Truskawki do słoików na zimę. Cieszmy się ich smakiem poza sezonem

Sezon na truskawki jeszcze trwa. Wykorzystajmy te pyszne owoce na przetwory. Jak zrobić truskawki do słoików na zimę? Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na truskawki do słoików. Kompot z truskawek, dżem truskawkowy i truskawki w cukrze na zimę to obowiązkowe pozycje na liście letnich przepisów.

Truskawki - pyszne, czerwone owoce pełne witamin. Uwielbiamy je, jednak sezon na nie szybko się kończy. Wiadomo, że najlepsze są świeże, lecz warto zrobić przetwory z truskawek, by móc się cieszyć ich smakiem jesienną i zimową porą. Sprawdźcie proste w wykonaniu przepisy na truskawki w słoiku na zimę. 

Pamiętajmy, że zawsze należy do każdych przetworów przygotować słoiki, czyli dokładnie je umyć i wyparzyć. Ta sama zasada obowiązuje również przygotowywanie zakrętek. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.  

Truskawki w słoikach na zimę w cukrze

Truskawki w słoikach to świetna alternatywa do wykorzystania tych pysznych owoców poza sezonem. Powstaną w ten sposób truskawki w syropie, w soku własnym. Z tak przygotowanych przetworów możemy zrobić kompoty, a same owoce wykorzystać do ciast, deserów czy koktajli. 

Składniki:

  • świeże truskawki 2 kg (jeden koszyczek)
  • cukier 0,8 kg 
Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Przygotowanie: 

1. Truskawki obrać z szypułek i dokładnie umyć. 

2. Przekładamy truskawki do umytych słoików. Możemy użyć małych słoików po dżemach lub większych. 

3. Do każdego słoika dodajemy cukier (wedle upodobania – ok. 3 łyżki).

4. Słoiki pasteryzujemy przez 15-20 minut (od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć). 

5. Po pasteryzacji odwróćmy każdy słoik wieczkiem do góry na 10 min. Gotowe.

Przepis na truskawki w słoikach na zimę, czyli esencjonalny kompot

Kompot z truskawek jest pyszny i orzeźwiający, możemy zaserwować go do obiadu. Dobry kompot do słoików jest tak esencjonalny, że zawsze rozcieńczamy go jeszcze pół na pół z wodą. Możemy dodać do niego jeszcze świeżo wyciskany sok z cytryny. Przepis jest bardzo łatwy do przygotowania – potrzebne nam będą tylko trzy składniki. Do wykonania tego kompotu potrzebne będą oczywiście świeże, słodkie truskawki. Kompot z truskawek na zimę najlepiej przygotować w szczycie sezonu na truskawki.

Składniki:

  • truskawki 1 kg
  • cukier 200 g 
  • wrzątek 2 litry

Przygotowanie: 

1. Kilogram świeżych i dojrzałych truskawek umyj pod zimną, bieżącą wodą i obierz z szypułek. Przygotuj też cztery czyste słoiki o pojemności 800 ml każdy. Możemy użyć mniejszych słoików.

2. Do każdego słoika należy włożyć po około 250 gramów truskawek - będą sięgać połowy słoika. Na truskawki wsyp cukier, czyli do każdego słoika po cztery łyżki cukru. 

3. Następnie słoiki z truskawkami zalej wrzątkiem do wysokości zakrętki. Zakręć każdy słoik i poddaj pasteryzacji. 

4. Pasteryzuj słoiki w garnku z gotującą się wodą. Słoiki gotujemy ok. 15-20 minut w wodzie do połowy ich wysokości. 

5. Na koniec słoiki odwróć do góry dnem i odstaw je na bok na 10 minut. 

Zobacz też: Truskawki w syropie czy dżem truskawkowy? Przepis na boskie, letnie przetwory

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.