Przepis na miękkie pierniczki o korzennym aromacie. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole

Podajemy przepis na miękkie pierniczki o korzennym aromacie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, dlatego warto zrobić je na Boże Narodzenie. Ciasto wyrabia się rękami a pieczenie trwa zaledwie dziesięć minut. Powinny być przygotowywane kilka tygodni przed świętami.

Pierniki są niezbędnym elementem Bożego Narodzenia. Mają delikatną konsystencję, a ich smak jest wyśmienity. Jak je zrobić? Do ich wykonania nie będziesz potrzebował miksera. Wystarczy połączyć składniki rękami, wykroić ciastka i upiec. Pierniki najlepiej jest wykonać trzy lub dwa tygodnie przed świętami. W tym czasie zmiękną i będą idealne w Boże Narodzenie.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na miękkie pierniczki - sprawdzą się idealnie na bożonarodzeniowym stole

Do przygotowania pierników będą potrzebne m.in. mąka, soda oczyszczona, kakao, miód i przyprawa do piernika. 

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka kakao,
  • duże jajko,
  • trzy łyżki miodu,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej,
  • ćwierć szklanki ciepłego mleka.

Wykonanie pierników jest łatwe, a pieczenie trwa jedynie dziesięć minut

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą korzenną. Dodaj miód rozpuszczony z cukrem i masłem. Wyrabiaj ciasto. Wbij jajko i wyrabiaj dalej.
  2. Do ciasta dodawaj zagrzane mleko i wyrabiaj je aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być plastyczne.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką. Wykrajaj ciastka i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Między piernikami powinny być około dwucentymetrowe przerwy.
  4. Piecz ciastka w 180 st. C przez około dziesięć minut.

Smacznego!

Pierniki można udekorować bezpośrednio po upieczeniu. Warto wykorzystać lukier, kolorową posypkę albo polewę czekoladową.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA