Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezonowe warzywa i owoce na dobre zawitały w naszym letnim menu. Pogoda nas rozpieszcza, więc warto sięgnąć po lekkie dania, które z powodzeniem zastąpią ciężkie i kaloryczne posiłki. Fasolka szparagowa to jeden ze smaków wakacji - świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. Aby ułatwić sobie proces jej przygotowywania, warto poznać trik, który to przyspieszy.
Fasolka szparagowa jest jednym z najbardziej lubianych warzyw w sezonie letnim. Nic w tym dziwnego - jest pyszna, zdrowa i uniwersalna. Smakuje świetnie jako dodatek do wielu posiłków, a także jako samodzielne danie. Niezależnie od sposobu podania, warzywo trzeba odpowiednio przygotować. Mowa tu o najbardziej czasochłonnym punkcie, czyli odcinaniu końcówek. Aby usprawnić i ulepszyć tę czynność, wystarczy zrezygnować z mozolnego pozbywania się każdego końca. Umytą fasolkę układamy jedna przy drugiej i jednym ruchem noża odcinamy wszystkie zbędne końce. Ta metoda może wydawać się banalna i niepotrzebna, jednak gdy czas nas goni, może okazać się niezwykle pomocna.
Gdy nasza fasolka jest już przygotowana i oczyszczona, przechodzimy do gotowania. To warzywo można podać na wiele sposobów - jednym z najpopularniejszych jest ugotowanie. Zieloną fasolkę szparagową powinno gotować się około 20 minut, z kolei żółtą maksymalnie 15 minut. Jeśli wydłużymy ten czas, warzywa mogą się rozgotować.
Kolejnym lubianym sposobem podania jest podsmażenie z dodatkiem masła i bułki tartej, zapieczenie w panierce à la frytki czy dodanie do zupy. Więcej ciekawych pomysłów na jej przygotowanie znajdziesz w naszym artykule: Jak przyrządzić zieloną fasolkę szparagową? Jest pyszna nie tylko z bułką tartą! Mamy 5 prostych przepisów na ten sezon.