Obiady z ziemniakami to nie tylko znane wszystkim odmiany białych ziemniaków dostępnych w każdym markecie, ale też bataty, fioletowe ziemniaki truflowe, czy też yam. Każdy z nich smakuje i wygląda trochę inaczej, co zwykłe posiłki czyni niezwykłymi.
W tygodniu, gdy pracujemy, szukamy opcji obiadu, który nie przysporzy nam wiele pracy. Warto pomyśleć o tym, że nie muszą to być po prostu ziemniaki gotowane z wody, ale można też np. zrobić przepyszną zupę ziemniaczaną, czy też ogórkową. Dobrym pomysłem jest upieczenie ziemniaków i przygotowanie ryby czy mięsa z piekarnika lub z patelni. Warzywa te niezbędne są też w zwykłej sałatce jarzynowej czy śledziowej. Każdą z tych potraw większość z nas jadła i kocha, a czasem zapomina się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. Obiad z ziemniakami może mieć więc wiele odsłon, zwłaszcza gdy wykorzystamy nieznane nam dotychczas gatunki ziemniaków.
Dla osób pracujących, które wracają do domu późnym popołudniem, mało skomplikowane potrawy, są idealnym rozwiązaniem. Ziemniaki np. truflowe wystarczy obrać, umyć, natrzeć oliwą, posolić i wrzucić do nagrzanego do ok. 170°C piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie możemy przygotować dodatki – np. usmażyć kotlet z ulubionego rodzaju mięsa czy też podsmażyć kawałek ryby. Można też zrobić ulubioną surówkę. Po upieczeniu wykładamy pyszne, chrupiące ziemniaki z ulubionymi dodatkami i szybki obiad z ziemniakami gotowy jest w kilkadziesiąt minut. Dodatkowo kolory dzięki truflowym ziemniakom podkreślają jego atrakcyjność i wyjątkowość.
Zupy są super pomysłem zwłaszcza teraz, gdy pogoda nas nie rozpieszcza i wracamy zmarznięci do domu, ponieważ świetnie rozgrzewa. Cudownym pomysłem na obiad z ziemniakami jest zupa ogórkowa. Należy przygotować wywar – albo na mięsie i warzywach, albo na samych warzywach, jeśli chcemy przygotować posiłek wegetariański. W przerwie, podczas gotowania warzyw, należy zetrzeć ogórki kiszone. Następnie po ugotowaniu wywaru wraz z ziemniakami, dodać starte kiszonki, ponownie pogotować chwilę i zaprawić śmietaną lub jogurtem. Prawidłowo zabiela się w ten sposób, że do kubeczka wlewamy płyn, którym chcemy dodać do zupy i stopniowo dolewamy po łyżce gorącego płynu, intensywnie mieszając. Czynność należy powtórzy kilka razy, a następnie całość wlać do zupy i zagotować. Pyszny i rozgrzewający posiłek - gotowy.
Wracając późnym wieczorem z pracy, nie mamy czasu na długie gotowanie. Szukamy więc prostych i smacznych rozwiązań. Jednym z nich będą ziemniaki z kiełbasą z patelni. Ziemniaki należy ugotować. W tym czasie smażymy cebulę, dodajemy posiekany lub wyciśnięty czosnek oraz kiełbasę. Całość chwilę smażyć. W razie konieczności – doprawić solą i pieprzem. Dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki lub kostkę, ziemniaki. Całość wymieszać, doprawić ulubionymi ziołami i chwilę podgrzewać, mieszając. Aromatyczny i szybki obiad w kilka minut, zachwyci rodzinę.
Zobacz też: Jeśli lubisz ziemniaki, musisz spróbować ich w tej wersji. Czarne kluski to śląski rarytas