Przepis na miękkie pierniczki o korzennym aromacie. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole

Podajemy przepis na miękkie pierniczki o korzennym aromacie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, dlatego warto zrobić je na Boże Narodzenie. Ciasto wyrabia się rękami a pieczenie trwa zaledwie dziesięć minut. Powinny być przygotowywane kilka tygodni przed świętami.

Pierniki są niezbędnym elementem Bożego Narodzenia. Mają delikatną konsystencję, a ich smak jest wyśmienity. Jak je zrobić? Do ich wykonania nie będziesz potrzebował miksera. Wystarczy połączyć składniki rękami, wykroić ciastka i upiec. Pierniki najlepiej jest wykonać trzy lub dwa tygodnie przed świętami. W tym czasie zmiękną i będą idealne w Boże Narodzenie.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na miękkie pierniczki - sprawdzą się idealnie na bożonarodzeniowym stole

Do przygotowania pierników będą potrzebne m.in. mąka, soda oczyszczona, kakao, miód i przyprawa do piernika. 

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka kakao,
  • duże jajko,
  • trzy łyżki miodu,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej,
  • ćwierć szklanki ciepłego mleka.

Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynceTen przepis Okrasy przekona cię do smaku karpia. To dzięki aromatycznej pierzynce

Wykonanie pierników jest łatwe, a pieczenie trwa jedynie dziesięć minut

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą korzenną. Dodaj miód rozpuszczony z cukrem i masłem. Wyrabiaj ciasto. Wbij jajko i wyrabiaj dalej.
  2. Do ciasta dodawaj zagrzane mleko i wyrabiaj je aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być plastyczne.
  3. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką. Wykrajaj ciastka i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Między piernikami powinny być około dwucentymetrowe przerwy.
  4. Piecz ciastka w 180 st. C przez około dziesięć minut.

Smacznego!

Pierniki można udekorować bezpośrednio po upieczeniu. Warto wykorzystać lukier, kolorową posypkę albo polewę czekoladową.

Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutąSałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: