Jak usmażyć rybę? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać i jakich błędów lepiej nie popełniać

Nadchodzą święta i wiele osób będzie przygotowywało wigilijnego karpia. Jak usmażyć rybę? Nie jest to proste zadanie, dlatego radzimy, jak zrobić to poprawnie. Aby ryba pozostała chrupka z zewnątrz i soczysta w środku, warto trzymać się kilku prostych zasad, dzięki którym wyjdzie idealna.

Ryby to główne źródło kwasów omega-3. Zawierają witaminy A, D, E oraz z grupy B, jod, selen i żelazo, dlatego warto sięgać po nie regularnie. Jak poprawnie usmażyć rybę? W jej odpowiednim przyrządzeniu najważniejszy jest rodzaj tłuszczu, temperatura i właściwa patelnia.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Jak usmażyć rybę? Liczy się rodzaj tłuszczu i temperatura smażenia

Najważniejsze to mocno rozgrzać tłuszcz przed wrzuceniem ryby na patelnię. Od razu po zarumienieniu się skórki należy zmniejszyć ogień. Dzięki temu wnętrze ryby stanie się soczyste. Poza tym ważne jest dobrać odpowiedni rodzaj oleju. W tym przypadku najlepszy będzie olej rzepakowy. Ryby nie powinno smażyć się na smalcu - może on popsuć smak ryby.

ZmywanieChcesz zaoszczędzić? Nie płucz naczyń przed ich umyciem

Odpowiednia patelnia pomoże w przygotowaniu smacznej ryby

Do smażenia ryby powinno się używać patelni z odpowiednią powłoką. Najlepiej sprawdzi się specjalna patelnia do smażenia ryb w owalnym kształcie, dzięki czemu można usmażyć rybę w całości. Poza tym powinna być odpowiednio duża w zależności od ilości potrawy, jaką chce się przygotować. 

Rybę należy wrzucać na patelnię bezpośrednio po panierowaniu

Przed smażeniem mrożonej ryby należy po opłukaniu osuszyć ją ręcznikiem papierowym. Pomoże to uniknąć rozpryskiwania się tłuszczu z patelni. Warto pamiętać, aby kłaść ją na mocno rozgrzany olej bezpośrednio po panierowaniu. Dzięki temu panierka nie nasiąknie olejem, ryba pozostanie soczysta w środku, a z zewnątrz nabierze złocistej barwy. Dobrze jest podawać ją bezpośrednio po usmażeniu z ulubionymi dodatkami.

Jajka na kogel mogel ucieramy z cukrem.Kogel - mogel: deser z historią w tle. Kiedy był przygotowywany?

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: