Czym nasączyć biszkopt, by oczarować podniebienia słodyczożerców? Podpowiadamy

Czym nasączyć biszkopt? Oto jest pytanie. Odpowiedzi jest co najmniej kilka. A w związku z tym, że biszkopt to podstawa wielu ciast, jego zastosowań jest jeszcze więcej. Sprawdź kilka możliwości nasączenia biszkoptu i wybierz najlepszą dla siebie.

Czym nasączyć biszkopt? Biszkopt to ciasto o wielu twarzach. Podawany z kremem, miodem, marmoladą, przekładany rozmaitymi masami lub pod postacią ciasteczek. Do wyboru do koloru. W zależności od zestawienia z dodatkami czy napojem sposób nasączenia mogą mieć znaczenie. Tym bardziej, że wśród możliwości nawilżenia ciasta jest również alkohol, między innymi rum bądź ajerkoniak.

Czym nasączyć biszkopt. Na co zwrócić uwagę?

Nasączenie biszkoptu należy dobrać do jego koloru i składu. Dokładniej mówiąc, jeśli pieczemy jasny biszkopt, nie powinno się do nasączającej masy dodawać na przykład kawy czy czarnej herbaty. Za to sok z cytryny, biała lub zielona herbata albo biały rum czy waniliowy likier nadadzą się idealnie. W przypadku biszkoptu czekoladowego będzie pasowała kawa, ciemny rum czy likier czekoladowy. Nie powinno się również mieszać smaków, by nie zepsuć kompozycji. Jeśli biszkopt ma być z dodatkami owocowymi, warto do nasączenia wybrać na przykład owocowy sok lub owocową herbatę. Jeśli natomiast ma być z nutami kawy, kakao, orzechów itp. będą pasowały do nasączenia trunki lub mieszanki o równie podobnym smaku.

Choć biszkopt zdaje się być chłonny, jak gąbka, należy uważać, by nie przesadzić. Nie chcemy, aby ciasto się rozmokło, a jedynie lekko zmiękło i nabrało delikatnej nuty smakowej i aromatycznej. W tym celu najlepiej rozprowadzić poncz czy inną nawilżającą mieszankę, za pomocą kuchennego pędzla lub ostrożnie oblać ciasto z małej łyżeczki.

Zobacz wideo Szarlotka królewska

Jak zrobić poncz do nasączenia biszkoptu?

Poncz to jeden z najpopularniejszych sposobów nasączania biszkoptu. Najlepszy jest rzecz jasna z rumem. Na wyspie Barbados powstał nawet rum specjalnie stworzony do wytwarzania ponczu i nosi on nazwę "Bajan". Nie ma on jednak nic wspólnego z włoskim deserem "zabajone".

Zanim jednak zajmiemy się tematem ponczu, można zacząć od zmieszania wody z cytryną. W tym celu wystarczy jedynie pół szklanki wody i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Jeżeli biszkopt nie jest zbyt słodki, śmiało do mieszanki możesz dodać łyżeczkę cukru lub cukru pudru i całość zagotować, a następnie rozsmarować pędzelkiem po powierzchni ciasta.

Jak zrobić poncz do nasączenia biszkoptu? W wersji alkoholowej do połowy szklanki wody dodaj ¼ szklanki rumu oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny i łyżkę cukru wanilinowego. Całość również zagotuj, a następnie, jak w powyższym opisie rozprowadź po cieście przy pomocy pędzla lub małej łyżeczki. Pamiętaj, aby biszkopt był nasączony z każdej strony.

W przypadku ciast owocowych możesz rozcieńczyć pół na pół wodę z owocowym kompotem lub sokiem. Kwaśne soki i nalewki owocowe, wbrew powyższemu opisowi, mogą przegryźć nieco słodycz karmelowych tortów. Karmel bardzo lubi zaprzyjaźniać się z kwaśnymi powidłami. A czym nasączyć biszkopt z kremem czekoladowym lub orzechowym? Tutaj wystarczy na przykład mocna kawa rozpuszczalna lub dowolny kawowy alkoholowy trunek lekko rozcieńczony wodą, by mógł łatwiej się wchłonąć. A do śmietankowych czy waniliowych wersji biszkoptowych deserów do wyboru pasują niemal wszystkie wersje, gdyż słodka śmietanka czy wanilia jest niczym podstawa, która wejdzie chętnie w interakcję z każdym smakiem.

Czym nasączyć biszkopt? Porcje potraktuj słodką herbatą

W parzeniu klasycznej herbaty z torebki niby nie ma niczego skomplikowanego. Jednak biszkoptowi nadmiar herbaty, a w dodatku mocnej może zaszkodzić. Zbyt mokry biszkopt może się rozpaść, a nadmiar nasączenia może spłynąć do kremu czy innej masy i popsuć jej smak i konsystencję. Dodatkowo zbyt można herbata czy jakikolwiek inny trunek może sprawić, że ciasto będzie gorzkie i cierpkie. Jeśli chcesz nasączyć biszkopt herbatą, pozostaw torebkę ulubionej herbaty w szklance wrzątku zaledwie na minutę. Będzie ona delikatna i na tyle aromatyczna, że nie zaburzy smaku ciasta. Możesz ją lekko osłodzić. Skrop tak, jak w innych przypadkach przy pomocy pędzelka lub małej łyżeczki.

Ile ludzi, tyle smaków. Z pewnością wybierzesz sposób i smak idealny dla siebie i obdarowanych Twoim deserem.

Zobacz też: Biszkopt z trzech składników. Bardzo łatwy przepis na klasyczne ciasto. Wyjdzie nieziemsko puszyste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.