• Link został skopiowany

Ziemniaki hasselback. Przysmak ze Szwecji, który przygotujesz w ciągu kilku minut

Ziemniaki hasselback zostały podane po raz pierwszy ponad 200 lat temu w jednej ze szwedzkich restauracji. Nie da się ukryć, że te nacięte w ''harmonijkę'' ziemniaczki zrobiły furorę w całym kulinarnym świecie. Nic dziwnego ponieważ wyglądają niesamowicie a ich smak jest wyborny.
Pieczone ziemniaki hasselback
Fot. Goskova Tatiana / shutterstock.com

Pieczone ziemniaki hasselback - sprawdź jak prawidłowo naciąć ziemniaki, by powstała charakterystyczna harmonijka

Ziemniaki hasselback to idealny pomysł na obiad, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości lub rodzinę. Trzeba jednak wiedzieć jak odpowiednio je przygotować. Nie jest to zbyt trudne a gwarantujemy, że na domownikach zrobi ogromne wrażenie. Ziemniaki powinno się ponacinać na bardzo cienkie plasterki ale tak, aby jednocześnie zostawić spód ziemniaka nierozcięty. Tym sposobem w trakcie pieczenia ziemniak rozchyli się, a plasterki zrobią się chrupiące jak chipsy.

Ziemniaki hasselback z serem – zupełnie inna wersja ziemniaków

Ziemniaki hasselback z serem sprawdzą się jako danie obiadowe czy przekąska. Przepis znajdziecie poniżej.

Składniki: kilka ziemniaków średniej wielkości, majeranek, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz, roztopione masło, kilka plasterków sera lub starty ser 

Przygotowanie:

  1. Obieramy ziemniaki, następnie myjemy i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
  2. Nacinamy w cieniutkie plasterki (uważamy, aby nie rozciąć ziemniaka do końca).
  3. Za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki oliwą tak, aby weszła ona do środka a następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i ziołami prowansalskimi.
  4. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C pod przykryciem na około 25 minut. Po tym czasie polewamy je małą ilością masła i pieczemy przez kolejne 20 minut ale już bez przykrycia.
  5. Na koniec dodajemy ser i zapiekamy ziemniaczki jeszcze przez 5 minut.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Ziemniaki hasselback z boczkiem - wędzony boczek jako jeden z głównych składników

Ziemniaki hasselback z boczkiem to kolejna, ciekawa odmiana pysznych ziemniaków naciętych w harmonijkę. Tym razem wersja dla osób lubiących mięso. Sprawdź jak je przygotować.

Składniki: kilka plasterków wędzonego boczku, 6 ziemniaków o podobnej wielkości, sól, pieprz, roztopione masło

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i przy pomocy ostrego noża kroimy je na cienkie plasterki, tak aby nie przeciąć ich do końca.
  2. Plastry wędzonego boczku kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je pomiędzy nacięcia ziemniaków.
  3. Przygotowane ziemniaki wkładamy do naczynia do pieczenia tak aby powstała tylko jedna warstwa, posypujemy je solą, pieprzem oraz polewamy masłem tak, aby chociaż niewielka ilość dostała się między plasterki.
  4. Naczynie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220°C.
  5. Po upływie pół godziny wyjmujemy blaszkę z ziemniakami, ponownie polewamy je roztopionym masłem i pieczemy przez kolejne 40 minut, ale już bez folii aż ziemniaki zrobią się miękkie a skórka będzie ładnie przypieczona.

Ziemniaki hasselback – przepis, do którego na pewno wrócisz

Ziemniaki hasselback można przyrządzić według wielu przepisów i sposobów. To ich ogromna zaleta oczywiście oprócz wspaniałego wyglądu, którym wprost zachwycają. Można do nich dodać mnóstwo przypraw takich jak np. słodka papryka czy rozmaryn. Komponują się dobrze z boczkiem, serem a nawet czosnkiem. Modyfikacji przepisu jest tak wiele, że każdy znajdzie opcję dla siebie. Gwarantujemy, że jak już przygotujesz je raz na pewno będziesz wracać do tego dania.

Ziemniaki hasselback z czosnkiem – aromatyczny zapach i wspaniały smak

Ziemniaki hasselback z czosnkiem to danie dla osób, które lubią aromatyczną kuchnię i dodatek czosnku. Przepis na tą potrawę znajdziecie niżej.

Składniki: 4-5 średnich ziemniaków, sól, masło, główka czosnku, suszony rozmaryn i tymianek

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i nacinamy tak, aby nie przeciąć ich do końca.
  2. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. Między półplastry ziemniaków wkładamy delikatnie masło i plasterki czosnku.
  4. Następnie ziemniaki przekładamy do naczynia do pieczenia z przykrywką, smarujemy z wierzchu masłem i oprószamy solą i przyprawami.
  5. Pozostałe, nieobrane ząbki czosnku wkładamy między ziemniaki w naczyniu.
  6. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut, a po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20 minut.

Zobacz też: Przepis na kluski śląskie - klasyczne, proste danie kuchni staropolskiej. Zrobisz je w oka mgnieniu

Więcej o: