Jak zrobić doskonały bigos? Andrzej Grabowski zdradza przepis. Aktor dodaje pewien specjalny składnik

Istnieje mnóstwo przepisów na bigos. Ten prawdziwy, staropolski robi się przez kilka dni. Na czym polega jego sekret? Opowiada o tym Andrzej Grabowski. Aktor podaje swój prywatny przepis i wyznaje, że dodaje do kapusty kilka nieoczywistych składników.

Bigos to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych - wymaga kilku dni pracy. Jak przyrządzić idealny bigos? Andrzej Grabowski podpowiada, jakie składniki powinny znaleźć się w tym wyśmienitym, staropolskim daniu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Andrzej Grabowski czuje się najlepiej w kuchni staropolskiej

Ja bardzo lubię gotować

- przyznaje aktor i dodaje, że najbardziej lubi gotować dania kuchni staropolskiej. Jego ulubioną potrawą jest bigos, ale, jak podkreśla, nie taki, jakie jadało się na dworcach autobusowych w PRL-u, tylko taki prawdziwy, gotowany przez kilka dni. Poza tym przyznaje, że przyrządza świetny pasztet oraz kotlety mielone, czyli krakowskie sznycle i kapustę.

Gotowanie to jedna z pasji Andrzeja Grabowskiego. Aktor nie ukrywa, że całkiem dobrze mu to wychodzi. 

Jestem dość dobrym kucharzem.

W czym tkwi sekret doskonałego bigosu? Aktor podaje najważniejsze składniki

Pierwszą, fundamentalną kwestią w przygotowywaniu bigosu jest dobranie odpowiednich proporcji mięsa i kapusty. Andrzej Grabowski dodaje takie same ilości kapusty, co mięs i wędlin. Oprócz tego, w bigosie aktora znajdują się grzyby, jabłka i jarzyny: marchew, pietruszka, seler i pomidor.

Bardzo ważnym składnikiem w bigosie autorstwa aktora jest czerwone wino, które dolewa do potrawy pod koniec jej gotowania. Kiedy dodaje się alkohol, nie powinno się już gotować, aby nie wyparował.

Aktor żartobliwie puentuje swój przepis:

i nie przesadzać z tym winem, bo lepiej je wypić

Aktor opisuje swoje danie w wywiadzie:

 

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA