Choć sezon na jabłka jeszcze przed nami to już od sierpnia możemy zbierać pierwsze odmiany tych owoców. Papierówki spadały z drzew już pod koniec lipca, a od września zjemy Renetę, Ligol, Antonówkę, Szampiona Czy Jonatana. To właśnie te odmiany idealnie nadają się na jesienne przetwory. Ich smak komponuje się najlepiej z naleśnikami lub szarlotką.
Choć możemy przygotować wiele różnych przetworów na zimę, to jednak dużą popularnością w polskiej kuchni cieszy się marmolada z jabłek. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Możemy ją dodać do szarlotki, posmarować nią jesienne naleśniki, czy wykorzystać jako nadzienie domowych rogalików. Pyszna, soczysta, lekko kwaskowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Oto przepis na idealną marmoladę z jabłek.
Składniki:
Oczywiście, jeżeli nie jesteśmy miłośnikami korzennych nut, to śmiało możemy pominąć dodawanie cynamonu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wskazówka:
Możemy dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny w trakcie przyrządzania marmolady z jabłek. Dzięki temu owoce nie ściemnieją, lecz zachowają jasną barwę.