Schabowe z pieczarkami i serem są potrawą, którą czasem spotykamy na obiadach weselnych czy innych okazjach, gdy rodzinne imprezy odbywają się w restauracjach. Tymczasem obiad taki nie jest skomplikowany i można wykonać go samemu w domu i to nie tylko w niedzielę!
Najważniejsze jest, by wybrać świeże mięso. Spora część sklepów posiada też możliwość rozbicia kotletów w specjalnej maszynce, co zaoszczędza nam czasu w domu na robienie tego przy pomocy tłuczka. My musimy już tylko dobrać resztę produktów takich jak:
Ilości są w zasadzie dowolne – zależą od tego, jak bardzo bogaty chcemy mieć schab z pieczarkami i serem oraz ile porcji mięsa szykujemy.
Gdy już nabędziemy wszystkie niezbędne produkty, należy przystąpić do dalszych czynności.
Klasyczne danie można w bardzo prosty sposób urozmaicić. Usmażone w panierce kotlety warto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć usmażonymi pieczarkami, a na wierzch ułożyć plastry sera. Można też wszystko posypać świeżymi ziołami takimi, jak pietruszka czy koperek. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut i następnie wyjmujemy z piekarnika pyszny, aromatyczny dodatek do np. ziemniaków.
Schab to nie tylko "nudny" kotlet. Gdy mamy rozbitą sztukę mięsa, możemy potraktować ją trochę jak naleśnik i zawinąć w nią przesmażone pieczarki ze słupkiem żółtego sera. Dla pewności, by nie rozwinęły nam się w dalszej obróbce termicznej, można je spiąć wykałaczką. Będziemy jeszcze dodatkowo potrzebować jajko, albowiem roladki trzeba podobnie jak kotlet obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Następnie obsmażyć i ułożyć na blasze. Do brytfanny lub innej formy wlewamy niewielkie ilości wody i oleju i zapiekamy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – podlewając co jakiś czas mięso, by zachować soczystość.
Możliwości kulinarnych na podobne wersje tej samej potrawy jest wiele. W tym przypadku w grubszych plastrach schabu wycinamy kieszeń, do której wkładamy obsmażone wcześniej z cebulą, pieczarki i kawałek sera. Przód spinamy wykałaczką. Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie należy obsmażamy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.
Zobacz też: Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Przepisy na oryginalne i smaczne dania z mięsem w roli głównej