Ryby to główne źródło kwasów omega-3. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B, jod, selen i żelazo, dlatego warto sięgać po nie regularnie. Jak poprawnie usmażyć rybę? W jej odpowiednim przyrządzeniu najważniejszy jest rodzaj tłuszczu, temperatura i właściwa patelnia.
Najważniejsze to mocno rozgrzać tłuszcz przed wrzuceniem ryby na patelnię. Od razu po zarumienieniu się skórki należy zmniejszyć ogień. Dzięki temu wnętrze ryby stanie się soczyste. Poza tym ważne jest dobrać odpowiedni rodzaj oleju. W tym przypadku najlepszy będzie olej rzepakowy. Ryby nie powinno smażyć się na smalcu - może on popsuć smak ryby.
Do smażenia ryby powinno się używać patelni z odpowiednią powłoką. Najlepiej sprawdzi się specjalna patelnia do smażenia ryb w owalnym kształcie, dzięki czemu można usmażyć rybę w całości. Poza tym powinna być odpowiednio duża w zależności od ilości potrawy, jaką chce się przygotować.
Przed smażeniem mrożonej ryby należy po opłukaniu osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Pomoże to uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu z patelni. Warto pamiętać, aby kłaść ją na mocno rozgrzany olej bezpośrednio po panierowaniu. Dzięki temu panierka nie nasiąknie olejem, ryba pozostanie soczysta w środku, a z zewnątrz nabierze złocistej barwy. Dobrze jest podawać ją bezpośrednio po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl