Placki ziemniaczane to jedno z kultowych dań kuchni polskiej. Choć każda pani domu ma swój własny przepis, to jednak zdarza się, że pomimo wielu prób nasze placki nie są takie, jak tego oczekiwaliśmy. Wychodzimy naprzeciw kulinarnym zawiłościom, prezentując przepis Magdy Gessler.
Przyrządzając domowe placki ziemniaczane, marzymy, aby były delikatne, chrupkie i miękkie w środku. Jednak ostatecznie bywa tak, że są do niczego. Jest kilka kwestii, które stanowią o tym, jaki efekt końcowy uzyskamy. Po pierwsze, ilość mąki, kiedy dodamy jej zbyt dużo nasze placki będą twarde i zbite niczym ziemniaczany klusek. Po drugie rodzaj ziemniaków. Najlepiej sprawdza się gatunek mączny i sypki. Kleiste odmiany mają w sobie zbyt dużo wody. Poniżej prezentujemy przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler, które zawsze wychodzą idealnie.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Placki ziemniaczane podajemy z sosem grzybowym, solo, bądź z innymi ulubionymi dodatkami.