-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto na Boże Narodzenie - obłędna alternatywa dla makowca. Rewelacyjne połączenie smaków i świątecznego aromatu
Ciasto na Boże Narodzenie - obłędna alternatywa dla makowca. Rewelacyjne połączenie smaków i świątecznego aromatu
Podajemy przepis na przepyszne ciasto na Boże Narodzenie, które będzie roztaczało orzechowo-kawowo-czekoladowy aromat. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jego przygotowanie zajmie wam około półtorej godziny.
Przedstawiamy przepis na ciasto orzechowo-kawowo-czekoladowe, które składa się z warstwy orzechowej, biszkoptu i masy budyniowej. Poniższy przepis będzie doskonałym rozwiązaniem na Boże Narodzenie. Ciasto jest bardzo efektowne i ma nieziemski smak.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Ciasto na Boże Narodzenie - przepis na świąteczny deser
Składniki:
Warstwa orzechowa
- dziesięć białek o temperaturze pokojowej,
- półtorej szklanki cukru,
- dwie szklanki orzechów włoskich,
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
Biszkopt:
- cztery jajka,
- szklanka cukru,
- dwie czubate łyżki kakao,
- pół szklanki mąki pszennej,
- ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej.
Masa budyniowa
- cztery żółtka,
- pół szklanki kawy,
- półtorej szklanki mleka,
- szklanka cukru,
- łyżka cukru waniliowego,
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- kostka masła.
Poncz
- trzy łyżki rumu,
- dwie łyżki wody,
- dwie łyżeczki cukru.
Wykonanie ciasta składa się z kilku etapów i zajmie około półtorej godziny
Przygotowanie:
- Przygotuj warstwę orzechową. Posiekaj połowę orzechów i wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej.
- Ubij pięć białek na pianę i dodawaj do nich miksując połowę cukru. Kiedy powstanie beza, wmieszaj delikatnie posiekane orzechy i połowę mąki ziemniaczanej. Przełóż bezę do formy i piecz w 180 st. C przez około pół godziny. Powtórz czynności i upiecz drugą warstwę orzechową.
- Przygotuj biszkopt. Przesiej mąkę z kakao. Rozkłóć jajka, białka ubij na pianę i dodawaj stopniowo cukier. Dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Dosypuj porcjami mąkę z kakao i mieszaj całość łyżką. Piecz ciasto w 180 przez około dwadzieścia minut.
- Następnie zrób masę budyniową. Posiekaj czekoladę. Zagotuj kawę z połową szklanki mleka i cukrem. Wymieszaj resztę mleka z żółtkami, skrobią i cukrem waniliowym. Wlej masę do mleka z kawą i gotuj przez około jedną minutę aż powstanie gęsty budyń. Dodaj do niego posiekaną czekoladę i dobrze wymieszaj.
- Zmiksuj masło na kremową masę i dodawaj do niego stopniowo przestudzony budyń.
- Przygotuj poncz. Wymieszaj ciepłą wodę z cukrem i alkoholem.
- Przełóż do formy blat orzechowy i wyłóż na niego połowę masy budyniowej - przykryj całość biszkoptem. Nasącz ciasto ponczem. Przełóż na ciasto resztę masy budyniowej i zamknij ciasto drugą warstwą orzechową.
- Ciasto powinno przed podaniem stać w lodówce przez około godzinę.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl