utrzymujących bardzo długo swoją świeżość? Wystarczy tylko woda i mąka i nasze chęci z odrobiną cierpliwości. Najpiękniejsze jest w tym, że do chleba pieczonego na zakwasie nie używamy żadnej chemii, emulgatorów, czy innych ulepszaczy i konserwantów. Sama natura. I zdrowie. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: