Ciasto na Boże Narodzenie - obłędna alternatywa dla makowca. Rewelacyjne połączenie smaków i świątecznego aromatu

Podajemy przepis na przepyszne ciasto na Boże Narodzenie, które będzie roztaczało orzechowo-kawowo-czekoladowy aromat. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jego przygotowanie zajmie wam około półtorej godziny.

Przedstawiamy przepis na ciasto orzechowo-kawowo-czekoladowe, które składa się z warstwy orzechowej, biszkoptu i masy budyniowej. Poniższy przepis będzie doskonałym rozwiązaniem na Boże Narodzenie. Ciasto jest bardzo efektowne i ma nieziemski smak.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto na Boże Narodzenie - przepis na świąteczny deser

Składniki:

Warstwa orzechowa

  • dziesięć białek o temperaturze pokojowej,
  • półtorej szklanki cukru,
  • dwie szklanki orzechów włoskich,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Biszkopt:

  • cztery jajka, 
  • szklanka cukru,
  • dwie czubate łyżki kakao,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej.

Masa budyniowa

  • cztery żółtka,
  • pół szklanki kawy,
  • półtorej szklanki mleka,
  • szklanka cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • kostka masła.

Poncz

  • trzy łyżki rumu,
  • dwie łyżki wody,
  • dwie łyżeczki cukru.

Wykonanie ciasta składa się z kilku etapów i zajmie około półtorej godziny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warstwę orzechową. Posiekaj połowę orzechów i wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej.
  2. Ubij pięć białek na pianę i dodawaj do nich miksując połowę cukru. Kiedy powstanie beza, wmieszaj delikatnie posiekane orzechy i połowę mąki ziemniaczanej. Przełóż bezę do formy i piecz w 180 st. C przez około pół godziny. Powtórz czynności i upiecz drugą warstwę orzechową.
  3. Przygotuj biszkopt. Przesiej mąkę z kakao. Rozkłóć jajka, białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier. Dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Dosypuj porcjami mąkę z kakao i mieszaj całość łyżką. Piecz ciasto w 180 przez około dwadzieścia minut.
  4. Następnie zrób masę budyniową. Posiekaj czekoladę. Zagotuj kawę z połową szklanki mleka i cukrem. Wymieszaj resztę mleka z żółtkami, skrobią i cukrem waniliowym. Wlej masę do mleka z kawą i gotuj przez około jedną minutę aż powstanie gęsty budyń. Dodaj do niego posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj.
  5. Zmiksuj masło na kremową masę i dodawaj do niego stopniowo przestudzony budyń. 
  6. Przygotuj poncz. Wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i alkoholem.
  7. Przełóż do formy blat orzechowy i wyłóż na niego połowę masy budyniowej - przykryj całość biszkoptem. Nasącz ciasto ponczem. Przełóż na ciasto resztę masy budyniowej i zamknij ciasto drugą warstwą orzechową.
  8. Ciasto powinno przed podaniem stać w lodówce przez około godzinę. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: