Marmolada z jabłek. Przepis na soczysty dodatek do naleśników i szarlotki

Nadchodząca jesień to idealny moment, aby przygotować marmoladę z jabłek. Choć kalendarzowy zbiór tych owoców przypada głównie na październik, to jednak są odmiany jabłek, z których już dziś możemy przyrządzić przetwory. Podajemy sprawdzony i tradycyjny przepis na jabłka w słoiku.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Choć sezon na jabłka jeszcze przed nami to już od sierpnia możemy zbierać pierwsze odmiany tych owoców. Papierówki spadały z drzew już pod koniec lipca, a od września zjemy Renetę, Ligol, Antonówkę, Szampiona Czy Jonatana. To właśnie te odmiany idealnie nadają się na jesienne przetwory. Ich smak komponuje się najlepiej z naleśnikami lub szarlotką.

Marmolada z jabłek. Przepis na owocowy dodatek do ciast i deserów

Choć możemy przygotować wiele różnych przetworów na zimę, to jednak dużą popularnością w polskiej kuchni cieszy się marmolada z jabłek. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie. Możemy ją dodać do szarlotki, posmarować nią jesienne naleśniki, czy wykorzystać jako nadzienie domowych rogalików. Pyszna, soczysta, lekko kwaskowa, przywołująca wspomnienia z dzieciństwa. Oto przepis na idealną marmoladę z jabłek.

Składniki:

  • 2 kg jabłek,
  • kg cukru,
  • szczypta cynamonu.

Oczywiście, jeżeli nie jesteśmy miłośnikami korzennych nut, to śmiało możemy pominąć dodawanie cynamonu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Marmolada z jabłek do słoików. Przepis krok po kroku

  1. Owce myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne oraz usuwamy ogonki. 
  2. Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy na głęboką patelnię lub do wysokiego garnka z teflonowym dnem.
  3. Przykrywamy owoce pokrywką i dusimy około trzech minut. Po tym czasie dodajemy cukier oraz cynamon. Dokładnie mieszamy. 
  4. Dusimy jabłka przez 10 minut, mieszając je co jakiś czas. 
  5. Do umytych i wyparzonych słoików przekładamy marmoladę z jabłek i mocno zakręcamy.
  6. Słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.

Wskazówka:

Możemy dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny w trakcie przyrządzania marmolady z jabłek. Dzięki temu owoce nie ściemnieją, lecz zachowają jasną barwę.

Więcej o: