Pierniki są niezbędnym elementem Bożego Narodzenia. Mają delikatną konsystencję, a ich smak jest wyśmienity. Jak je zrobić? Do ich wykonania nie będziesz potrzebował miksera. Wystarczy połączyć składniki rękami, wykroić ciastka i upiec. Pierniki najlepiej jest wykonać trzy lub dwa tygodnie przed świętami. W tym czasie zmiękną i będą idealne w Boże Narodzenie.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na miękkie pierniczki - sprawdzą się idealnie na bożonarodzeniowym stole
Do przygotowania pierników będą potrzebne m.in. mąka, soda oczyszczona, kakao, miód i przyprawa do piernika.
Składniki:
- dwie szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka kakao,
- duże jajko,
- trzy łyżki miodu,
- szklanka cukru,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- dwie łyżki masła w temperaturze pokojowej,
- ćwierć szklanki ciepłego mleka.
Ten przepis Okrasy przekona cię do smaku karpia. To dzięki aromatycznej pierzynce
Wykonanie pierników jest łatwe, a pieczenie trwa jedynie dziesięć minut
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą korzenną. Dodaj miód rozpuszczony z cukrem i masłem. Wyrabiaj ciasto. Wbij jajko i wyrabiaj dalej.
- Do ciasta dodawaj zagrzane mleko i wyrabiaj je aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być plastyczne.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką. Wykrajaj ciastka i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Między piernikami powinny być około dwucentymetrowe przerwy.
- Piecz ciastka w 180 st. C przez około dziesięć minut.
Smacznego!
Pierniki można udekorować bezpośrednio po upieczeniu. Warto wykorzystać lukier, kolorową posypkę albo polewę czekoladową.
Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl