Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Grzyby jadalne także mogą nam zaszkodzić. Wystarczy niewielki błąd w kuchni, by ulubione potrawy z leśnymi rarytasami wywołały nieprzyjemny ból i dolegliwości. Ważne jest świadome podejście do produktu oraz poszerzenie wiedzy z zakresu przygotowywania i przechowywania grzybów.
Wiele osób jest święcie przekonanych, że klasyfikacja grzybów do jadalnych jest ostateczną gwarancją na bezpieczny i smaczny posiłek. Nic bardziej mylnego bowiem, niektóre gatunki mogą nam zaszkodzić, nawet jeśli jest to prawdziwek, kania, maślak, rydz czy nawet kurka. Poza feralnymi pomyłkami jest to najczęstszy powód zatruć i nieprzyjemnych dolegliwości, spowodowany spożyciem grzybów.
Jak się okazuje przechowywanie czy właściwa obróbka termiczna są kluczowe. Pierwszym błędem, który jest wręcz nagminny, ma miejsce jeszcze w lesie. Mowa tu o wkładaniu leśnych rarytasów do plastikowej reklamówki lub wiaderka. Świeżo zebrane grzyby bez dostępu powietrza zaparzają się, a w efekcie białko ścina się i ulega rozkładowi. Warto zatem pamiętać, że najlepszym rozwiązaniem są kosze wiklinowe.
Innym częstym błędem jest przetwarzanie grzybów następnego dnia, zamiast w dniu zbiorów. Leśne dobra często lądują w lodówce, co zwiększa ryzyko, że się zepsują i w efekcie nam zaszkodzą. Pamiętajmy, że im większy jest grzyb, tym jego świeżość jest krótsza. Zjedzenie grzybów tego samego dnia gwarantuje smak i aromat, a także brak bólu brzucha! Grzyby często odgrzewane, wielokrotnie smażone czy zamrażane mogą być groźne dla zdrowia.
Warto pamiętać też, że grzyby nawet te, które uchodzą za najlepsze rarytasy, nie wszystkim mogą odpowiadać. Mowa tu o najmłodszych, poniżej ósmego roku życia, osobach starszych oraz tych, którzy mają problemy trawienne i niską tolerancję na tego typu produkty. Chityna, czyli ciężkostrawny związek organiczny nawet w niewielkich ilościach może okazać się dla tej grupy szkodliwa.
Zbyt młode i sędziwe grzyby także mogą zaszkodzić. Jak informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna, zatrucia zdarzają się także po spożyciu grzybów zbyt przejrzałych. Wszystko przez zawarta w nich cholinę, która w połączeniu z bakteriami może zmienić się w substancję toksyczną. Warto podkreślić, ze grzyby nie mogą długo leżeć, a każda kolejna godzina sprzyja namnażaniu szkodliwych bakterii i związków chemicznych.