Kiszonki są naszym skarbem narodowym. Potrafimy wykonać przeróżne rodzaje tego typu przetworów. Co więcej, doceniamy nie tylko walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne tych przekąsek. Zawarty w nich kwas mlekowy dostarcza nam naturalnych probiotyków, które wzmacniają odporność.
Aby przyrządzić nieco ogórków kiszonych na zimę, musimy pamiętać, że do tego typu przetworów nie używamy gatunków szklarniowych tych warzyw. Jedynie ogórki gruntowe nadają się do kiszenia, dlatego jeśli nadal nie zrobiliśmy weków, to mamy ostatnią szansę. Sezon na te warzywa trwa od lipca do końca września. Jednak duży wpływ na ich występowanie ma także pogoda. Coraz częściej zdarzają się chłodne noce, zatem ogórki mogą przestać rosnąć i szybko się skończyć.
Jeżeli jednak posiadamy już określoną ilość tych warzyw i chcemy przygotować trochę słoików na zimę, to nasz przepis ułatwi pracę.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ogórki kiszone na zimę odstawiamy w suche i zacienione miejsce.