Pierniki są niezbędnym elementem Bożego Narodzenia. Mają delikatną konsystencję, a ich smak jest wyśmienity. Jak je zrobić? Do ich wykonania nie będziesz potrzebował miksera. Wystarczy połączyć składniki rękami, wykroić ciastka i upiec. Pierniki najlepiej jest wykonać trzy lub dwa tygodnie przed świętami. W tym czasie zmiękną i będą idealne w Boże Narodzenie.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na miękkie pierniczki - sprawdzą się idealnie na bożonarodzeniowym stole
Do przygotowania pierników będą potrzebne m.in. mąka, soda oczyszczona, kakao, miód i przyprawa do piernika.
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka kakao,
- duże jajko,
- trzy łyżki miodu,
- szklanka cukru,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej,
- ćwierć szklanki ciepłego mleka.
Wykonanie pierników jest łatwe, a pieczenie trwa jedynie dziesięć minut
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą korzenną. Dodaj miód rozpuszczony z cukrem i masłem. Wyrabiaj ciasto. Wbij jajko i wyrabiaj dalej.
- Do ciasta dodawaj zagrzane mleko i wyrabiaj je aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być plastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką. Wykrajaj ciastka i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Między piernikami powinny być około dwucentymetrowe przerwy.
- Piecz ciastka w 180 st. C przez około dziesięć minut.
Smacznego!
Pierniki można udekorować bezpośrednio po upieczeniu. Warto wykorzystać lukier, kolorową posypkę albo polewę czekoladową.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl