Mizeria - przepis na domową surówkę. Smak tkwi w prostocie i odpowiednim momencie posolenia ogórków

Mizeria to bez dwóch zdań jedna z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych surówek w polskich domach. Jest pyszna i idealnie pasuje do wielu dań. Podpowiadamy, jak przygotować mizerię, która smakuje jak ta od babci.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mizeria jest jedną z najczęściej przygotowywanych surówek, ale w każdym domu smakuje nieco inaczej. Składniki, które dodajemy do ogórków, mogą się zmieniać, przez co smaki będą się różnić. Jak zatem przygotować klasyczną mizerię, dokładnie taką, jaką znamy z dzieciństwa? Zachęcamy do skorzystania z przepisu.

Mizeria - przepis na prawdziwą królową obiadowych surówek 

Soczyste ogórki skąpane w śmietanie najczęściej pojawiają się na stole latem, ale o przygotowanie tej surówki można pokusić się również teraz. Smakuje wybornie podana do tradycyjnych kotletów schabowych, pieczonej karkówki, czy zrazów, ale również do dań jarskich, takich jak jajka sadzone z młodymi ziemniakami lub smażone pieczarki. Mizeria pasuje nie tylko do dań obiadowych, będzie pasować także do potraw z grilla.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Mizeria z ogórków - dlaczego warto ją jeść? 

Mizeria nie tylko świetnie smakuje, ale jest także bardzo zdrowa. To lekkie danie, którego głównym składnikiem są ogórki. Te warzywa to doskonałe źródło witamin i minerałów: witamin C, A oraz witamin z grupy B. W ogórkach znajdziemy też składniki takie jak: żelazo, cynk, wapń, potas i magnez. Mają dużo błonnika, za to niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny. Do pozostałych zalet wynikających z jedzenia ogórków zaliczamy:

  • przyspieszenie metabolizmu;
  • zdolność odkwaszania organizmu;
  • gaszą pragnienie i nawilżają skórę;
  • są naturalnymi antyoksydantami i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.

Przepis na tradycyjną mizerię. Jak ją przygotować?

Co potrzebujesz do przygotowania tradycyjnej mizerii?

  • Kilka ogórków,
  • gęstą, kwaśną śmietanę,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy je solą i po chwili odciskamy nadmiar wody.

W małym kubeczku mieszamy śmietanę, cukier i sok z cytryny. Jeśli chcemy, by cukier się rozpuścił, możemy w pierwszej kolejności podgrzać go z sokiem z cytryny, a następnie dodać do śmietany. 

Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków razem ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowana surówka jest gotowa do podania. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: