Schabowe z pieczarkami i serem dobre nie tylko na niedzielny obiad

Schabowe z pieczarkami i serem to jedna z możliwości urozmaicenia tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Sprawdź, jak wiele jest opcji.

Schabowe z pieczarkami i serem są potrawą, którą czasem spotykamy na obiadach weselnych czy innych okazjach, gdy rodzinne imprezy odbywają się w restauracjach. Tymczasem obiad taki nie jest skomplikowany i można wykonać go samemu w domu i to nie tylko w niedzielę!

Pomysł na schab z pieczarkami i serem w Twoim domu

Najważniejsze jest, by wybrać świeże mięso. Spora część sklepów posiada też możliwość rozbicia kotletów w specjalnej maszynce, co zaoszczędza nam czasu w domu na robienie tego przy pomocy tłuczka. My musimy już tylko dobrać resztę produktów takich jak:

  • pieczarki,
  • ser,
  • cebulę,
  • masło klarowane,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąkę,
  • bułkę tartą. 

Ilości są w zasadzie dowolne – zależą od tego, jak bardzo bogaty chcemy mieć schab z pieczarkami i serem oraz ile porcji mięsa szykujemy.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem – przygotowanie

Gdy już nabędziemy wszystkie niezbędne produkty, należy przystąpić do dalszych czynności.

  1. Mięso przyprawić i odłożyć na chwilę, aby nabrało aromatu.
  2. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, a następnie dodać pieczarki. Całość smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić, doprawić.
  4. Kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a potem usmażyć na oleju.
  5. Podawać pod pierzynką z pieczarek i startym na drobnych oczkach, żółtym serem. Tak gotowe kotlety schabowe z pieczarkami i serem można podawać na obiad z ziemniakami, kluskami, ryżem czy kaszą.

Schab z pieczarkami i serem w piekarniku? Kolejna niezwykła wersja zwykłego dania

Klasyczne danie można w bardzo prosty sposób urozmaicić. Usmażone w panierce kotlety warto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć usmażonymi pieczarkami, a na wierzch ułożyć plastry sera. Można też wszystko posypać świeżymi ziołami takimi, jak pietruszka czy koperek. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut i następnie wyjmujemy z piekarnika pyszny, aromatyczny dodatek do np. ziemniaków

Roladki schabowe z serem i pieczarkami, czyli jak urozmaicić tradycyjny obiad? 

Schab to nie tylko "nudny" kotlet. Gdy mamy rozbitą sztukę mięsa, możemy potraktować ją trochę jak naleśnik i zawinąć w nią przesmażone pieczarki ze słupkiem żółtego sera. Dla pewności, by nie rozwinęły nam się w dalszej obróbce termicznej, można je spiąć wykałaczką. Będziemy jeszcze dodatkowo potrzebować jajko, albowiem roladki trzeba podobnie jak kotlet obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Następnie obsmażyć i ułożyć na blasze. Do brytfanny lub innej formy wlewamy niewielkie ilości wody i oleju i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – podlewając co jakiś czas mięso, by zachować soczystość.

Kieszonki schabowe z pieczarkami i serem – pyszny obiad na weekend

Możliwości kulinarnych na podobne wersje tej samej potrawy jest wiele. W tym przypadku w grubszych plastrach schabu wycinamy kieszeń, do której wkładamy obsmażone wcześniej z cebulą, pieczarki i kawałek sera. Przód spinamy wykałaczką. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie należy obsmażamy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.

Zobacz też: Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej

Więcej o: