Czym nasączyć biszkopt? Biszkopt to ciasto o wielu twarzach. Podawany z kremem, miodem, marmoladą, przekładany rozmaitymi masami lub pod postacią ciasteczek. Do wyboru do koloru. W zależności od zestawienia z dodatkami czy napojem sposób nasączenia mogą mieć znaczenie. Tym bardziej, że wśród możliwości nawilżenia ciasta jest również alkohol, między innymi rum bądź ajerkoniak.
Nasączenie biszkoptu należy dobrać do jego koloru i składu. Dokładniej mówiąc, jeśli pieczemy jasny biszkopt, nie powinno się do nasączającej masy dodawać na przykład kawy czy czarnej herbaty. Za to sok z cytryny, biała lub zielona herbata albo biały rum czy waniliowy likier nadadzą się idealnie. W przypadku biszkoptu czekoladowego będzie pasowała kawa, ciemny rum czy likier czekoladowy. Nie powinno się również mieszać smaków, by nie zepsuć kompozycji. Jeśli biszkopt ma być z dodatkami owocowymi, warto do nasączenia wybrać na przykład owocowy sok lub owocową herbatę. Jeśli natomiast ma być z nutami kawy, kakao, orzechów itp. będą pasowały do nasączenia trunki lub mieszanki o równie podobnym smaku.
Choć biszkopt zdaje się być chłonny, jak gąbka, należy uważać, by nie przesadzić. Nie chcemy, aby ciasto się rozmokło, a jedynie lekko zmiękło i nabrało delikatnej nuty smakowej i aromatycznej. W tym celu najlepiej rozprowadzić poncz czy inną nawilżającą mieszankę, za pomocą kuchennego pędzla lub ostrożnie oblać ciasto z małej łyżeczki.
Poncz to jeden z najpopularniejszych sposobów nasączania biszkoptu. Najlepszy jest rzecz jasna z rumem. Na wyspie Barbados powstał nawet rum specjalnie stworzony do wytwarzania ponczu i nosi on nazwę "Bajan". Nie ma on jednak nic wspólnego z włoskim deserem "zabajone".
Zanim jednak zajmiemy się tematem ponczu, można zacząć od zmieszania wody z cytryną. W tym celu wystarczy jedynie pół szklanki wody i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Jeżeli biszkopt nie jest zbyt słodki, śmiało do mieszanki możesz dodać łyżeczkę cukru lub cukru pudru i całość zagotować, a następnie rozsmarować pędzelkiem po powierzchni ciasta.
Jak zrobić poncz do nasączenia biszkoptu? W wersji alkoholowej do połowy szklanki wody dodaj ¼ szklanki rumu oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny i łyżkę cukru wanilinowego. Całość również zagotuj, a następnie, jak w powyższym opisie rozprowadź po cieście przy pomocy pędzla lub małej łyżeczki. Pamiętaj, aby biszkopt był nasączony z każdej strony.
W przypadku ciast owocowych możesz rozcieńczyć pół na pół wodę z owocowym kompotem lub sokiem. Kwaśne soki i nalewki owocowe, wbrew powyższemu opisowi, mogą przegryźć nieco słodycz karmelowych tortów. Karmel bardzo lubi zaprzyjaźniać się z kwaśnymi powidłami. A czym nasączyć biszkopt z kremem czekoladowym lub orzechowym? Tutaj wystarczy na przykład mocna kawa rozpuszczalna lub dowolny kawowy alkoholowy trunek lekko rozcieńczony wodą, by mógł łatwiej się wchłonąć. A do śmietankowych czy waniliowych wersji biszkoptowych deserów do wyboru pasują niemal wszystkie wersje, gdyż słodka śmietanka czy wanilia jest niczym podstawa, która wejdzie chętnie w interakcję z każdym smakiem.
W parzeniu klasycznej herbaty z torebki niby nie ma niczego skomplikowanego. Jednak biszkoptowi nadmiar herbaty, a w dodatku mocnej może zaszkodzić. Zbyt mokry biszkopt może się rozpaść, a nadmiar nasączenia może spłynąć do kremu czy innej masy i popsuć jej smak i konsystencję. Dodatkowo zbyt można herbata czy jakikolwiek inny trunek może sprawić, że ciasto będzie gorzkie i cierpkie. Jeśli chcesz nasączyć biszkopt herbatą, pozostaw torebkę ulubionej herbaty w szklance wrzątku zaledwie na minutę. Będzie ona delikatna i na tyle aromatyczna, że nie zaburzy smaku ciasta. Możesz ją lekko osłodzić. Skrop tak, jak w innych przypadkach przy pomocy pędzelka lub małej łyżeczki.
Ile ludzi, tyle smaków. Z pewnością wybierzesz sposób i smak idealny dla siebie i obdarowanych Twoim deserem.
Zobacz też: Biszkopt z trzech składników. Bardzo łatwy przepis na klasyczne ciasto. Wyjdzie nieziemsko puszyste