Tradycyjna kuchnia polska ma do zaoferowania wiele potraw, po które chętnie sięgamy po dziś dzień. Zdarza się jednak, że kiedy nie gotujemy zbyt często, popełniamy różne błędy. Nasze jedzenie ostatecznie nie jest aż tak smaczne jak zakładaliśmy. Przykładem jest smażenie placków ziemniaczanych, choć chcemy, aby były chrupiące, zdarza się, że są miękkie, czasem surowe w środku, lub ociekają tłuszczem. Mamy na to pewien sposób.
Aby przyrządzić idealne placki ziemniaczane, należy przede wszystkim skupić się na ich pierwotnej konsystencji. Pamiętajmy, aby nie dodawać zbyt dużej ilości mąki. Jeżeli przygotowujemy to danie dla dwóch osób, wystarczy nam pięć ziemniaków, przyprawy, dwa jajka oraz jedynie płaska łyżka mąki. Dzięki temu nasze placki ziemniaczane nie będą twarde, lecz delikatne i mięciutkie w środku.
Zanim rozpoczniemy smażenie placków ziemniaczanych, pamiętajmy, aby zawsze dokładnie odcisnąć wodę, która zgromadziła się w utartych ziemniakach. To właśnie jej obecność sprawia, że placki wchłaniają podczas smażenia większą ilość oleju i stają się tłuste i ciężkie, przez co nasz obiad będzie ciężkostrawny.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Technika smażenia placków ziemniaczanych jest bardzo istotna. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, która nadaje całości wyjątkowego smaku i sprawia, że chętnie sięgamy po następną sztukę, warto poznać pewne zasady.
Po pierwsze patelnia powinna mieć powłokę teflonową, dzięki której smażone przez nas placki nie będą przywierać, ani się rozpadać podczas obracania. Po drugie placki smażymy na oleju słonecznikowym najlepsze jakości. Pamiętajmy, że jedzenie nie powinno pływać w tłuszczu, dlatego wlewajmy niewielką ilość oleju na patelnię.
Ważną kwestią jest grubość placków, aby były chrupiące, należy kłaść cieniutką porcję masy ziemniaczanej na dobrze rozgrzany olej i obrócić na drugą stronę jak tylko zauważymy złociste brzegi placka. Dzięki temu nie wchłoną tłuszczu i będą idealne.
Jeśli chcemy pozbyć się nadmiaru oleju z usmażonych już placków ziemniaczanych, możemy w tym celu użyć ręcznika papierowego. Rozkładamy go na talerzyku, na który trafiają świeżo usmażone placki. W ten sposób nadmiar oleju zostanie wchłonięty w ręcznik.