• Link został skopiowany

Trik na szybkie przygotowanie fasolki szparagowej. Dzięki niemu przygotujesz ją bezbłędnie

Fasolka szparagowa to bez wątpienia lubiane warzywo i jeden z letnich rarytasów. Ma wiele zalet - dostarcza witaminy, jest zdrowa i pyszna w smaku. Czasami jednak jej przygotowanie może okazać się czasochłonne, zwłaszcza na etapie odcinania końcówek. Dzięki temu trikowi zrobisz to błyskawicznie.
Jak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Podpowiadamy sprawdzone sposoby. Zdjęcie ilustracyjne
pixabay.com

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezonowe warzywa i owoce na dobre zawitały w naszym letnim menu. Pogoda nas rozpieszcza, więc warto sięgnąć po lekkie dania, które z powodzeniem zastąpią ciężkie i kaloryczne posiłki. Fasolka szparagowa to jeden ze smaków wakacji - świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. Aby ułatwić sobie proces jej przygotowywania, warto poznać trik, który to przyspieszy.

Fasolka szparagowa - trik na szybkie przygotowanie

Fasolka szparagowa jest jednym z najbardziej lubianych warzyw w sezonie letnim. Nic w tym dziwnego - jest pyszna, zdrowa i uniwersalna. Smakuje świetnie jako dodatek do wielu posiłków, a także jako samodzielne danie. Niezależnie od sposobu podania, warzywo trzeba odpowiednio przygotować. Mowa tu o najbardziej czasochłonnym punkcie, czyli odcinaniu końcówek. Aby usprawnić i ulepszyć tę czynność, wystarczy zrezygnować z mozolnego pozbywania się każdego końca. Umytą fasolkę układamy jedna przy drugiej i jednym ruchem noża odcinamy wszystkie zbędne końce. Ta metoda może wydawać się banalna i niepotrzebna, jednak gdy czas nas goni, może okazać się niezwykle pomocna. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Fasolka szparagowa - proces gotowania

Gdy nasza fasolka jest już przygotowana i oczyszczona, przechodzimy do gotowania. To warzywo można podać na wiele sposobów - jednym z najpopularniejszych jest ugotowanie. Zieloną fasolkę szparagową powinno gotować się około 20 minut, z kolei żółtą maksymalnie 15 minut. Jeśli wydłużymy ten czas, warzywa mogą się rozgotować.

Kolejnym lubianym sposobem podania jest podsmażenie z dodatkiem masła i bułki tartej, zapieczenie w panierce à la frytki czy dodanie do zupy. Więcej ciekawych pomysłów na jej przygotowanie znajdziesz w naszym artykule: Jak przyrządzić zieloną fasolkę szparagową? Jest pyszna nie tylko z bułką tartą! Mamy 5 prostych przepisów na ten sezon.

Więcej o: