Ogórki kiszone na zimę - przepis na chrupiącą przekąskę. To już ostatni dzwonek na ich przygotowanie!

Ogórki kiszone na zimę to idealna forma przekąski, która nie tylko jest wyjątkowo smaczna, ale także wzmacnia naszą odporność. Choć sezon na te warzywa dobiega końca, to nadal możemy zrobić domowe przetwory. Zdradzamy prosty przepis.
Zobacz wideo Tabbouleh z kaszy kuskus z morelą i miętą

Kiszonki są naszym skarbem narodowym. Potrafimy wykonać przeróżne rodzaje tego typu przetworów. Co więcej, doceniamy nie tylko walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne tych przekąsek. Zawarty w nich kwas mlekowy dostarcza nam naturalnych probiotyków, które wzmacniają odporność.

Ogórki kiszone na zimę, to już ostatni moment, aby je przygotować

Aby przyrządzić nieco ogórków kiszonych na zimę, musimy pamiętać, że do tego typu przetworów nie używamy gatunków szklarniowych tych warzyw. Jedynie ogórki gruntowe nadają się do kiszenia, dlatego jeśli nadal nie zrobiliśmy weków, to mamy ostatnią szansę. Sezon na te warzywa trwa od lipca do końca września. Jednak duży wpływ na ich występowanie ma także pogoda. Coraz częściej zdarzają się chłodne noce, zatem ogórki mogą przestać rosnąć i szybko się skończyć.

Jeżeli jednak posiadamy już określoną ilość tych warzyw i chcemy przygotować trochę słoików na zimę, to nasz przepis ułatwi pracę.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych,
  • 5 litrów wody,
  • 5 łyżek soli kamiennej,
  • 3 główki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • baldachimy kopru,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • liście winogron,
  • liście dębu,
  • liście czarnej porzeczki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania ogórków kiszonych na zimę. Przepis krok po kroku

  1. Zatykamy odpływ kuchennego zlewu i wrzucamy ogórki. Zalewamy je zimną wodą. Pozostawiamy na około godzinę.
  2. Po tym czasie pod niewielkim strumieniem bieżącej wody dokładnie czyścimy każdy ogórek.
  3. Słoiki myjemy i wyparzamy. Umieszczamy w nich po jednym listku każdego gatunku i wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, koper, kawałki obranego korzenia chrzanu i ząbek czosnku.
  4. Układamy ogórki w słoikach. 
  5. Do wysokiego garnka wlewamy zimną wodę i wsypujemy sól. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się soli. 
  6. Roztworem zalewamy ogórki i dokładnie zakręcamy.

Ogórki kiszone na zimę odstawiamy w suche i zacienione miejsce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.